Router

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod JaroslavJanousek 11. 4. 2017 04:16

Hezký den,
bydlím ve větším rodinném domě na vesnici. Internet máme 24/16. Máme router na půdě už asi 10 let a před pár lety jsem si pořídil do pokoje nějaký levný Tp link, který je propojen s tím na půdě. U něho mi blbne wifi a tak bych chtěl pořídit nějaký nový a chci se zeptat jestli má cenu kupovat nějaký lepší (do 2000kč). Byl by zase připojen na ten starý a z toho v pokoji mám zapojený PC a na wifi chilluju na mobilu (Youtube, Twich,..) a také na TV.. Líbí se mi routery od Asusu ale zajímá mě jestli bychom neměli vyměnit router na půdě nebo jestli to na to nemá vliv, když je to připojené kabelem (Ping atd). Jsem laik, takže každá rada dobrá :) Děkuji
JaroslavJanousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 4. 2017 06:14

Co je to ten "router na půdě"? Je to zařízení, které přijímá internet od providera (klient nebo wisp), a nebo zařízení, které stejně jako ten TP-link v pokoji vysílá wifi pro tvou potřebu, tedy wifi-router nebo AP? Nebo skutečně jenom router (bez wifi), do kterého vede od providera nějaký kabel?

Jinak Asus je co do (ne)spolehlivosti stejný jako TP-link, navíc má úplně jinou strukturu webové administrace, takže pokud jsi zvyklý na TP-link, budeš se v něm ze začátku těžko orientovat.

Míníš po domácí síti přenášet větší objemy dat (máš třeba NAS-server)? Pokud máš síť jenom na internet, tak pro ten drahé modely s gigabitovými porty nepotřebuješ.

Osobně doporučuji nějaký Mikrotik (taky úplně jiné obslužné menu než TP-link nebo Asus), pokud nemíníš po domácí síti přenášet velké objemy dat, tak by ti stačil levný https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... ac-L4.html nebo https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... -L4-1.html
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 11. 4. 2017 08:43

Taky jsi nám neřekl co za zařízení máš, jak na půdě tak ten tp link, to je jako když řeknu že mám auto a potřebuji poradit že škubá motor.

Takže co za typy kde máš, je to napsané někde na nějaké nálepce MODEL:XYZ.....

Jinak co znamená že to blbne, může být HW fakt vadné (odchází zdroje a vysychají kondenzátory) ale může to dělat i ten na půdě, a nebo si někdo v okolí pořídil taky wifi a rušíte se.

Takže při připojení kabelem k tomu spodnímu routeru to funguje OK nebo to blbne?
Při odpojení toho spodního routeru a připojení na kabel co vede na půdu to taky blbne nebo ne?

Jinak pro tvůj internet stačí něco co má 100M porty, ale dnes bych něco s 100M portama nekupoval i když nemáš nas budeš potřebovat přenést data z druhého notebooku od kamaráda atd......

Jinak pokud budeš kupovat fakt nový router tak mikrotik a jednou nastavíš a nestaráš se......
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JaroslavJanousek 11. 4. 2017 09:12

Tento máme na půdě. Je to náš router ale provider si ho zahesloval. Od routeru v pokoji mám kabel do PC, kde mi to normálně jde plnou rychlostí. Dnes jsem se zkoušel připojit i na router z půdy a tam mi ta wifi taky skoro nejede (naměřil jsem 0,6/6 ).. Jsem z toho jelen
Přílohy
0-02-05-bf9cdc7c034553ad3293ad0288104321f1328d9104a09e4b75ff19a8a2cfcf3f_full.jpg
JaroslavJanousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 4. 2017 09:59

Na půdě je tedy TL-WR841ND. Na rychlost internetu 24/16 postačující. Restartoval jsi ho (odpojil na chvíli od elektřiny)?

Jak jsi se snažil připojit na wifi-router z půdy? Byl jsi na půdě? Nesnažil ses připojovat přes strop? Rychlost přes strop stojí obvykle za starou bačkoru.

Jak máš přivedený internet? Z nějaké wifi-antény na střeše? Tvůj wifi-router může rušit providerovo přijímací zařízení. Vzhledem k tomu, že provider wifi-router na půdě zahesloval, doporučuji se obrátit na něj, aby zhodnotil situaci, prověřil nastavení a případně dodal a zprovoznil nové wifi-routery.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JaroslavJanousek 11. 4. 2017 10:59

Router na půdě jsem restartoval, router v pokoji jsem vytrhnul ze zdi, poté jsem naměřil 1,7/10. Bydlím na vesnici o 50 obyvatelích a cizí wifi nevidím..

Na střeše máme anténu s nějakou krabičkou a od té vede kabel do routeru.

Zavolám providerovi a zjistím co a jak. Chtěl bych se zeptat, co by jste mi doporučil. Do budoucna si chci pořídit NAS a máme doma 3 smartTV + smartphony. Velký barák a co teď? Koupit nějaký gigabitový router a wifi extendery? NAS by primárně fungoval na zálohování ale chtěl bych i streamovat filmy do TV. Je vůbec možné streamovat do všech 3 TV?
JaroslavJanousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jAY 11. 4. 2017 15:52

Pokud to je jen trochu možné tak kabely. Mám SmartTV v jednom pokoji s routerem, ale kvůli rušení prostě stejně docházelo občas k výpadkům IPTV ať jsem nastavoval a přemisťoval router kam chtěl. Wifi nechat jen pro ty telefony.
Každá vyspělejší technologie je k nerozeznání od magie.
jAY
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JaroslavJanousek 11. 4. 2017 17:18

Díky za radu :)
JaroslavJanousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JaroslavJanousek 11. 4. 2017 19:11

Zjistil jsem že wifi nejde jenom na mém mobilu, už jsem zkoušel měnit kanály v routeru ale bez změny. Má někdo nějaký nápad?
JaroslavJanousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jAY 11. 4. 2017 19:25

Co to je za mobil? Na jiné wifi se připojíš? Wifi vidíš? Pokud ano, zkus se připojit když na ní vypneš heslo.
Každá vyspělejší technologie je k nerozeznání od magie.
jAY
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků