Datové úložiště s více než dvěmi pozicemi pro HDD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod BobanekOs 13. 5. 2017 17:59

Dobrý den

V domácí síti zálohuji data již delší dobu. Používal jsem levný NAS D-Link 320, který mi ale nevyhovoval a tak jsem si pořídil MacMini a disky nyní připojuji pomocí externích rámečků. Rychlost přenosu dat se mi zvýšila z 12 MB/s na 27 MB/s, nehlučí mi větráček NASu a MacMini mi dělá další služby v domácí síti.

Bohužel, hromadí se mi v šuplíku starší disky, které jsem měnil díky zvyšujícím se nárokům na velikost dat a s tím spojené kapacity disků a protože se snažím mít vždy dva disky o stejné velikosti a disky nějak zrcadlit (RAID nastavit neumím), tak mám v šuplíku 2x 80 GB disky, 2x 160 GB disky, 1x 400 GB disk, 2x 500 GB diskya aktuálně používám 2x 2 TB disky, kterým zase dochází kapacita. Nechci zase ty poslední dva disky odpojit a schovat do šuplíku a koupit za 10k nové dva disky s dvojnásobnou kapacitou, takže uvažuji koupit nějaký větší NAS, s minimálně 4mi pozicemi pro HDD. Recenze těchto NASů jsem našel, ale recenze na NAS od 17k a výš (bez HDD), což dát nemohu.

Proto se zeptám:
Má smysl kupovat levnější NAS s limitem max 8k? Jde mi o přehřívání takového NASu, kde by pak v malém prostoru byly 4 disky a tím pádem hluk ventilátorů? Takové NASy už mají vyjmenované chipsety a procesory, tak jak je na tom spotřeba elektrické energie? Má smysl věřit papírovým hodnotám přenosů?

Děkuji za rady
BobanekOs
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 14. 5. 2017 09:54

A co DIY řešení ? :)
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BobanekOs 14. 5. 2017 17:08

V jakém smyslu?

Jak jsem psal, již jsem nahradil levný NAS za MacMini, ke kterému jsem připojil externí rámečky s HDD. MM mi navíc plní funkci multimediálního centra (KODI) a multimediálního serveru (PLEX sever pro další dvě Raspberry Pi v síti). Je to hromada kabelů, rychlostmi se blížím k 30 MB/s a zrcadlení se pokouším řešit pomocí aplikace, u níž ví jen pán Bůh, zda to mám nastaveno dobře. Mohu si přikoupit další dva disky, další dva externí rámečky a jeden USB HUB (MM má jen 4 USB porty a potřebuji jeden na externí bezdrátovou klávesnici) a předpokládám, že to takto bude fungovat dále.

Tímto dotazem ale uvažuji, zda pro mě v mém případě není vhodnější si koupit nějaký levnější vícediskový NAS (typu ASUSTOR AS1004T, nebo QNAP TS-431P, nebo Synology DS416j), které mají papírově 3x vyšší přenosové rychlosti a tak nějak předpokládám, že i zrcadlení bude vyřešeno třeba hardwarově.

Otázka je, zda to splní to, co hledám, tedy že hodnoty nejsou jen papírové, že se mi nebude NAS se čtyřmi disky přehřívat a hlučet mu větráky, že bude rozhraní natolik intuitivní, že jej dokážu nastavit.

Řešení, kdy bych si kupoval nějakou základovou desku a pokusil se situaci řešit pomocí nějaké distribuce Linuxu, je pro mě nepředstavitelná. Poskládání by nebyl problém, ale nejsem v žádném případě schopen to jakkoli nastavit...:o)
BobanekOs
Junior

Odeslat příspěvekod Srandista 14. 5. 2017 19:39

Papierovych hodnot uvadzanych na stranke Synology sa neboj a kludne sa nimi riad. Ja mam postarsi Synology DS213j s 2x2TB WD Black diskami, a uploadujem nanho rychlostou 90 MB/s (aj ked podla papierovych udajov by som mal uloadovat "len" rychlostou 70 MB/s)
Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5 | Intel Core i7-6700K + Scythe Mugen 4 | Patriot Viper 4 Series DDR4 16GB | MSI RX 470 4GB RAM | Intel 530 SSD 180GB + WD Black Mobile 1TB + WD Black 2TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define C
Moto Z Play, Nexus 7 32GB
Srandista
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod charlieb 14. 5. 2017 22:03

NAS od Synology mohu také doporučit. Mám doma DS214 se dvěma 4TB disky a jsem naprosto spokojen.
Aktuální verze dvouslotových Synology se dá sehnat pod 8k. Čtyřslotová verze kolem 11k.

Teplota v pohodě, hlučnost taky ok. Přenosová rychlost spíš záleží na síťových prvcích okolo než na NASu samotném. 1GB síť je nutností.
Kája z Norska
Programátor, konzultant a horolezec
charlieb
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jirkau 17. 5. 2017 08:26

4 diskový Synology je za necelých 9K (Synology DiskStation DS416j https://www.synology.com/cs-cz/products/DS416j). Mám dvoudiskovou verzi DS215j a funguje bezvadně když ohlédnu od toho, že mi za 2 roky 2x odešel disk. Používám na zálohu a jako úložiště filmů a seriálů, kdy z toho krmím android box s Kodi. Takže není potřeba nic bastlit
jirkau
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 18. 5. 2017 07:21

Sorry, ale za 11K Kč si postaví výkonnější, stabilnější řešení s možností bezproblémového rozšíření.

Tyhle ty toustovače mi dávají smysl max u dvou disků, pak mi přijde za tu cenu lepší postavit něco doma...
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BobanekOs 20. 5. 2017 13:48

Přestože jsem uvažoval o hotovém řešení, po tipech zde jsem začal zvažovat i stavbu.

Předpokládal jsem, že by postavený stroj byl v podstatě PC s linuxem, kde by se jakákoli administrativa musela řešit pomocí terminálu a ideálně někdy fyzicky u stroje, takže s vlastním monitorem a klávesnicí. Když jsem se koukal, mohly by být ale již použitelné aplikace typu Owncloud, které jak jsem zhruba pochopil, budou spravovat účty a disky stejně, jako NASy. Zatím se sice více přikláním k již hotovému řešení, ale zeptám se:

Předpokládám, že bude úložiště funkční vždy jen pár hodin denně a zbytek dne jsou v hybernaci. Přesto předpokládám, že je platforma s PC mnohem více náročnější na spotřebu. NASy popisují spotřebu kolem 10-20 W, kdežto postavené PC pojede spíše ve stovkách. Mýlím se?

Hluk mi problém dělat nebude, časem jej přesunu do technické místnosti, takže není problém.
BobanekOs
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 20. 5. 2017 19:29

Spotřeba ... To bych asi neřešil. Pokud hodláš uspávat + WoL to řeší.

Otázkou je jen výběr distribuce, já třeba skončil u OMV, protože mi to prostě tak nějak sedlo. OS je na SSD, 2TB HDD na data a 1TB na zálohy. Jede to na AMD E-350 přes PicoPSU a chlazeno Noctua. Disky jsou 2,5" 1TB v Himuro mini a 2TB v Himuro mini + Scythe SQD, ten jede docela často. A protože to není v bytě kde uklidit mám NASku pod TV.

Záleží jak moc chceš výkonu a jestli budeš brát něco s J1800/1900 či APU a nebo vemeš nějakej celer.

Nebo spíš rozšířitelnost, podle počtu SATA a potom zbytek vyřešíš přes PCIe.

Na napájení doporučuji PicoPSU + 12V zdroj.

Spíš si hoď do virtuálu ty NAS distro a vyber si podle toho co ti sedne.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Doggg 21. 5. 2017 09:15

Python.p píše:Sorry, ale za 11K Kč si postaví výkonnější, stabilnější řešení s možností bezproblémového rozšíření.

Tyhle ty toustovače mi dávají smysl max u dvou disků, pak mi přijde za tu cenu lepší postavit něco doma...


Nějak nechápu v čem je rozdíl 2 vs 4 disky. U hotových řešení (zvlášť u synology), si kupuješ prověřený, odladeny a dlouhodobě podporovány systém.

Určitě si mistri hardwaru a software postaví a dále provozují řešení, které je podobné kvality (o velikosti upřímně pochybuji), ale musí to dál řešit a ladit.

Synology je set it and forget it řešení, které jednou nastaví a další roky si žije zcela samo. U samodomo o tom upřímně pochybuji. A pokud to má někdo jako koníček a zábavu tak jako ok, ale proč bych se měl já starat o server a udržovat jej v chodu (záplaty, update, ne kompatibility) na to mám svůj čas dost rád.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod soban 21. 5. 2017 09:55

Pokud chceš víc HDD taky předpokládám vlastní stavbu.

Problém je to že hotové řešení je jednoúčelové, těžko něco pak změníš.

Podle mě je fakt vhodné při 1-2 HDD kde se nestaráš.

Pokud potřebuješ víc HDD tak si myslím že je lepší stavba.....

Jinak i u stavby jednou nastavíš a už do toho nešaháš - proč?

A bezpečnost - pokud stroj není vystaven do internetu tak ji taky nemusíš nějak moc řešit, nepředpokládám že si ve vlastní síti budeš dělat útoky na vlastní NAS.

Jinak většina distribucí vydává updaty, takže pokud použiješ nějakou rozumnou distribuci...

Jinak ke spotřebě HDD berou stejně když máš stejné HDD.

A spotřeba CPU, moderní CPU v klidu taky berou málo, větší problém jsou obvody na MB které tam máš, ale většina jich jde povypínat v biosu a pokud zvolíš vhodnou MB, jinak taky to nemusí běžet nonstop a pokud zvolíš rozumný zdroj s rozumnou účinností.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Doggg 21. 5. 2017 10:06

A bezpečnost - pokud stroj není vystaven do internetu tak ji taky nemusíš nějak moc řešit, nepředpokládám že si ve vlastní síti budeš dělat útoky na vlastní NAS.

- ty budeš velký expert, viď?:)
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 21. 5. 2017 10:22

Můžeš mi tedy prozradit jak se útočník dostane na NAS který je striktně jen v LAN?

Jo pokud se mi dostane do WKS, tak pak ok, ale když se mi bude rejpat ve WKS, tak mi nějaký filmy a MP3 na NAS budou u zadele.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Doggg 21. 5. 2017 10:31

nevím, přijde mi, že se poslední 2 týdny v IT komunitě přesně toto řeší (google wanna cry, jestli jsi to nezaznamenal). A pohled, že když je nějaký device v interní síti (navíc v nějaké soho verzi, typu že jsem před 10lety nastavil WEP heslo "Tadybydlimja"), že nemusím řešit jeho securitu, to je opravdu velká pecka názor.

Každý nechť je svého štěstí strůjcem, ale radit člověku, který si "nějakým programem, nějak nastavil zrcadlení a ani si není jist jestli to funguje", ať si poskládá z nějakých distro NASku, kterou si pak nějakým zázrakem má udržet v chodu, je za mě hodně fail.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 21. 5. 2017 10:47

Co je na nastavení NASky za raketovou vědu?

Pokud zvládne nastavit Synlogy, zvládne i DIY NAS.
Pokud nezvládne nastavit Synology, nezvládne ani DIY NAS.

To je vše, je to jak píšeš, každý svého štěstí strůjce. A nepiš něco co nikdo z nás nepsal a ani nemyslel. Viz WEP heslo ...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků