Zálohování dat firmy

Hardware, web hosting, server hosting a housing, peering

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod DavidJezek97 2. 9. 2017 20:33

Dobrý den,
Potřeboval bych vyřešit problém zálohování dat firmy. Problémem je že data jsou na 4 různých místech po městě. Které bych potřeboval dostat na jedno místo a zálohovat je zde. Napadlo mě použit nějaký NAS od QNAP v místě soustředění dat a na jednotlivá místa použit WD my cloud který umožňuje přístup z venčí pomoci kterého bych získával daná data. Zajímá mě každý jiný váš názor a návrh na toto řešíní, popřípadě jak složité toto řešení je.
Děkuji
DavidJezek97
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Chipoun 3. 9. 2017 04:10

Kolik těch dat je?
Jaká je rychlost připojení těch 4 míst?
Pobočky nepotřebují spolupracovat na stejných datech?



Obecně přenos dat bych dělal přes vpn site-to-site namísto cloudu.
Data bych ukládal v jednotlivých lokacích na NASky s RAIDem 1 či 5 dle počtu disků.

Výrobce nas na jednotlivých lokacích bych držel stejného (např. jen synology). Zálohovací nástroje poté nabízí více funkcí jako např. verzování.

I kdyby nebyla cesta vpn (nevím co je to za firmu), tak synology spojíš všechny přes quickconnect a "nějak" to pojede. I když to není uplně doporučeníhodné.

Pokud byste potřebovali dělat na stejných datech, tak jednu nasku do centrály a přes vpn můžou všichni přistupovat odkudkoliv ke stejným souborům.
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Doggg 3. 9. 2017 08:38

Tvůj návrh mi přijde trošku kostrbatý a hlavně data pošleš ven z firmy, jenom proto, aby sis na ně zase jinde šáhnul. Správná(ejší) cesta, je jak říká kolega, VPN.

Podle toho kolik toho máš tak:
a) mít v jednom místě centrální "server" (NAS v tvém případě).
b) VPN se do tohoto místa připojit (ideálně VPN na vstupním bodu do sítě, méně ideálně na NASu)
c) data nahrát
d) data z NASu odzálohovat někam dál.

Pokud budeš mít v každé z těch poboček taky NAS, tak se to dá relativně pěkně automatizovat (včetně nahození VPN) a schedulovat. Dělat to přímo skrze windows by se mi nechtělo, ale věřím, že by to nějak šlo taky.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod DavidJezek97 3. 9. 2017 10:55

Není nutno aby jednotlivá místa fungovali na stejných datech jelikož se jedna o 4 různé firmy které pouze potřebují zálohovat data někde mimo a to jsme přislíbili že by šlo u nás na firmě teď ale zůstává otázka jak to nejlépe zrealizovat dat je přibližně 200gb od každé firmy. Díky tomu že každé místo má vlastní síť a vše ohledně ní řeším jak data jednou za čas dostat knám a tam je v nasce s nějakým raidem zálohovat.
DavidJezek97
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Doggg 3. 9. 2017 11:22

no tak návod máš výše. Řešit to skrze cloud (pod jedním heslem) je imho prasárna a kdyby se cokoli stalo zaděláváš si na problém.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 3. 9. 2017 11:58

Ja by som teda firemne data nedaval do ruk cudzej firmy. Z hladiska bezpecnosti a ochrany dat je vhodnejsie ich dat na pasku a tu skladovat mimo firmy. To moze robit aj zodpovedny pracovnik. Vyskusaj navrnut firmam takuto moznost.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DavidJezek97 3. 9. 2017 13:30

Data těmhle firmám zálohujeme už řadu let ale velmi neohrabaně a složitě proto jsme to chtěli jak si zjednodušit a zlepšit. Takže pokud nemáte bližší informace k problému tak vaši odpověď typu že to není bezpečné beru jako kdyby tu nebyla děkuji
DavidJezek97
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 3. 9. 2017 14:04

No ved to zlepsenie tam mate, len nesmiete odmietat starsie a overene metody. Mozno ste to zavrhol na zaklade jednoho slovicka, ktore vo vasej hlave nastavilo blok. je ale pravda, ze ak by ste to doporucili firme, tak by ste nazarobili. Je mozne navrhnut nieco zo sucasnych technologii, napriklad ext.prenosnosne zaznamove medium, ktore sa da pouzit na ucely zalohovania podobne ako paska a to SSD vo vyhotoveni ext.disku pripojovatelneho pomocou USB. Vyhoda je to, ze tak ako v pripade pasky nenosime so sebou hardware extremne citlivy na mechanicke poskodenie ako by to bolo v pripade HDD. ext.HDD sme na ucely zalohovania pouzivali uz pred 20 rokmi a malo to dost kratku zivotnost. Pasku som doporucoval preto, lebo s paskou sa naraba diametralne odlisne a je tam o takmer nulova sanca, ze sa "nahodou" (pri nepozornosti obsluhy) vymazu zalohovane data pred ich pripadnym pouzitim v rezime obnovy dat. Je pravda, ze by sa musela pouzit asi sada pasok pre 200GB.
hunter21
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků