Mikrotik PPPoE

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod rogalo123456 30. 8. 2012 19:30

Cau, mam problem nastavit na Mikrotiku PPPoE. Pripojeni mam od O2. Je tam router Huawei Echolife hg520i, ktery pracuje v modu Bridge. Mikrotik je za nim a stara se o routovani. Nastavil jsem na interfacu PPPoE Client......udaje jsem opsal z nastaveni Huawei-heslo,usera a ve Winboxu vidim, ze se snazi pripojit, ale pokazde je disconnect. Nevim, kde delam chybu. Diky za rady a typy.
rogalo123456
Junior

Odeslat příspěvekod mungo 30. 8. 2012 20:32

Je nějaký důvod na ten předřazený bridge?
Třeba že modem bude sdílený pro několik různých ADSL účtů?
mungo
Junior

Odeslat příspěvekod rogalo123456 30. 8. 2012 21:26

Duvod je ten, ze mikrotik nema adsl vstup. Nemam samostatny adsl modem.
rogalo123456
Junior

Odeslat příspěvekod Boym 30. 8. 2012 21:59

Je ten bridge dobře nastavený? Případně vytáčení přiřazené správnému portu?
Boym
Junior

Odeslat příspěvekod rogalo123456 30. 8. 2012 22:11

Huawei je v modu Bridge, ma nastavenou standartni adresu 10.0.0.138, vypnuty NAT a zapnute DHCP, abych dostal na Mikrotiku adresu. MIkrotik ma na portu nastaveno PPPoE client. Jeste neco by tam melo byt?
rogalo123456
Junior

Odeslat příspěvekod Boym 30. 8. 2012 22:34

Boym
Junior

Odeslat příspěvekod rogalo123456 31. 8. 2012 00:03

2Boym: Diky, pomohlo. Byla to i moje chybka v nastaveni, ale tohle me nakoplo.
rogalo123456
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 14. 9. 2012 12:10

Využiji tento thread a zeptám se na podobnou věc.
Mám Mikrotik RB-751G a také jej mám připojený přes interface PPPoE do modemu VDSL, který je v režimu bridge. Toto mi běží bez problému, ale nemůžu se dostat na ten modem do jeho administrace. Z tohoto důvodu by mne zajímalo, zda toto jde zařídit a případně jak (předpokládám, že je to otázka routování na Mikrotiku, ale netuším, jak to správně nastavit). Obě zařízení (MK i modem) mají přiděleny pevné IP a jsou na stejné podsíti.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 14. 9. 2012 12:30

Normálně tomu mikrotiku přiřaď další IP adresu na rozhraní co vede do modemu (beru že modem má defaultní IP tzn 10.0.0.138)...já tam mám 10.0.0.3/24
Tím se myslím přiřadí další routa sama a začne to fnugovat
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 14. 9. 2012 12:50

IP adresu tam přiřazenou mám (viz můj předchozí příspěvek), routa je tam (automaticky) vytvořená, ale z nějakého důvodu to nefunguje. Ještě bych měl dodat, že na zbývajících portech mám vytvořené VLANy (1x trunk, ostatní netagované), ale předpokládám, že to nebude tím problémem, nebo snad ano? Přístup provádím z PC, který je připojen k MK prostřednictvím switche a trunku.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 14. 9. 2012 19:55

Modem a počítač leží v rozdílných sítích?
Modem možná nemá vytvořenou výchozí bránu - nebývá tam na to ani políčko. Pokud tedy máš na Mikrotiku nadefinovanou routu, ale už ne maškarádu (NAT-překlad adres), tak modem neví, kam bez výchozí brány odpovídat.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod minig 14. 9. 2012 20:34

Pokud je v modu bridge, asi bys měl to DHCP vypnout ;)
minig
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 15. 9. 2012 10:15

vladimir:
Ano, modem leží v jiné podsíti než počítač a není součástí žádné VLANy, ty jsou vytvořeny pouze na straně LAN routerboardu, přičemž každá VLAN má svůj subnet.
Co se týká té druhé části Tvého příspěvku, to jsem nějak nepochopil - internet mi funguje, tudíž i NAT předpokládám, že běží tak, jak má (je na něm defaultní maškaráda - zřejmě pro veškerý provoz). Já se jen nemůžu dostat na samotný modem (do jeho administrace).
Teď mě tak napadlo, jestli nemůže být problém právě v té maškarádě, jestli by se nějak neměla omezit pouze na veřejné IP.

minig:
Předpokládám, že to byla reakce na předchozího tazatele. Já na modemu DHCP zapnuté nemám, mám tam pevnou IP.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 19. 9. 2012 14:00

Vyřešeno:
Stačilo do NATu Mikrotiku napsat další pravidlo, na kterém byl oproti původnímu (již existujícímu) zadán jiný výstupní port, tj. fyzický port, na kterém je připojen modem:
Kód: Vybrat vše
chain=srcnat action=masquerade dst-address=10.0.0.250 out-interface=WAN port

Teď už bych tam jenom potřeboval určit, aby toto pravidlo platilo pro konkrétní VLAN, ale nevím, jakým způsobem to omezit. Byla by tam ještě možnost to omezit pomocí IP adres, ale raději bych to svázal s konkrétní VLAN.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod vasam 19. 9. 2012 14:42

Přemýšlím, zda by toto šlo vyřešit i s mým TP-LINKem TL-WDR4300 v tandemu s modemem Well PTI-845. TP-LINK totiž nemá tak důkladné nastavení jako Mikrotik.
Momentálně je modem nastaven do bridge, samotné PPPoE se vytáčí na routeru. Vše funguje, ale taktéž se normálně nemůžu dostat do administrace modemu.
vasam
Junior

Další stránka