Herní PC, 40/50k,-, Classic.

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ztr00 17. 10. 2017 10:39

Dobrý den,
rád bych Vás požádal o pomoc při sestavení nového PC.

Účel sestavy: 80% hry, 15% internet, 5% video editace (FHD, sem tam 4k).
*EDIT*: Tady jsem zapomněl, že sem tam zapnu stream her. Ale ty streamuju ve sníženém rozlišení (1280*1024 - mam pocit)

Finanční limit: Původně jsem se chtěl vlézt do 40k, ale to je ovlivněno grafickou kartou, takže limit je spíše těch 50k včetně DPH. Tady je to o tom, jaké budou Vaše odpovědi na toto téma.

Operační systém: Mám vlastní - W10 64bit Pro.

Sestavíte si PC sami: Ano.

Budete taktovat: Po určité době je to více než pravděpodobné pro procesor. RAM + VGA jenom kdyby to bylo opravdu nutné.

Monitor: 1x 144 Hz s FHD (DP port), 1x 60 Hz s FHD (HDMI port), 1x 19" bazmek (VGA port) - tento monitor není velice potřeba a jsem připraven - bude-li to potřeba - ho odstavit (kvůli vstupům grafické karty).

Kupujete i periferie, nebo jen holou skříň: Pouze holou skříň.

Celkový popis situace:
Ještě jednou dobrý den.

Momentálně mám:
CPU: i5-3570K @ 4.2 GHz + Artic Freezer 13
GPU: Asus Strix 960 GTX
MOBO: Nějaká Asus, z hlavy si přesně nepamatuju. - lze updatnout z domu.
RAM: 2x8 GB HyperX Fury - DDR3
SSD1: Kingstox 120GB (ty levnější kusy cca 1200Kč) - pouze pro OS
SSD2: Intel 180 GB (starší než ten Kingston) - pouze hry + video pro editaci.
HDD: 1TB WD RED.
Case: Nějaký plecháč.
Zdroj: Seasonic (450W nebo 500W) - přesně netuším, ale můžu z domu updatnout (ale nepředpokládám, že bychom ho použili do nové sestavy)

Co bych chtěl:
CPU: i7-8700K - Delid neplánuji.

CPU chladič: Bud Noctua NH-D15 , nebo CRYORIG - R1 Ultimate (lidi ho celkem chválí), ale rád se nechám poučit.

GPU: Výběr z: Asus ROG STRIX 1070, Asus ROG STRIX 1080 nebo Asus ROG STRIX 1080 Ti. Tady je to o tom, jak se domluvíme. Jelikož nepoužívám VR ani 4k monitor, tak nevím co s tou 1080 Ti. Jestli ano nebo ne. Btw: Neplánuji žádné SLI.

MOBO: Max 5000,- (záleží jak se domluvíme) - Preferuji ASUS (15 let vše od ASUSu), ale rád se nechám poučit.

RAM: 2x8GB kit kolem 3200 MHz (záleží jak se domluvíme)

M.2 Disk: Asi by mi měl stačit nějaký 256 GB disk. Např. Samsung 960 Evo M.2 250GB.

SSD: Asi bych použil ze starého PC:

HDD: Ze starého PC.

DVD-ROM: Není potřeba řešit.

Zdroj: Corsair - 750W 80+ - Ale klidně můžeme vzít cokoliv jiného. Tento zdroj je tu kvůli 1080 Ti. Jinak by asi stačil slabší.

Case: No tady to je dobrý otázka. Mně se líbí třeba tento: https://pcpartpicker.com/product/GMW9TW ... vn300m1w2n
Hlavně bych uvítal Hot-Swap možnost.Opět je to na vzájemné domluvě. Myslím, že tady máte více zkušeností se skříní. Já vždycky koupil nějaký plecho-plast a stačilo mi to. Ale jelikož servisuji dost PC a řeším různé zálohy, tak je pro mě ten Hot-Swap opravdu přínosný. Určitě by na skříni měly být alespoň 2 USB porty (jeden z nich verze 3 nebo 3.1)

No tak snad jsem na nic nezapomněl.

Osobní popis situace:
Jsem FPS multiplayerový hráč (momentálně nejvíc Quake Champions), ale nehraju nic na max. detaily. Je to z prostého důvodu - méně efektů = méně rušivých elementů = více fps = více killů = osobní blaho.
Jsou ovšem třeba singleplayerové hry, kdy si prostě rád vychutnám okolní grafiku atd. a nebaví mě hrát se 60ti FPS - ano, opravdu poznám ve hře rozdíl mezi 30/60/125+ FPS (navíc mám 144 Hz monitor, tak bych byl rád, aby se to kolem toho drželo). Jelikož mám jenom FHD monitory, tak přemýšlím, jestli není 1080 Ti zbytečný overkill.
Co se taktování týče, tak nejsem ten typ, co by hned chtěl všechno "převrtět". Tyto věci dělám až vidím, že je to potřeba.

Co se týče vnitřností: Rozhodně si nepotrpím na barevný cirkus. Pro mě je lepší mít obyčejný nesvítící PC s výkonem, než spoustu cirkusových blikaček (nemůžu si pomoct, ale prostě když je někde něco zbytečně navíc - i hloupé LED diody, cítím tam další možnost problému). Ale toto opět nechám na vzájemné domluvě a argumentech.

Tak teď už by to mělo být asi všechno, tak se do mě můžete pustit.

Děkuji a přeji krásný den.
ztr00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 10. 2017 12:46

VGA monitor ke densnim kartam uz rozumne nepripojis. mozna pokud bys volil multimonitor s iGP, to by jit mozna mohlo, ale vyzkousene nemam.

Skrine od TT jsou historie. Sveho casu rozumny vyrobce, ktery to pozdeji prepalil s cenami a zaroven sel dolu s kvalitou (China-level). Durazne NEDOPORUCUJI ani mit v uzsim vyberu, natoz kupovat.

- - -

Kdyz to vezmu v rozumne konfiguraci, to znamena s rozumnou skrini, vesel by ses za 50k bez HDD dokonce i v ULN specifikaci:

49.579,- Kc

S tim, ze by sestava byla super ticha i behem hrani - slysel bys vlastniho slova, mokrofon by pobral kvalitneji hlas v pripade potreby, nebudil bys sousedy. :)) Ale urcite je mozne i slevit na tichosti a usetrit par stokorun. Nebo vzit tu 1080Ti, ale ta docela na FHD overkill je, zvlaste pokud navic nehrajes na max detaily.

Pro pripad dam i tu 1080Ti based sestavu: 50.074,- Kc ... CLASSIC uroven hlucnosti.

HotSwap na HDD lze resit elegantnim zpusobem: 659,- Kc hned pro 2x HDD a pripojis to v pripade potreby i k notebooku.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ztr00 23. 10. 2017 06:14

@KineCZek:
Dobrý den.
Děkuji za Vámi poskytnutý návrh. Jelikož ULN nebylo nutné - ale návrh je to velmi pěkný, tak nakonec udělám něco mezi těmito dvěma sestavami.
Ještě se na to musím pořádně kouknout, bohužel, minulý týden jsem neměl moc času to zkoumat do detailů.
Každopádně děkuji za návrhy. Jak budu mít tento týden trošku času, sednu si k tomu, probádám to pořádně a pak se ozvu s výsledkem.
Ještě jednou, děkuji.
ztr00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 23. 10. 2017 09:56

Rado se stalo.

PS: Na foru si tykame, ja jsem Michal. Tesi mne.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ztr00 6. 11. 2017 11:13

Dobrý den.
Omluvám se za prodlevu, ale tak nějak se věci hnuly kupředu (čekačka na CPU - ale už je na cestě).

Nakonec jsem vybral tuto sestavu (změna grafiky + silnější chladič CPU).
https://www.alfa.cz/basket.php?items=_3 ... M1013NH101

Koukal jsem na doporučený počet větráků do skříně (6x Noctua NF-P14s redux-900) . Nemám s tím problém, jediné co mě trošku polekalo je, že na českých stránkách je napsané, že deska má v balení již "1x 5-pin EXT_FAN(Extension Fan) connector", ale když jsem se koukal na unboxing této desky na YT, tak jsem si tohoto udělátka v krabici nevšiml.

Dále mám otázku ohledně 3x Noctua NF-B9 redux-1600. Nějak mi nejde do hlavy, kde bych měl osadit tyto větráky, které mají rozměr 92x92x25mm. Do skříně to nepůjde, tak přemýšlím, s čím se tyto větráky měly originálně kombinovat. Jako napadlo mě, že by se třeba vyměnili na tom extra chladiči určenému na GK z originální ULN sestavy.

Pak už jenom jeden dotaz, jestli je nějaka upřednostněná teplovodivá pasta, nebo stačí vzít nějaké klasiky +- 200Kč, nebo raději připlatit (ale 1600,- za grizzlyho se mi davat nechce). -)

Děkuji za objasnění a jakékoliv konstruktivní připomínky. Se sestavou lze pořád hýbat. Jediné, co už je fixní je CPU + RAM (tyto komponenty už jsou na cestě).
ztr00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Foxik88 6. 11. 2017 11:38

ty B9 byli na to Accelero na grafickou kartu. Pokud budeš nechávat originální chladič tak je nepotřebuješ... Na ventilátory jsou normalní rozbočky https://www.tsbohemia.cz/noctua-na-syc2 ... a%20ventilátor jen to chce si pohlídat maximální proud který je schopná dodat deska...
Foxik88
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 11. 2017 11:44

KineCZek píše:Pro pripad dam i tu 1080Ti based sestavu: 50.074,- Kc ... CLASSIC uroven hlucnosti.



Netreba znovuvynalezat* kolo. Jakkoliv je terminus technicus "reinvented" posledni dobou velice modni, Tebou provedeny "reinvent" meho navrhu byl ve vsech smerech k horsimnu. (Nic osobniho, ciste pragmaticky.)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ztr00 6. 11. 2017 12:24

V čem je to k horšímu? Vzal jsem jiný chladič CPU (nevidím na tom nic zlého, ale můžu se mýlit) + grafiku, která má sice vyšší cenovku, ale jsou k tomu 2 hry (to mě zas tak netrápí) - což vyváží i cenu té původní MSI. Poslední 2 grafiky jsem měl vždy ASUS STRIX a nemůžu si na ně stěžovat. Podle testů ta MSI grafika nemá nějaký "nadpřirozený" výkon oproti STRIXové grafice.
No prostě výkonově (dle mého názoru a benchmarků) jsou ty grafiky v podstatě stejné. Jsou větráky na té MSI o tolik lepší, než na té ASUSce?

V návrhu s 1080 Ti se mi nelíbí chladič na CPU - u mě bude CPU ve vyšší zátěži než GK. Raději na CPU koupím chladič za 2000,-, než chladič za 700,- o kterém jsem přesvědčen, že bude v zátěží slyšet víc, než Noctua DH14/15 (můžu se mýlit, rád si nechám poradit).
Artic freezer 13 - na mojem současném PC - nejde slyšet, když netaktuju. Jakmile to převrtím na těch 4,2 GHz, tak slyšet prostě je (mám nonstop otevřenou bednu). Proto nevím jak by ten AF fungoval na 8700K.

Takže pro tichý chod chci využít CPU + CASE fany od Noctua. Na grafice nechám defaultní chladič (když to bude moc slyšet, tak prostě koupím Accelero a pohraju se s chladičem).

@KineCZek: Prosím, když už píšeš, jak je to změna k horšímu, tak mi k tomu hoď kdyžtak nějaké důvody, ať je o čem diskutovat. Děkuji.
ztr00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 11. 2017 12:49

D14 bude lepsi nez D15S, zvlast pokud bude ve skrini topit grafika. Freezer in fact do 5GHz v pohode staci, po tichu nejdes (Strix...) a za Noctuu pak hazes penize kominem.

- - -

1080Ti vykonem trochu jinde. Nechces, nenutim.

ALE

Kdyz uz se bavime o "obyc" 1080 (mysleno nikoliv o 1080Ti, coz je jina karta s jinym chipem, jinou pameti...), ten Strix je silene drahy a hlucny. MSi bylo minuly tyden pro kohokoliv ke koupi za krasnych 14.199,- Kc.

Ze ted uz MSi za tuhle cenu neni, netreba brecet - stacilo jednoduse objednat, dokud byly. 3ks za tu cenu mam. Tzn normalne byly. A ze u nich nebylo "skladem" je mne osobne zcela jedno. Mne staci, ze byly v distribuci. A ze ke mne jim to "trvalo" tri dny od zaplaceni.

Podle mne proste zmena ze 14200 na 16300 (tj +15% priplatek, pricemz STRIX je navic hlucnejsi) proste nebyla dobra koupe. To predemnou neobhajis, ani kdyby ten ASUS byl pozlaceny a bylo k nemu 50 her.

Kdyz uz u toho jsme, tak MSi za 14.200 + Accelero za 1650 (dnes o sto drazsi, ale minuly tyden stalo 1649) + 3x F9 Silent dohromady za 300,- Kc (tzn LowNoise specifikace) by byvalo vyslo stale levneji, nez Strix. A hlavu, ruku a nohu zaroven dam na spalek, ze by to tak bylo i tissi.

Beru to ciste pragmaticky ... zadne veci jako "laska k znacce" se nekonaji. Desky MSi aktualne nedoporucuji, ackoliv v doporucenych sestavach jeste (ovsem v minule generaci socketu) nekde jsou. Aktualne holt je na trhu jiny, lepsi produkt. (jeden konkretni pripad z mnoha)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ztr00 6. 11. 2017 13:48

@KineCZek: Děkuji za konstruktivní kritiku / připomínky. Vážím si tvého času a ochoty.

S chladičem jsme se nějak netrefili, jelikož v mém odkazu je klasická NH-D15 (ne S verze).

Ohledně grafiky:
Krásně rozepsané. Má to hlavu a patu a chápu na co narážíš.
Neber si to nějak ve zlém, ale zůstanu u ASUS ROG STRIX-GTX1080-8G-GAMING. Vím, že to myslíš v dobrém (poměr cena/výkon/hluk), ale někde uvnitř mého duševního klidu a malých větrákových zkušeností slyším hlas říkat: "nas*rat na MSI" :twisted:

Chtěl jsem představu lidí z tohoto fóra a tu jsem dostal. Nakoplo mě to správným směrem. Bohužel, ne vždy je dům postaven podle plánu architekta (funkčnost), ale mnohdy jsou plány změněny podle přání zákazníka (osobní pocit).

Má poslední otázka je: Jak to teda udělat s těma větrákama, když jich má být 6, ale konektory na desce jsou jenom pro 2 + ovladač na skříni defaultně ovládá 3 větráky. Větrák žere max 1 W (0,85 W dle výrobce) příkon. Což by mělo utáhnout 3 větráky na jedné ventilátorové "hlavičce". Mám teda koupit ty Noctua NA-SYC2 3 (4 kusy) pro 6 větráku, nebo je ještě jiné, elegantní řešení?
+ teplovodivá pasta - tipy? Jinak vemu nějakou klasiku za 200,-....

Děkuji.
ztr00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 11. 2017 13:58

Nevim, kde jsem k tomu S prisel. Za to se omlouvam, nevim kam jsem koukal. :))

Karta ... kazdemu dle gusta. Strix je fajn karta, pasiv je taky OK, ale fany nic moc.

Pasta je u Noctuy kvalitni NT-H1 v baleni. Netreba resit. Y kabely jsou fajn.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ztr00 6. 11. 2017 14:34

Děkuji všem zúčastněným za čas a návrhy.

@KineCZek: Vemu tu Noctua pastu teda + Y na chladiče.

Víceméně si myslím, že tento topic může být uzamčen. Pokud ovšem chcete zpětný feedback, nezamykejte topic, rád ho sem do konce měsíce dám.

Ještě jednou děkuji a přeji příjemný zbytek dne / týdne / měsíce /roku / života.
ztr00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 11. 2017 15:05

Feedback klidne dej...

Hermi masina to bude kazdopadne dobra, o tom neni pochyb.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ztr00 9. 11. 2017 08:14

Dobrý den.
Tak počítač jsem včera poskládal. Fotky klidně pošlu.

Case je super, hodně místa. Co mě zklamalo bylo, že na přední dolní pozici vpravo dole pro větrák nešel jeden originální šroubek přichytit přes chladič (prostě šroubek ne a ne se chytnout za očko ve skříni. Jako byl byl krátký, ale přitom mají všechny stejnou délku). Spíše mi to přišlo, že ty Noctua chladiče jsou o trošku tlustší, než jiné (ale je to jen domněnka, neměřil jsem to). Toto ale není problém, seženu si druhý šroubek.

Když jsem dumal nad tím šestým větrákem, tak mi docvaklo, že ten měl asi přijít do zdroje (jenom tip). Ale toto zatím dělat nepotřebuju.
Každopádně. Po připojení větráků na redukci na skříni větráky v poloze 0 nejely vůbec (což je pro mě ok). Po zapnutí do polohy 1 a 2 se točily jak mají, ale po vrácení do polohy 0, už nezůstaly permanentně vyplé, ale cca každých 3-5 sekund dostaly impulz pro male roztočení a zase se vyply (možná to tak má být, netuším).
Co mě celkem zarazilo bylo znatelné cvaknutí při sepnutí těchto větráků. S otevřenou bednou to jde slyšet, jinak samozřejmě ne.

Paměti RAM: No, jelikož jsou dost vysoké kvůli chladiči, tak ND-H15 nemůže mít vnější větrák přesně, jak bych si představoval (jako p*del na hrnec). Větrák je o cca 2-3 CM nad chladič (s touto bednou není problém).

No a teď co mě dostalo nejvíc - RAM + MB:
Po zapnutí PC nenaběhl BIOS -))) Tak bádám, kde je problém a zjistil jsem, že je problém se slotama na desce. V manuálu jasně píšou, že při použití 2 RAM modulů je vhodné je dát do slotu A2+B2 (šedé sloty). No a tady je kámen úrazu. Paměti tam takhle mám ale bohužel, PC se nerozjede. Oddělám jednu RAM - PC jede v pohodě. Dám RAM do A1+B1 - PC opět nejede. Dám RAM do B2+A1 - PC se rozjede. Tak to mi teda moc hlava nebere.
Dneska nainstaluju OS a zkusím se podívat, jestli není nova verze BIOSu na tuto desku (včera už jsem to nezkoumal). Potom zkusím flashnout BIOS a uvidím.
Udělal jsem něco špatně s těma RAMkama, nebo kde by mohl být problém?
ztr00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kaulik 9. 11. 2017 08:42

když mrkneš do Kinovi galerie myslím, že je tam hezky vidět těch 6 pozic pro ventilátory a kam mají být osazeny.. Jinak ventilátory by měli být zapojeny do desky a regulované přes SpeedFan (proto tam máš desku, která to umí..)
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků