[Java] Programátor s Gymplem?

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Haunter 7. 1. 2014 14:57

asasek -> nemáš pravdu.

Jo jestli je tuctový to jo, ale podle toho co psal to tak nevypadá.. i v Brně je problém sehnat dobrého proframátora - myslím tím člověka co má na to hlavu, nejde jen o školu apod.
Haunter
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod asasek 8. 1. 2014 10:17

Haunter -> Z toho, co napsal, vyčteš snahu. Jenže já už viděl docela dost lidí, co se opravdu upřímně snažili, ale výsledky zoufalé. Sice je to bavilo, ale hlavu na to neměli.

Co se týče "dobrého programátora", toho kromě hlavy dělá hlavně praxe (vyzrálé strukturování a komentování kódu) a nemalý objem znalostí (orientovat se ve frameworku + best practices + umět efektivně využívat IDE). S praxí na tom budou VŠ a gymplák cca stejně, ale v tom objemu znalostí bude mít VŠ výrazný náskok (což znamená rychlejší zaučení = nižší náklady). To je dost významná výhoda.

Klíčová je ale samozřejmě ta hlava. Jenže i tady má VŠ výhodu - dá se u něj snadno ověřit, nakolik se v té základní sumě znalostí orientuje a umí ji používat. A kdo se v tom neorientuje, ten na to s velkou pravdpodobností tu hlavu nemá. Z čehož plyne, že u gympláka je to riziko špatné investice mnohem větší než u VŠ (a navíc dýl trvá, než se to pozná).

Shrnuto: Aby v Praze/Brně gymplák uspěl, musí být schopen vzbudit velké naděje a ještě hodně podstřelit mzdu. Proto doporučuji zkusit to někde na menších městech, kam se VŠ nehrnou - a tudíž tam vezmou prvního, kdo je ochoten nastoupit. Vidím tam větší šanci na úspěch. Pozor, nechápejte mě tak, že bych doporučoval Prahu a Brno vůbec nezkoušet - jen říkám, kde je větší šance a kam tedy napřít hlavní úsilí. Ono těch nabídek v menších městech zase není tolik, aby člověku nezbyl čas obíhat to Brno nebo Prahu :)
Míchej bahno sem, míchej ho tam, přece zůstane bahnem. Zhřešil, nezhřešil, co mají z toho v nebi? Za tu dobu, co o tom hloubám, mohu přece navlékat perly, nebi pro radost.
[vyčítání a odpouštění (si); Martin Buber, Cesta člověka podle chasidského učení]
asasek
Junior

Odeslat příspěvekod honzam399 11. 3. 2014 09:25

Pro normalni programovani v Jave neni VS potreba. Tim myslim Spring, Hibernate a podobny prisery, bezici v nejakem to servlet kontejneru.

Zajimavejsi (technicky i platove) to zacina byt s big data, tedy strojovym ucenim a strojovou klasifikaci dat. Na to je potreba umet nejen tu mechaniku (vhodne datove uloziste, vhodny zpusob, jak data v nem zpracovat) a pak i matematiku a statistiku. Na to se hodi VS

--nebo--

Mrknete na kurzy na Coursera.com: vezmete neco ze slozitejsiho programovani na JVM (Scala, Principles of reactive programming), neco z machine learning a mate vyhrano.

Lidi, kteri na sobe pracuji, a kterym *vadi*, ze neco neumi beru vsemi deseti!
honzam399
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kluk Dušan 9. 11. 2015 15:01

No paradoxně ten gympl tě obral o dost praxe. Ale pokud jsi tedy gymnazista a dostal by ses v klidu na vysokou tak to zkus. Aspoň. se oťukáš, koukneš - odejít můžeš vždycky. Takže bych to nezahazoval. nebo zkus nějaké školení Java , kde si to odchodíš a pro základy se podle mě naučíš sám a můžeš to pak rychleji rozvinout. Jako úplný samouk, podle mě strávíš hodně času, že se zasekneš nad nějakou blbostí - což prostě se stává.
Kluk Dušan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod satikcz 9. 11. 2015 15:58

Znám dost programátorů bez VŠ, sám mám taky dokončený jen osmiletý gympl a je to sice trochu nevýhoda, ale rozhodně to není nepřekonatelná překážka, vždycky záleží hlavně na tvých schopnostech.

Slušná práce se dá sehnat i bez VŠ, ale jak už tu padlo, hodí se mít aspoň nějakou praxi.

Ta se celkem dobře shání na menších městech (sám jsem tak začínal - uměl jsem jen trochu Delphi, zkoušel jsem programovat hry, ale neuměl jsem ani OOP, ani C#, v kterém jsem tam pak programoval - to jsem se naučil za běhu).
3x AOC AG271QG (2560x1440, IPS, 165Hz, GSync), ASUS Strix RTX3090 OC, Intel Core i7 8700K@5GHz+EKWB L360, ASUS Maximus X, 32GB G.SKILL TridentZ@3466 MHz, ADATA SX8200 2TB + 1TB + Crucial BX 500 GB + Kingston UV400 1TB, Seasonic P-860 Platinum, FD Define S
satikcz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod powlcz 11. 11. 2015 12:48

Na škole nezáleží. Dobrý je sebevědomý přístup a samozřejmě znalosti + rozumné vystupování. Na škole záleží pouze v případě stupidních personálních agentur, které ve většině případů stejně tebe samotného neuchytí, protože jim jde v první řadě o SVŮJ prospěch a ne o ten tvůj - navenek se samozřejmě tváří, že jim jde o tvoje dobro.

Další možnost je vývoj aplikací pro Android. Spoustu malých firmiček právě nabírají i hodně začátečníků.

Pokud jsi šikovný, máš na to hlavu a rychle se učíš, za 25hrubého v Praze úplně vklidu. Lidi v tomto oboru stále nejsou, máš to celkem jednoduché.

Osobně jsem za dva a 3/4 roku postupně vystoupl na 2.1 násobek zmíněné částky a aktuálně v dev teamu vyvíjím dva kritické produkční systémy a administruji několik dalších interních systémů. Sám mám pouze SPŠE. Ale dost se tomu věnuji a práci beru jako svého koníčka a stále mne to neskutečně baví. Plus třeba z vlastní iniciativy mám přes 170hodin přesčasů, které mi nikdo nezaplatí. Ale mě to prostě baví :-)

Splň něco takového -> nevidím problém :-)
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Junior

Odeslat příspěvekod rudidlo 11. 11. 2015 20:15

Kluk Dušan píše:No paradoxně ten gympl tě obral o dost praxe.

To se školství opravdu tak změnilo? Už na gymplu jsem programoval na osmibitech ročníkové projekty, z výšky jsem odešel a programováním se živím dodnes.

Žádná škola z nikoho vývojáře neudělá - důležité je se o věci zajímat a pak zvládnete více než leckterý vysokoškolák s diplomem (Snaživí lidé navštěvují i vysoké školy a pak mají lepší podmínky).
Jsou dva druhy uživatelů počítačů. Ti první o svá data už přišli.
rudidlo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nihilistic 11. 11. 2015 22:59

stairn: Prosím Tě, co řešíš? :-) Zbytečně teoretizuješ, uvažuješ a plýtváš energií na plánování a rozmýšlení toho co bude atd... evidentně ti chybí sebevědomí :-)
Normálně sedni k internetu a začni si hledat práci v okolí bydliště (tzn Ostrava?). Připrav si CV, vypiš co umíš a co jsi dělal a připoj k němu ukázky kódu, případně si je někde zveřejni na netu. Úplně v pohodě si najdeš práci si myslím. Minimálně já jsem teď to týmu přibral podobného kluka a nemám s tím problém vůbec (a i ten plat si myslím nemá špatný na Ostravu, rozhodně ne těch 15 jak píšeš).
Šanci máš v českých firmách, které vyvíjejí vlastní software - tzn musí tě stejně všechno naučit samy, protože mají vlastní systém. Tam je úplně irelevantní v čem jsi dělal nebo nedělal.
Odpracuj si rok a uvidíš, můžeš se pak úplně v klidu s kapitálem a praxí přestěhovat do Prahy (častá věc jak vidím v práci).
Nihilistic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod powlcz 12. 11. 2015 16:26

rudidlo píše:
Kluk Dušan píše:No paradoxně ten gympl tě obral o dost praxe.

To se školství opravdu tak změnilo? Už na gymplu jsem programoval...


Ještě lepší když jde pak člověk ještě na nějakou ekonomickou VŠE s IT zaměřením a ve 29letech zjistí, že ze školy neumí v podstatě vůbec nic. V praxi v podstatě ztracené léta (pro někoho "flákání" nejsou ztracené léta, pravda). EDIT: samozřejmě já nebyl tak blbej a věnoval se programování / databázím samostatně ve volném čase, oni se spolehli pouze na školu a i když prošli současným školským systémem, v praxi téměř bez přidané hodnoty. EDIT2: samořejmě existují výjimky jako je Karlova nebo ČVUT - na které se přiznám, neměl dostatečné znalosti z matematiky. Tudy cesta samozřejmě vede.

Pár takových lidí ve firmě taky máme a občas si na tohle téma popovídáme a dávají mi za pravdu.

Školství, a to i vč. spousty technicky zaměřených škol, ne obecných jako je gympl, je v totalním hnoji a do skutečné praxe nedávají mnoho. Samozřejmě základní povědomí o pravdivostní tabulce, nebo LIFO, FIFO jsou také důležité věci, ale nesmí to na tomto bodě končit.
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Junior

Odeslat příspěvekod stairn 17. 5. 2017 23:20

Zdravím,

nakonec mě známý dokopal k tomu, abych s ním nastoupil na VUT (FIT) v Brně.
Vystudoval jsem s průměrem 1,8 a momentálně jsem dokončil poměrně obsáhlou bakalářskou práci na téma umělé inteligence a jejího využití v RT výpočetních systémech za pomocí neuronových sítí.

Na státnice jsem takřka připraven, to by neměl být problém.

Škola mi neskutečně rozšířila obzory a můžu s klidem prohlásit, že jako samouk bych se takové spektrum technologií sám nenaučil. Mé budoucí zaměření se ale nezměnilo, rád bych se z Brna přestěhoval do Prahy (přítelkyně) a jako Bc. si zde našel práci. Nabídek mám už poměrně dost, hlavně díky účasti na několika technologických veletrzích po ČR.

Všem, kteří mají tu možnost studovat, doporučuji VUT v Brně (nebo alespoň podobně prestižní školu). Začnete se na věci dívat jinýma očima.

Všem budoucím začínajícím programátorům držím palce :oboze
stairn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mracka michal 31. 5. 2017 08:19

Tak gratulujem. Statnice su (skoro) ako maturita... :mrgreen:
„You don't need a reason to help people.”
~Zidane Tribal, Final Fantasy IX
--
Pouzivam suborovy manazer Nomad.Net.
mracka michal
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JB007CZPRG 19. 3. 2018 13:17

Spousta stávajících světových leadrů IT nemá VŠ - je to o nadšení, zkušenostech a co můžeš nabídnout... (resp. co umíš a zda se to shoduje s tím, co zaměstnavatel požaduje)...
Dost podstatné také je, jak jsi na tom s komunikací a jinými netechnickými dovednosti - nedávno na to dojel jeden ORCL vývojář (naštěstí :) )
JB007CZPRG
Junior

Odeslat příspěvekod Geniál 31. 3. 2018 14:12

Najdou se talenty co VŠ nepotřebují, jinak je to celkem dobré v tom, že lépe pochopíš jak věci fungují, datové stromy a různé množiny a iterace cyklů N ku N apodobně. Nějaké jednoduché aplikace splácáš, pokud jde pak ale o větší komerční aplikace, tohle vzdělání ti bude chybět a budeš přemýšlet, jaktože prostě věci dělané přes LINQ v C# trvají dlouho a nebudeš vědět co s tím. To samé práce s pamětí... Je toho dost.
Geniál
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 1. 4. 2018 11:15

JB007CZPRG píše:Spousta stávajících světových leadrů IT nemá VŠ -

jenže to obvykle nejsou ti, co sedí za počítačem a buší kód. To jsou lidi, co dokáží prodat své vize zákazníkům a svým podřízeným, kteří ten kód nabuší. Z programování znají nějaké základy, které jim postačují na to, aby věděli jestli je někdo netahá za fusekli, když tvrdí, že něco nejde.
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar


Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků