Nový PC bez periferií +/- 30tis. CZK

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mithril1991 10. 1. 2018 00:30

Zdravím,
vybírám si nový PC, jelikož můj HP Probook4730s mi výkonově už několik let nestačí, ale teprve teď si můžu dovolit něco novějšího. Můj budget je cca 30 tis., něco co jsem si předběžně vyhledal ale vyšlo už na 37 tis., což je asi hraniční. Potřeboval bych teda poradit, kde by se dalo ušetřit bez nějakého extrémního vlivu na výkon a jestli v sestavě není nějaká nekompatibilita.
Ve své výbavě mám:
4K monitor od LG, velikost 27'', podpora Freesync, 60Hz (Kupoval jsem hlavně kvůli práci a koníčkům)
Klávesnice a myš

Plánované využití:
- Hraní na 1440p @60FPS optimálně, 1080p ale nezavrhuji, pokud možno ve vysokých detailech (3xAAA RPG tituly jako Deus Ex: Mankind divided, Zaklínač 3)
- Komponování hudby v Cubase a notačním programu Sibelius. Jelikož mám do Cubase nějaké zvukové banky, je potřeba rychlý procesor a HDD/SSD.
- Obchodování na burze
- Příležitostné používání grafických programů (nic profesního, jenom pro zábavu)
- Sledování filmů a seriálů

Hlučnost:
Standard. PC by byl v obýváku a přítelkyni nevadí ani můj notebook, který hlučí jako stíhačka před startem, takže všechno je lepší.

Cena
37 tis. maximálně, rád bych se však vešel ke 30.

PC bych si sestavil sám, už jsem stavěl bratrovi. Přetaktovávat prozatím nehodlám, do budoucna však s tím počítám.

Sestava co jsem prozatím vytvořil
Case Fractal Design Define R6 Black TG 3749,- Kč. (Case se mi líbí a má i dobré hodnocení)
CPU AMD Ryzen 7 1700 7889,- Kč (Preferuji Ryzen, tento má prý nejlepší potenciál za tu cenu. Prozatím se stock chladičem, do budoucna koupím nový).
GPU Sapphire Radeon Pulse RX 580 8GB OC 8690,- Kč (Četl jsem, že by ji mohli brzy naskladnit, ale jsem otevřený návrhům. Nicméně preferuji AMD vzhledem k Freesync monitoru)
MOBO Gigabyte AX370-Gaming K5 4090,- Kč (Desku jsem vybral x370 cíleně, ale přesný typ pouze náhodně, dle referencí. Uvítám tipy)
RAM Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB 3000 MHz 5199,- Kč (Kdy se ty RAM tak šíleně zdražily? Tohle jsou asi nejlevnější 3000Mhz co jsem našel. Uvítám případně tipy)
SSD WD Blue 3D NAND SSD disk 500GB 3903,- Kč (500GB je minimum, do budoucna plánuji 500GB NVMe na systém, prozatím by to však mělo stačit)
Zdroj EVGA SuperNOVA 750 G3 3190,- Kč (Uvítám rady a tipy. Opět jsem bral jen podle modelu náhodné procházky)

Ceny jsou orientační z T.S. Bohemia, ale kde to vezmu je mi jedno.

Děkuji za Váš čas, rád odpovím jakékoliv dotazy!
Díky
Mithril1991
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kaulik 10. 1. 2018 08:24

burza a hudba.. nevím co ty programy potřebují.. nicméně už teď můžu říct, že úplně na 4k monitoru moc hezký není nižší rozlišení.. a teda i kdyby dejme tomu se hrálo na QHD, tak si myslím, že s tím ostatním využitím se do 30k těžko vejdeš..

RX 580 zvládne FHD, ale QHD už se potí.. určitě budeš muset snižovat detaily už teď.. ideální na AAA tituly v QHD bych viděl právě tu GTX 1080, která by ti ale vzala půlku budgetu.

Jestli se Ryzen hodí na hudbu/burzu a bude to hlavní využití, proč ne, jinak na hry ho intel převálcuje.. i netaktovací i5-8400.
Pokud to skončí u Ryzenu, chce to vybírat RAM podporované deskou.. nejen náhodně vybrané dle ceny.. ještě pořád u toho Ryzenu je problém rozjet RAM na vyšší frekvenci, pokud nejsou v QVL desky.
Zdroj, za tuto cenu můžeš mít Corsair RMx.

Novou skříň FD R6 jsem ještě neviděl naživo, ale jestli bude aspoň jako R3, R4, R5 tak to snad zlí nebude :-) nicméně dalo by se tam ušetřit například když vezmeš FD define C TG (taky s oknem)
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod plesgo 10. 1. 2018 09:13

Obchodovani na burze moc narocne neni. V praci mame Intel Q9400 (4 monitory, primy vstup na burzu atd atd). Doma mam i5 750 (saxo) a jede to bez problemu.
plesgo
Junior

Odeslat příspěvekod Mithril1991 10. 1. 2018 10:40

Díky za odpovědi.
Obchodování na burze není opravdu náročné, spíš jen, že mám permanentně otevřené různé aplikace a teoreticky by mohly využívat více jader, z čehož jsem usoudil, že to bylo dobré zmínit (pořád moc nechápu využívání více jader procesoru pro různé tasky, takže se předem omlouvám, jestli jsem řekl blbost).

Co se hudby týče, tam je to složitější. Většina profi skladatelů používá i7 6900K, ten je možná výkonově v DAW programech lepší, ale taky za víc jak dvojnásobnou cenu. Proto jsem se rozhodl pro 1700 s tím, že do budoucna bych ještě pořídil lepší chladič, když by bylo potřeba přetaktovat. K tomu patří i RAM, kde údajně DAW programy lépe využívají RAM s vyššími frekvencemi (samozřejmě, že názory na tenhle problém se liší program od programu, uživatel od uživatele).
Nicméně mám to jako drahý koníček, takže potřebuji udržet nějaký workflow bez omezení procesorem a RAM, avšak vyloženě profi výbavu nepotřebuji. Myslím si, že jako kompromis cena/výkon je Ryzen asi nepřekonatelný v tomto ohledu. Podívám se tedy po RAM přímo podporovaných pro Ryzen a které by tedy podporovala MOBO. Díky

Co se GPU týče, tam jsem chtěl hlavně AMD kvůli Freesyncu. Jenže otázkou je taky, kdy bude rozumná AMD GPU hlavně dostupná (Ani drahé Vegy nejsou dostupné, že ano.) Popřemýšlím nad tím, díky.

Zdroj jsem Corsair viděl, taky jsem nad ním uvažoval, myslíte si, že 650W je dostatečných nebo pro případný budoucí nákup výkonější GPU raději koupit už 750? Vůbec nemám ponětí o zátěži, či jak bych si to mohl vypočítat.

Ten case, co jste doporučil od FD, se mi taky líbí. Myslíte si, že by případně šla GPU namontovat vertikálně? Je to vůbec výhoda skrze airflow? To bylo co se mi líbilo na tom novém modelu (nemám rád, když ty těžké GPU visí jen na tom jednom zadním šroubku).

Díky za odpovědi
Mithril1991
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pufko 10. 1. 2018 17:02

Mithril1991 píše:Zdroj jsem Corsair viděl, taky jsem nad ním uvažoval, myslíte si, že 650W je dostatečných nebo pro případný budoucí nákup výkonější GPU raději koupit už 750? Vůbec nemám ponětí o zátěži, či jak bych si to mohl vypočítat.
RX580 je trochu pažravejšia karta (TDP 185W), trebárs omnoho výkonnejšia GTX1080 má rovnakú spotrebu (TDP 180W), ked k tomu pripočítaš CPU (100W) + doska + disky... tak sa dostaneš na hodnoty niečo cez 300W (nech 350W)

Spotreba nových komponentov klesá, prípadne je zhodná ale výkon pritom stúpa. Za dalších 5 rokov bude spotreba zasa nižšia, respektíve pri rovnakej spotrebe bude výkon napríklad o 1/3 vyšší
Dnes s prstom v nose stačí poctivý 550W zdroj s certifikáciou Gold
pufko
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 1. 2018 09:57

Na druhou stranu, financni rozdil u Corsair RMx mezi 550 a 650 jasne napovi. Z meho pohledu tech par korun nerozhoduje (v ramci cele sestavy jde o drobny priplatek) a za vice konektoru (dve grafiky, vice disku) pro pripadne rozsirovani sestavy by mi priplatek stal.

FreeSync zdaleka neni takova bomba, jak by si priznivci AMD prali. Neco si o tom najdi, cimz nemyslim jen oslavne prispevky lidi, co to ani nemeli doma. (OK, trochu rypu...)

Osobne bych nesel do Ryzenu, neobjvil jsem pro nej duvod. A take bych nesel do Radeonu, no a kdyz UZ bych ten Radeon proste MUSEL mit, tak by to ROZHODNE NEBYL Sapphire Pulse, ten chladic je ... rekneme ze ma sverazny projev.

Nechci se dohadovat, jestli je v necem o 3% lepsi 1060 a v necem jinem o 5% lepsi RX 580 ... obrazne receno.

- - -

R6 ted mam hotovych par sestav, no ted az do stredy jsem pracovne mimo ... nejake postrehy a fotky budou.

Proti R5 je R6 pevnejsi, ma dobre resenou horni a predni stranu. Klec na disky byla lepe resena v R5, klec na mechaniky DTTO, hlavne pouziti Himura a 1080Ti MSi Gaming a Accelero Xtreme ... rekneme, ze nejde o idealni kombinaci.

Na druhou stranu od ted uz nevadi 27mm u F14 Silent, sroubuje se zepredu. U R4 i R5 ty 2mm navic vadily, resp muselo se to resit. V R6 tato starost odpada.

Pro nas, kteri vozime krabice v aute je vhodne si rict, ze papirova bedna od R6 je zbytecne opet vetsi, tzn pribyde aut, kam se nevejde, nebo treba bude problem nalozit 3ks a zavrit kufr. To vetsina recenzentu nevedela - nemeli prime srovnani.

Vzhledem k tomu, z ted mam 2x R5 a 2x R6 v pracovne na stole, pokud Vas neco zajima, zkuste se zetptat, az se ve stredu vratim, pokusil bych se odpovedet.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků