Vývoj aplikací

Programování pro mobilní telefony, hodinky, Android, iOS, Windows Phone

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Deniecz 7. 1. 2016 21:19

Dobrý den,

chtěl bych se naučit tvořit aplikaci, přemýšlím konkrétně na hře a mám i konkrétní nápady.

Potřebuji hlavně poradit v jaké enginu dělat vývoj . Ze školy umím Delphi, částečně Javu, PHP. Dlouho jsem nic nedělal, cca 1,5 roku. Příležitostně jsem jsi přivydělával tvorbou stránek. Chci se do toho dostat znova, klidně se i nějaký ten jazyk doučit. K tomu samozřejmě postupně i grafiku, na ni jsem jsi vybral Blender, snadno dostupný a téměř profesionální nástroj.
Mám vybrané enginy: AppGameKit a Unity 3D uvažoval jsem i nad Gamemaker, ale jeho pořizovací cena je veliká. Navíc na Unity 3D jsem našel české návody. Chtěl bych, aby aplikace byla na více zařízení, na což jsou výborné první dva. ;-) Na Unity jsem dokonce našel české návody na youtube, ale pokud by někdo měl scripta nebo něco na ten způsob bylo by to nejlepší. ;-)


Děkuji za odpověď, doporučte mi prosím nějaké řešení a pokud by se i někdo našel na třeba doučování, klidně může (Zlínský kraj - UB,UH). Nebo jaký kurz třeba i online.
Deniecz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PiranhaGreg 8. 1. 2016 17:43

Ze zmiňovaných enginů znám Unity a ten mi v kombinaci se C# přišel dobrej. Blender je parádní, drž se ho ;-) . Jestli umíš ve třech jazycích, tak se C# asi doučíš rychle. Mnohem víc ti dá ale zabrat matika a grafika.

Pro programování 3D hry už musíš umět docela dost dobře matiku. Především pak lineární algebru. Namátkou práci s vektory, chápat transformační matice, zvládat převod mezi různými souřadnicovými systémy, atd. Nevím, třeba jsi na matiku dobrej a nebude to pro tebe problém. Já s tím docela bojuju ještě teď...

No a ta grafika. Nějak slušně se v Blenderu naučíš modelovat celkem rychle. Na YouTube jsou mraky tutoriálů a myslím si že tak za 30 hodin už můžeš zvládat vymodelovat i docela hezký věci. Jenže pak ten model chceš otexturovat, zanimovat, dát mu správnej materiál, atd. a najednou to zas taková sranda nebude. I malá scéna ti pak ve výsledku zabere šílenej čas. Takže doufám že máš nápad na hru, která nepotřebuje moc modelů. V opačným případě si radši sežeň grafika...
PiranhaGreg
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod darm 8. 1. 2016 18:02

No, takhle… Většinu té matematiky by potřeboval pro tvorbu svého vlastního enginu, hotový engine toho spoustu vyřeší za něj (čímž netvrdím že aspoň základy Lineárky se nehodí!)

Unity 3D tak úplně neznám, ale podle všeho je to výborná volba na větší projekty i menší hříčky… A vzhledem k obchodnímu modelu asi není co řešit.
Jinak pokud budeš mít problémy s grafikou, zvuky a tak… Zkus mrknout na http://opengameart.org/. Hodí se to i ve chvíli kdy děláš svou vlastní grafiku, ale potřebuješ placeholdery.

-- 8. 1. 2016 18:04 --

Jinak dobré je začít s málem a neklást si velké cíle. Vezmi engine a naprogramuj Pong, pak třeba pacmana, tetris, jednoduchou side scroller střílečku… Až se ti to dostane víc do krve, vrhni se na to co chceš opravdu tvořit. Jinak hrozí že si vytvoříš nereálné cíle a vylámeš si na tom zuby :)
darm
Junior

Odeslat příspěvekod Deniecz 9. 1. 2016 23:38

Děkuji za odpovědi, ale potřeboval nějaký tip na to programování jak se to doučit, či zopakovat základní algoritmy. Třeba nějaká kniha, ale ne co má víc jak 1000 stran :D ... Pokud by to šlo nej s tím jsi trošku přivydělat.
Deniecz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PiranhaGreg 10. 1. 2016 00:23

No nejlepší je rovnou se o něco snažit. Tím se to naučíš nejlíp ;-) . Když tak máš nějaký tutoriály přímo na oficiálních stránkách (click) ;-) .
PiranhaGreg
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deniecz 13. 1. 2016 11:45

Díky moc za reakce ;-) koupil jsem na Steamu ve slevách Appgamekit tak ho vrátím ať mi dají zpět peníze a dám se na Unity ;-) a pomalu to rozjedu v průběhu příštích 14 dní, před tím jsi procvičím Blender. Seženu jsi nějaké scripta s C a algoritmizací na zopakování ;-) . Mám toho moc s rodinou atd. tak doufám, že z toho něco bude "nemusí téct, stačí když bude kapat" ;-) a není to můj první pokus podnikat tak doufám, že to vyjde. Vše jsi pečlivě promyslím a nachystám se na to.
Deniecz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 13. 1. 2016 12:57

Zkus zacit opackem jazyka ceskeho pro zakladni skoly.

Jestli si myslis, ze s nulovou znalosti si z programovani udelas vedlejsi prijem investici par stovek hodin tak jsi na omylu.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků