Asus E200H - Reinstalace OS

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Prochycz 29. 8. 2017 19:04

Dobrý večer,

kamarád mi donesl tento notebook, abych se na něj podíval. Při zapnutí notebooku se objeví akorát uvodní logo "Asus in search of incredible" a následně se ve smyčce neustále restartuje. Myslel jsem si, že se akorát pokazil OS, takže jsem stáhl z Microsoftu Win 10, udělal boot flash disk a chtěl to nabootovat. Ale poté co jsem v biosu nastavil položku "Boot Option #1: UEFI: KingstoDataTravel 3.0PMAP", tak po restartu notebooku skočí sám přímo do Biosu (Zkoušeno i přes klávesu ESCAPE a vybrání dané flashky). Flashka ověřena na mém notebooku Lenovo E540 a nabootovala správně, takže tam asi problém nebude. Nenapadá mě v čem jiném by mohl být problém, BIOS je hodně osekaný, takže možností podle mě moc nemám, ale možná mi něco uniká.

Zkoušel jsem se dostat klávesou F9 do recovery módu, ale bez úspěchu.

Říkal, že se do tohoto stavu notebooku dostal poté, co zkusil obnovit systém z prostředí OS, ale v průběhu procesu se notebook zasekl. Důvod k obnově byl ten, že notebook se začal z ničeho nic zadrhávat.

Notebook je ještě v záruce, ale jestli by to reinstalace vyřešila, tak nemá smysl to někam posílat, kde na to mají 30 dní. Čekal jsem, že to bude bez problému, ale očividně jsem narazil.

EDIT: Tak teď otestovaná live distribuce Ubuntu 16.04 a ten nabootoje správně. Bootovací flash pro Windows 10 byla vytvořena pomocí nástroje MediaCreationTool.

Děkuji za případné nakopnutí
Prochycz
Junior

Odeslat příspěvekod Prochycz 30. 8. 2017 19:07

Zajímavý, nyní jsem stáhl verzi Win 10 x64 a ta nabootuje správně, to by mě nenapadlo, že by mohl být problém v tomto. Akorát notebook má pouze 2GB RAM, ale ten 64-bit systém už tam pravděpodobně byl při zakoupení, i když moc nerozumím proč.
Prochycz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 30. 8. 2017 19:48

Korektní postup až sem:
Prochycz píše:Bootovací flash pro Windows 10 byla vytvořena pomocí nástroje MediaCreationTool.

Pak sis pravděpodobně neprostudoval FAQ a zapomněl vyčistit systémový SSD před instalací OS.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Prochycz 31. 8. 2017 07:59

Teď ti moc nerozumím. Pomocí nástroje MediaCreationTool od Microsoftu jsem vytvořil bootovací usb disk s Win 10 32-bit a chtěl jsem ho nainstalovat na notebook, kde bych předtím disk z formátoval, ale usb disk vůbec nebyl schopen na Asusu nabootovat. Až když jsem zkusil vytvořit usb disk s 64-bit OS, tak se to následně podařilo přeinstalovat.
Prochycz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 31. 8. 2017 16:17

Vyčistit SSD|HDD můžeš z libovolného OS.
Nesmyslný nápad:
Prochycz píše:kde bych předtím disk z formátoval

Evidentně sis neprostudoval FAQ.
Příště svěř instalaci OS odborníkovi, není to hračka pro začátečníky.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 31. 8. 2017 18:08

Možná jsem to pochopil blbě, ale v režimu UEFI jdou instalovat pouze 64bitové verze systému Windows, 32bit jde dostat jen v Legacy módu, což by výsledek potvrzovalo. Proto 64bitů nainstalovat šlo, 32bitů nikoliv.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Prochycz 31. 8. 2017 18:46

Milanr1 píše:Vyčistit SSD|HDD můžeš z libovolného OS.
Nesmyslný nápad:
Prochycz píše:kde bych předtím disk z formátoval

Evidentně sis neprostudoval FAQ.
Příště svěř instalaci OS odborníkovi, není to hračka pro začátečníky.


Prostudoval jsem si to až poté, co jsi mě na to upozornil, ale to už jsem měl OS přeinstalované. Udělám to případně příště. Nějak mě nikdy nenapadlo, že by se měl disk čistit ještě jinak než pouhým formátováním disku. Doteď jsem to nikdy nedělal a vše fungovalo bez problému. Ale díky za upozornění.

dockalacek:
Ano, to bude pravděpodobně tím. Jsem zase o něco moudřejší. :)
Prochycz
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků