2x Wifi router do paneláku a RD

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mydriman 30. 1. 2017 09:32

Zdravím Vás,

chtěl bych se na Vás obrátit s pomocí vybrat 2 wifi routery. Jsem úplný mimoň v tomhle odvětví.

1) Potřebuji WIFI router do paneláku (3+1), kde signál půjde maximálně přes 2 zdi.
Největší problém je, že je zde možnost chytnout online 30 - 40 wifin...
- cena routeru do 2 000 Kč
- připojen bude notebook + 2x mobil + přes kabel PC
- hraji online hry (NTB + PC) a také kancelářské práce (proto asik aby router měl 2,4 GHz i 5 GHz)

2) Potřebuji WIFI router do rodinného domu, signál půjde maximálně přes 3 zdi. V blízkosti RD je online pouze 1 wifi.
- cena routeru cca 1 300 Kč
- připojen notebook + PC přes kabel
- občasné hraní her přes PC, notebook spíše kancelářské práce
Mydriman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cernakus 30. 1. 2017 10:03

1) pokud jsi si jistý, že si vystačí s dvěma LAN porty (tedy neplánuješ například chytrou telku a tiskárnu zároveň) tak je IMHO vhodný tento:
https://www.czc.cz/asus-rt-ac53/197380/produkt

2) Paradoxně dtto jako výše. S tím, že nejprve kup jeden, ozkoušej v RD s dosahy. Pokud nebude stačit, pak bude problém sehnat jeden router, který by to porkyl
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 30. 1. 2017 10:17

Mozno by sa ti hodila informacia, ze:
WiFi nikdy nebolo navrhovane pre spolahlivu funkcnost za stenou. Ono to dokonca nefunguje super spolahlivo ani v rovnakom priestore kde je router ak chce niekto dosahovat maximalnych rychlosti 300 Mbps a viac. Robi sa to tak, ze sa nieco kupi a vyskusa sa. Ked to nefunguje podla predstav kupi sa nieco ine a tak stale dokola. Tazko ti niekto povie s urcitosou ako to bude fungovat za tvojimi 2, alebo 3 stenami. Kazdy mame iny byt a tiez aj nabytok.
Mozem ti povedat akurat taku vec, ze s Mikrotikom tam uvidis o 50% viac sieti ako doteraz, pretoze to ma super citlivy prijimac.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mydriman 30. 1. 2017 10:46

cernakus:
Velice moc díky, mrknu na něj. Neplánuji pořizovat tiskárnu atp..
O tu dosažitelnost signálu mi jde, ale není to prioritní, mám ještě, nevím jak to říct, prodlužovat wifi signálu :-) Spíš mi jde u toho Bytu aby ho neshazovaly ostatní routery. vím že hodně routerů kolem je starších typů a omezeny jen na 2,4 GHz..

hunter21:
Rozumím ti. Každá stěna je z jiného materiálu, každý byt je jinak uspořádán. Navíc jsou i jiné rušivé elementy. Tím pádem signál je slabší, či rušivý atp... Ale pokud Vy routerům rozumíte a znáte lépe parametry a značky routerů než já. Tak díky Vašim zkušenostem, postřehům my dokážete poradit, jakou značku, nebo jaký typ, nebo co by měl router mít a zase nemít...
Mydriman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cernakus 30. 1. 2017 11:09

V tom bytě (paneláku) to bude nejspíše UPC sméčko, tedy každý kdo tam má připojení od UPC má jejich modem, který zákeřně vysílá dvě sítě v 2.4GHz (jednu pro uživatele, a jednu pro srandu králíkům). Protože jinak si těch 40 sítí ani vysvětlit neumím. V každém případě, drtivá většina z toho pojede na 2.4GHz a tudíž na 5GHz budeš mít volno. Nedávno jsem to musel řešit stejně, notebooky mi jedou na 5GHz a ostatní na 2.4GHz, s tím, že to prostě není žádná superychlost, zejména s rostoucí vzdáleností. Fakt ale je, že ty sítě prostě nepřesvítíš, ne legálně.

Ono v těch routerech není moc co. Výkon je omezen na 100mW, antény pak sice mohou zvýšit citlivost/vysílací výkon, jenže také více signál zúží a tím sníží prostorové pokrytí. Antény by měly mít 3dB, ale bez vybavení a možnosti demontáže se zrovna tohle blbě měří. Což je takový zlatý střed.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mydriman 30. 1. 2017 11:19

To máš pravdu, hodně je u nás rozšířen UPC a pár lidí má routery TP-Link, ale tak 2-3 roky staré. 5 GHz jedou 2, takže to je super.
Uvidím jak to půjde na těch 5 GHz. Pokud to nebudu dobré, tak pořídím rušičku a všechny odstřihnu od netu a bude klid :-D

Ještě bych se zeptal na routery TP-Link Archer, dost jsem o nich slyšel že jsou kvalitní a hodně výkonné.
Mydriman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 30. 1. 2017 11:25

Rodičům jsem do paneláku wifi repeater TP-Link RE200 AC750 u O2 se slevou za 700,- (normálně od1200,-). absolutně bez chyby, obě frekvence a zdířka na kabel.
Naposledy upravil polda dne 30. 1. 2017 11:33, celkově upraveno 1
polda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 30. 1. 2017 11:27

Levným hračkám značek Asus nebo TP-link bych se vyhnul, a to zejména v zarušeném prostředí. Doporučuji Mikrotiky, se 100 Mbit/s porty https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... ac-L4.html za 1200 Kč nebo s gigabitem https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... ac-L4.html , ty už jsou ale za 3000Kč.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cernakus 30. 1. 2017 11:57

mikrotik s integrovanou anténou se ziskem 1,5dBi není IMHO vhodná volba do zarušeného prostředí. Ani litevci si nedovolí porušit 100mW povolený vysílací výkon. To si lajznou jen číňani a v EU to legálně sehnat nejde.

Navíc tyto levné mikrotik routery jsou u firmy spíše jen na doplnění nabídky, aby měli také zástupce v této třídě síťových prvků. Jejich kvalita je tedy zcela odpovídající ceně. To aby si někdo nemyslel, že dostane dělo v hodnotě 3 tisíc za třetinu. Ten za 3 tisíce je už sice jiná káva, ale taky stojí 3 tisíce.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 30. 1. 2017 12:39

Já bych bral ten druhý mikrotik....https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... ac-L4.html

Podle mě když koupíš něco jiného tak budeš nadávat.....

Tady máš nějakou jistotu že to nějak pojede... prostě i toto se dá zarušit tak že si neškrtneš, ale je to kvalitní kus HW.

A za druhé nekupuješ to na jeden rok, ale aby to sloužilo co nejdéle....

Jinak kdysi jsem propagoval tp-linky nejsou to špatné kousky, sám je vlastním, ale už bych je nekupoval.

Ale pokud chceš ten archer C7 není špatný ale je taky drahý a ten mikrotik je zase lepší volba......
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 30. 1. 2017 12:53

cernakus píše:Navíc tyto levné mikrotik routery jsou u firmy spíše jen na doplnění nabídky, aby měli také zástupce v této třídě síťových prvků. Jejich kvalita je tedy zcela odpovídající ceně.


Mas nejaky konkretni priklad problemu? Znamym jsem pred cca dvema lety zprovoznil ten nejlevnejsi Mikrotik (cca za 500,-), dodnes funguje bez problemu a jedineho dalsiho zasahu. Stejne jako vsechny drazsi, ktere jsem kdy zprovoznoval.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 30. 1. 2017 12:55

Mikrotik je dobra volba, ale chce to pouzivat iba 5GHz pasmo. Na 2.4GHz bude vidiet o hodne viac sieti ako doteraz. Nemusi vypadavat, ale moze fungovat pomalsie ako s inymi routrami, ktore tolko sieti nevidia. Ono to niesu len siete, ale aj vsetky pocitace, mobily, tablety a ine hracky v okoli, tych je aspon 2x tolko ako sieti. Az s Mikrotikom si clovek uvedomi kolko veci sa nachadza okolo neho, pretoze su tam vidiet aj vsetky vysielajuce pocitace a ine veci.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 30. 1. 2017 13:01

cernakus píše:mikrotik s integrovanou anténou se ziskem 1,5dBi není IMHO vhodná volba do zarušeného prostředí. Ani litevci si nedovolí porušit 100mW povolený vysílací výkon. To si lajznou jen číňani a v EU to legálně sehnat nejde.
Předpokládám, že jsi Mikrotika ještě neměl v ruce. Pořiď si ho, dlouhodobě vyzkoušej a pak se ozvi. (A o překračování vysílacího výkonu to opravdu není, spíše o kvalitě ovladačů a firmware a odladěnosti byť jenom interních, antén. A hlavně o celkové stabilitě - to není jak TP-link nebo Asus, který ti v zarušeném prostředí každou chvíli zatuhne.)
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mydriman 30. 1. 2017 13:21

3 000 Kč už je pro mně dost velká cena. Vím že je kupuji na několik let dopředu, ale nebudu za to tolik utrácet.
To já právě potřebuji, stabilitu v tom bytě. Aby mi ho neshodily ostatní routery, nebo nějak mu nebránili v signálu či co já vím ještě.
Mydriman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 30. 1. 2017 13:34

Stabilitu potrebujeme vsichni, ale nikdo ti ji nezaruci. Staci, aby nekdo v nejblizsim okoli zacal vysilat na stejnem kanalu (frekvenci) a mas problem. Tohle je naprosto nezavisle na routeru nebo jeho vyrobci.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků