Jaká síla signálu?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Linux 124log 19. 6. 2012 17:32

Ahoj,
jelikož mám přípojku na net v obyváku a kompl v jiném pokoji a nechtělo se mi tahat ani UTP ani koax kabel přes panel, nebo dvoje dveře, tak jsem si udělal Wi-Fi bridge. U modemu je router (wa-2204a) se všesměrovou prutovou anténou se ziskem 6dBi a u počítače Ovislink Air Live WL-8000AP se směrovou anténou se ziskem 7dBi, nasměrovanou směrem do obyváku, je tam téměř přímá viditelnost, až na 2 prosklené dveře naproti sobě. Router je na nejvzdálenější straně-rohu pokoje. S použitými anténami je mi podezřelá síla signálu mezi 41 - 52. Všechny Wi-Fi jedou naplno (oboje 17dBi). Barák je panelák. Mezi anténami je cca 10M.
Linux 124log
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 19. 6. 2012 19:45

Este nam prezrad v akych jednotkach su tie cisla 41-52.
Ak by to bolo nahodou v jednotkach "hamburger", tak to nemusi fungovat spravne. Zaujimave, ze hodnoty vykonu si napisal spravne.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Linux 124log 19. 6. 2012 20:16

Ty v administraci nejsou, ale předpokládám, že to jsou procenta.
Linux 124log
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 19. 6. 2012 20:58

Predpoklad nestaci, existuju celkom tri moznosti.
1. Percenta
2. bezrozmerna jednotka RSSI
3. dBm

Uz si tam videl niekedy 100% ? Bolo tam niekedy aj viac ako 100 ?
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Linux 124log 19. 6. 2012 22:50

To jsem nevěděl. V tabulce je jen "Signal", ale předpokládám, že to bude to RSSI, ale nikde v žádném manuálu jsem to nenašel. V tom případě by to bylo správně.

Mimochodem, když mám anténu 7dBi a vysílač 17dBi, tak výsledný vyzařovaný výkon je 24dBi?
Linux 124log
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 20. 6. 2012 20:32

Ak je to RSSI je este dolezite aka je najvyssia hodnota, ktora byva u roznych wifi kariet rozna. Signal ma inu hodnotu ak je to 52 z 250, alebo 52 zo 70.
Bohuzial nepoznam WL-8000AP natolko aby som vedel, ci 52 je uz blizko najvyssej hodnoty, alebo to ma k nej este daleko.
Ono nemusi vadit, ze je tam male cislo. Podstatne je ci to funguje dobre, spolahlivo a povedzme aj rychlo. Ak je kvalita signalu dobra, tak sa da povedat, ze cim mensie cislo, tym mensia dosiahnutelna rychlost prenosu.
Kvalita signalu je ina hodnota ako jeho sila. Kvalita sa zvycajne udava v percentach iba niektore vyrobky ju oznacuju v jednotkach inych ako percenta.
Jednotka pre zisk anteny je spravne v dBi, jednotky pre vykon su spravne v dBm, ale podstatne na tom je to, ze vsetko je dB. Na pocitanie s tymito jednotkami stacia matematicke ukony odcitanie a scitanie.
Vysledny vyzarovany vykon su urcil takmer spravne, presnejsie je to:
7dBi + 17dBm = 24dBm
hunter21
Pokročilý

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor