TP-link TL-WR740N vs TP-LINK TL-WR841N

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Multi2000 17. 12. 2016 14:11

Mám aktuálně v bytě (90 m2) TP-link TL-WR740N. Jelikož tento router nepokryje signálem celý byt, rozhodl jsem se koupit TP-LINK TL-WR841N. Bylo mi ale jedním technikem řečeno, že si v ničem nepomůžu. Prý bude signál Wi-Fi úplně stejný jako u starého routeru. To že má 841 2 antény a 2x 5dB nebude vůbec znát.
Bude u 841 výrazně lepší pokrytí celého bytu oproti 740 nebo ne? Díky za info.
Multi2000
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 17. 12. 2016 14:44

Přesně tak, v dosahu si nepomůžeš. Pořiď si druhé zařízení a provozuj ho v té části bytu, kde je špatný signál, propoj je pomocí kabelu.

(Rozdíl mezi jednou 5dBi anténou a dvěma 5dBi anténami není v síle signálu a dosahu, ale v rychlosti.)
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hunter21 17. 12. 2016 14:47

To je rovnaka otazka ako keby si sa opytal mobilneho operatora na pokrytie LTE v tvojom bydlisku. Aj ked ti odpovie podla mapy, tak to tebe nepovie nic o tom ako ti to LTE pojde. Ci ti pojde rychlo, pomaly, ci nebude vypadavat, alebo ho vobec ani nebudes moct pouzivat. To, ci ti pojde nejaky router lepsie na tvojom konkretnom mieste zistis az vyskusanim, pretoze nielen router sa zapaja do hry, ale aj tvoje pocitace a priestor. No a kazdy mame iny priestor (byt), predmety v nom (nabytok) a ine pocitace. Ako mozno uznas, tych parametrov, ktore ovlivnuju ako to bude fungovat je tak vela, ze je nemozne povedat takto zbrucha ako to pojde.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Multi2000 17. 12. 2016 16:44

Tvá odpověď mi vůbec nic nedala. Podmínky pro oba routery budou zcela totožné, šlo mi o to, zda jedem má větší pokrytí nebo ne. Jinými slovy pokud bych oba postavil např. doprostřed fotbalového hřiště, tak zda ten ´"lepší" bude mít větší rozsah pokryt= zda bude hypotetická kružnice s pokrytím výrazně větší nebo ne.
Multi2000
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 17. 12. 2016 16:53

Nebude. Opakuji: Rozdíl mezi 740 s jednou 5dBi anténou a 841 s dvěma 5dBi anténami není v síle signálu nebo dosahu, ale v rychlosti.

Každá z antén vysílá něco jiného na poněkud odlišné frekvenci, tedy proč by tyto dva signály měly dosáhnout dále, než jeden z jedné antény?
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hunter21 17. 12. 2016 17:46

Pokrytie sa nezmeni sa berieme priestor na metre kubicke. Zmeni sa vyzarovaci uhol. Silnejsia antena ziari silnejsie do dialky a menej do hora. To ovsem plati len pre otvoreny priestor typu luka bez dalsich negativnych javov ako su odrazy signalu od blizkych predmetov (domy) do vzdialenosti citlivosti prijimaca vydelenej dvomi. To moze byt aj niekolko stoviek metrov. Pre 11n sa udava spojovacia vzdialenost na luke okolo 700m. Vo vnutornom prostredi je to diametralne odlisne a to prave kvoli oddrazom signalu od blizkych predmetov. Navyse, kedze silnejsia antena ziari silnejsie prevazne tam, kde mame nabytok, tak sa efekt zosilenia strati na utlme nabytku a predmetom v nom. To je len antena, teraz si predstav, ze vymenis cely router a teda radio (prijimac a vysielac), ktory ma ine parametre vysielacieho vykonu a citlivosti.
Mozes ovsem zaznamenat lepsiu spolahlivost s 841 a to preto, lebo to ma dve anteny. Viac antenove prijimace poskytuju stabilnejsi signal. Dokonca ak budes prijimat a vysielat 11n signal v dvoch streamoch signal bude o 3dB silnejsi. Plati to iba pre 11n a dva streamy, t.j signal silnejsi ako -60dBm.
Pokrytie je zavadzjuca vec, pretoze oznamovaci signal siete sa vysiela na rychlosti 1Mbps (t.j. 11b) a data idu na vyssich rychlostiach. Dosah signalu je pre vyssie rychlosti kratsi a to tak, ze cim vyssia rychlost, tym mensi dosah. To znamena, ze siet uvidis na velku vzdialenost, ale data nepotecu.
hunter21
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků