NAS SYNOLOGY - praktické zkušenosti NAS-TV

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ludante 16. 11. 2016 12:46

Ahoj,
plánuju si koupit NAS Synology, a využívat ho, mimo jiné, na úložiště filmů, a jejich přehrávání na TV. Vím, že jak NAS, tak i televize (SAMSUNG) má DLNA protokol, mám praxi s DLNA Serverem SAMSUNG (SAMSUNG PC Share manager) na PC, kde vše funguje OK.

Ale jak to funguje skutečně, prakticky, u NAS Synology ?

1. jdou filmy normálně přetáčet ?

2. pamatuje si NAS pozici ve filmu, kde naposledy skončilo přehrávání, aby následné pokračovalo od okamžiku předchozího ukončení ?

3. jak je to s MKV ? Dokáže vybírat titulky, nebo volit zvukové stopy ?

4. jsou v TV v media sekci vidět "náhledové obrázky" toho, co je v daném adresáři, nebo je vidět pouze název ?

Pokud něco z toho neumí DLNA protokol NASu, je zde něco jiného, v rámci free výbavy NAS SYNOLOGY serveru, která toto umí, a mohl bych to aktivně používat ?

Nerad bych si pořídil něco, co umí méně, než doposud zvolené Free řešení...

Díky moc za radu a pomoc.
Ludante
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 16. 11. 2016 13:08

Myslim ze to vse cos vyjmenoval pres dlna neudelas. Nej reseni je poridit si nas a k tomu nejake mmc. Nejlepší zkusenosti s rpi, s kodi. Tam udelas vse cos vyjmenoval a jeste mnoho vice. Ovladas to pres ovladc od tv pomoci cec, u samsungu anynet. Mam to a jede to. Navic si knihovny muzes roztridit a pomoci csfd nacist u kazdeho filmu info o nem v cestine. A nas mit jen jako uloziste. Dlna ja proste nejak neverim. Malo fci, srmtam nenacte vse atd. Kdezto v kodi na tom rapsberry π najdes vse
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod i_w_i 16. 11. 2016 13:13

Co mám zkušenost se Synology vs TV LG (případně BR LG)
1. posouvat ve filmu ano
2. co jsem zkoušel nepamatuje
3. mkv nebyl zatím problém ani se zvukem či titulky, pokud byl stejný název souboru jako film
4. náhledové obrázky vidět nejsou

Zkoušel jsem na Synology Plex, ale nakonec jsem skončil u podle mě nejlepší kombinace jako píše Mike.m = raspberry + kodi
i_w_i
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 16. 11. 2016 13:27

Iwi: no tazateli jde o prepinani audio stopy a vestavenych titulku u mkv, coz dlna neumi. Jinak souhlas.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod armykcz 16. 11. 2016 13:28

Co vím, tak vše zvládne Plex nainstalovaný na Synology. Některé verze NASu zvládají i transcode 4K videa, takže s formátem by problém být neměl.
Funguje to úplně jak přehrávač, pěkná knihovna, thumbnaily, podpora několika uživatelů atp.
armykcz
Junior

Odeslat příspěvekod Ludante 16. 11. 2016 13:44

Aha, díky za radu.. Kouknu na to.

A ten PLEX reálně funguje ?

Protože kromě těch MKVček mi vše zvládne PC v síti, a sdílím z něj data do TV... a běhá to výborně, ovládání přes klasickou ovladačku televize...
Ale chtěl jsem "vyrušit" ten mezičlánek, ve firmě PCčka, většího, či menšího...

Případně nějaké jiné, jednoduché MMC, abych nemusel "bastlit" s rapsberry ? Něco stabilního, pohodlného, a odzkoušeného ?

-- 16. 11. 2016 14:44 --

Aha, díky za radu.. Kouknu na to.

A ten PLEX reálně funguje ?

Protože kromě těch MKVček mi vše zvládne PC v síti, a sdílím z něj data do TV... a běhá to výborně, ovládání přes klasickou ovladačku televize...
Ale chtěl jsem "vyrušit" ten mezičlánek, ve firmě PCčka, většího, či menšího...

Případně nějaké jiné, jednoduché MMC, abych nemusel "bastlit" s rapsberry ? Něco stabilního, pohodlného, a odzkoušeného ?
Ludante
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 16. 11. 2016 13:49

Bastlit rpi? Kupis kartu, nahrajes pres tam obraz openelec, vlozis do rpi a pustis. Jede to je to rychle a ja to mam za tv rok a ani o tom nevim. Plex jsem zkousel, ale nejak mi nesedl, porad to musi streamovat, a tv prehrava stream, kdezto u toho rpi prehrava primo fyzicky soubor. U streamu bys musel plex donutit vymenit audiostopu pripadne titulky. Ale nejlepsi bude, vyzkousej to, pokud ti to nebude vyhovovat, kuknes po tom pi. Ja zkousel vse, u pi jsem zustal.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radeksss 16. 11. 2016 14:08

Může chodit úplně všechno, ale spíš ne.

Na takhle obecně položený dotaz přeci nelze seriozně odpovědět, protože záleží na konkrétním modelu televize a jaký konkrétní DLNA server běží na tom NASu. Kromě jejich mediaserveru tam může běžet třeba Plex, Serviio a další. Nic Vám přeci nebrání si je odzkoušet i na PC.
radeksss
Junior

Odeslat příspěvekod Ludante 16. 11. 2016 14:25

No myslel jsem k RPI dostat napájení, řešit OS a tak... A s tím streamingem máš pravdu...

-- 16. 11. 2016 15:27 --

...a to je to, co nevím, zda se právě PLEX, nebo Serviio budou chovat na PC stejně jako jejich NAS verze... pokud ano, tak se to lehce odtestuje, ale je otázkou, zda se PLEX na PC bude chovat stejně jako PLEX na NAS Synology...

Pokud ano, tak je to super, ale nevím, zda nejde o dvě odlišná řešení stejné věci...
Ludante
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 16. 11. 2016 15:55

Plex je v omezene verzi zdarma. Je tezke takto radit. Ja NAS nemam, mam maly serverik s linuxem a ulozistem. U tv mam to pi. Na tom serveriku mi bezi tvheadend se sat kartami a iptv, ale u tv mam prave pi z kodi, ktery to vse prehrava. 100 x vice moznosti, nez samotna tv. Ono to mozna plex bude uvet ale porad je to backendove reseni, jede to v pozadi a tv jako frontend se stara o to prehravani, a to uz muze byt kamen urazu. V me tv nejde nic nastavit, ale je pravda, ze dlna hsem testoval kratce, nevyhovovalo, proto rpi. Tam je vse a vse vyhovuje a jak rikam ani o tom nevim. Bezi zaple porad, vemu ovladacku, zapnu tv, prepnu hdmi a uz si brouzdam v kodi. Pripadne se mi hdmi na tv aktivuje samo.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod shark1 16. 11. 2016 16:05

Dovolim se tady popsat strucne sve zkusenosti.
Cca pred rokem a pul jsem resil podobny nebo vicemene stejny problem.
Mel jsem PS3 ( DLNA ) zapojenou do domaci site a na PC jsme mel filmy , ktere jsem

prostrednictvim PS3 poustel na projektoru nebo TV.
Protoze jsme chtel filmy ve FullHD nebo ve 3D (i nekolik desitek GB soubor), zacal jsem uvazovat o NASu. Nakonec jsme se rozhodl pro Synology 216 play. To cele jsem spravoval z PC nebo NASu, jako ovladaci soft zvolil mediaserver Serviio.

Svuj ucel to tak nejak splnilo, nicmene nebylo to porad ono, trochu kostrbate spousteni pres PS3, problemy s prehravanim nekterych formatu, atd atd. ale jak rikam, jaks taks to slo.
Treba nativni MKV byl problem, forced titulky problem,...
Problem byl spis v PS3 a tak jsem brouzdal po netu, procital diskuse, a tak nejak uvazoval o nejake "krabicce" jako medialni server, neco s androidem, a s Kodi.

Nakonec vsechno dopadlo uplne jinak. ;-)
Hardwarovej media server jsem nekupoval, Synology prodal a koupil dvoudiskovej NAS QNQP TS-253A s 2x HDMI vystupem a integrovanym KODI.

Od te doby naprosta spokojenost a nadseni.

NAS je pres HDMI zapojenej primo do TV a projektoru. NAS je soucasti domaci site (PS3,PC,NAS,AV reciever).
Diky integrovanymu Kodi ziskal NAS naprosto fantasticke moznosti spravy filmu, ruznych doplnku (Ceska televize, Stream TV, a haldy dalsich ).

Proste tenhle NAS (QNAP) je minimalne o tridu dal nez puvodne koupenej Synology. Samozrejme i diky KODI.
Synology ale zase ma jednoznacne lepsi podporu a software. Nicmene je to jen o zvyku a trochu badani a uceni.

Celkove to teda funguje tak, ze NAS je jako soucast AV retezce, treba jako video nebo bluray prehravac.

Na dalkovem ovladaci stisknu tlacitko NAS, AV reciever se prepne na NAS, zapne se projektor nebo TV a naskoci uvodni obrazovka ovladani NASu.
Tam jenom odmacku ikonu KODI a uz vybiram z filmu, serialu, 3D filmu.
Bud co ma na disku (NAS, nebo kdekoliv jinde na siti, PC, notebook) nebo online programu, atd ( to zalezi na konfiguraci KODI).

Funguji vicemen vsechny mozne formaty at uz zvuku nebo obrazu, titulky obycejny i forced,...

K tvym otazkam:

1 - ne plunyle ale podle toho kolikrat zmackens tlacitko tak se nacita cas, napriklad 10s, 30s, 1m, 3m, 5m, 10m, 30m, 1h...

2 - NAS ne, KODI ano a to je dulezite, v tom prehravas ty filmy. Pri dalsim spusteni ti nabidne mimo jine jestli ma zacit od posledniho mista nebo od zacatku. Take ukzauje jestli si fim uz videl, treba celej, vubec nebo castecne.

3 - ano, zase je to ale vec KODI, NAS sam o sobe je jen zelezo.

4 - ano. treba u daneho filmu vidis obal, nahled z filmu ( muzes si samozrejme vybrat svuj obal) , stahne to strucne informace o filmu z CZ nebo jine datbaze, kdo tam hraje,...

DLNA je v tomhle pohledu k nicemu a neni nutny , a ani ZDALEKA tak skvele a dokonale jako KODI.


Z uvedeneho plyne, ze vyhoda meho NASu je primo vystup obrazu do HDMI a integrovanym KODI.

Pokud napriklad manzelka sleduje z NASu film, ja muzu v pracovne normalne pracovat s NASem , ukladat na nej data, obrazovy vystup do HDMI neni zavisly na tom co vidis na PC.
NAS take umi prekodovat filmy na jakekoliv jine rozliseni, a pokud chces , a nastavis si to, muzes film ze sveho domaciho NASu sledovat treba na telefonu nekde na druhem konci republiky v hotelu. Tohle ale nepotrebuju nemam to vyzkousene, jen vim ze je to mozne.

To jsou s dovolenim me prakticke mezkusenosti.
Mozna jde neco vyresit lepe nebo jinak, ale tento popis je za me.
A jsem nadseny. Mozna podobne veci jdou udelat i s jinym softem, jak tu nekdo uvadel napriklad PLEX, ale ja nakonec zustal u KODI. Je nejrozsirenejsi, takze je na nej nejvic doplnku, se kterymi se da udelat temer cokoliv.

Takze at uz vyberes cokoliv, preju stastnou ruku hned napoprve ;-)
Naposledy upravil shark1 dne 16. 11. 2016 16:10, celkově upraveno 1
shark1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Doggg 16. 11. 2016 16:09

Připojuji se k řešení s RPi. Co se týče instalace je to next next a dání do RPi. Napájení já mám řešené přes USB televize (pokud nebudeš mít k RPi připojené nějaké žrouty energie - bezdrátové myši, externí disky, tak by to mělo fungovat). a hlavně tu funkcionalitu PC řeší RPi. Včetně knihovny a managementu přehrávání.

Plex na NASu mi přijde jako zbytečný overkill a hlavně ta NASka bude furt běžet - proč to píšu, za chvíli zjištíš, že je lepší to streamovat rovnou z netu, ať už legitimně nebo méně-legitimně :)

Jinak pokud chceš NASku kupovat tak jako tak, tak jdi postupně. Zkus NASku s Plexem a pokud ti to bude vyhovovat tak máš vyhráno, pokud ne, toto řešení bude vždy.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 16. 11. 2016 16:41

Ano take jsem mel reseni serverik s kodibuntu u tv, ale pri tichem prehravani me proste ty disky rusily, proto mam rpi prave pasiv, nic se netoci, navic jako bastlir, jsem si koupil ledky a udelal ambilight, bezi to na hyperion, proste luxus. A taky zkousel jsem spousty veci, rpi s kodi vyhralo. Ostatni nema moc smysl řešit.

Na zacqtku jsem mel usb disk na routeru s openwrt, na nem bezel mediatomb dlna server, chvilu ok, ale zacaly mi vadit zakladni veci, pak porizen wdlxtv media center, prehral vse, ale byl pomaly a nevyvijel se, pak serverik pasiv s CPU J 1800 sywtem na usb3 flash, jiz zminovane kodibuntu, pripojene hdmi k tv, ikdyz se disky uspavaly, tak rusily. Musel jsem dokoupit mce dalkac na usb. Bylo to ok, ale zacal jsem tak trosku uz chtit klid, serverik sel do tech mistnosti a za tv slo rpi. Ovladac od tv bez problemu, nahral jsem openelec a uz jsem na to nesahl, krom toho ambilight. Ale napajeni z tv nestaci, chce to alespon 1,5 A, 1A nestaci, je tam ctverecek, ktery to indikuje. Mam rpi2, wifi nechcu, takze 3 byla zbytecna.

Vyzkousej ale ty zadarmo reseni, nic nedas a muze ti to stacit. Alw vim, ze po case zkoncis u toho rpi jako ostatni.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod brk77 16. 11. 2016 16:56

Mike.M píše:Iwi: no tazateli jde o prepinani audio stopy a vestavenych titulku u mkv, coz dlna neumi. Jinak souhlas.


Nevím, co (ne)umí DLNA, ale mám nějakou starší TV od Samsungu z modelové řady 2012 nebo 2013, už nevím přesně. K tomu NAS od Synologoy a audiostopu z MKV určitě přepínat umožňuje a na 99% i ty titulky.
brk77
Junior

Odeslat příspěvekod Ludante 16. 11. 2016 17:26

to shark1 - Díky moc za zajímavý tip s QNAPem... To je KODI už jeho součástí ? A jak fungují ty 2 HDMI ? Jde z obou stejný signál, nebo je možné k NASu připojit 2 TV a sledovat rozdílný obsah ?

to brk77 - to je přesně to, co myslím... Mám SAMSUNG cca 5 let starý, není to ten současný SMART TV... Sleduješ věci ze SYNOLOGY přes MEDIA PLAYER televize, nebo máš SMART TV a nějakou APku ? A pamatuje si konec předchozího přehrávání ?
Ludante
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků