Offline synchronizace obsahu dvou externích disků

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod anonymni 26. 1. 2018 16:13

Zdravím. Hledám nějaký tip na software, který by mi umožnil následující:

Ve dvou různých umístěních v republice mám co by "zálohovací" dva externí disky. A rád bych, aby na obou byl stejný obsah. Disky jsou ve skříňce, zavřené a spinkají, takže k životu je probírám vždy ručně zapojením do zásuvky :)

Ideální by bylo, kdybych si u jednoho vytvořil nějakou "image" obsahu jednoho disku a dokázal tuto image porovnat s druhým diskem. Tím bych zjistil, co nového jsem na disk oproti druhému disku přidal a rozdíl si mohl zkopírovat (třeba na flashku) a pak klidně ručně nakopírovat na disk se starší zálohou.

Obsahem bou disků jsou jednotlivé složky a soubory. A samozřejmě, disky nechci tahat s sebou, jeden i druhý zůstanou vždy tam, kde leží.

Chtěl jsem to jednoduše řešit doplněk pro Total Commander, ale tam si vytvořím ještě ani ne celý "image" obsahu disku, který lze sice virtuálně procházet, ale k porovnávání je to k ničemu. Zabere to více času, než kdybych si nové soubory někam zapisoval :)

Zálohování mezi dvěma disky nedělám moc často, jednou za týden či čtrnáct dní, takže zas nějakou extra sofistikovanou věc asi nevyužiji.

Nějaké tipy na program, co dokáže ukázat rozdíl dvou složek/disků a uložit výsledek tak, abych si pak mohl s tímto výsledkem obsah druhé složky/disku porovnat?

Díky, Martin
anonymni

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 1. 2018 16:51

Stručně standardní postup:
Plánovač -> nová úloha na základě příslušného ID v Eventlogu (např. připojení zálohovacího média).
Akce:
backup.cmd
robocopy /mir D:\Data \\server\backup
Cesty samozřejmě uprav na reálné.
Btw:
Jsi vzorem spolehlivého zálohování:
MartinezZ píše:Ve dvou různých umístěních v republice mám co by "zálohovací" dva externí disky.

Naneštěstí to umí málokdo. :-/
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 1. 2018 20:01

@MartinezZ -Neuvedl jsi, jestli data zároveň máš kompletně i na nějakém NB s kterým přejíždíš. Nebo jen minimální část, a ta s kterými pracuješ, jsou aktuální a kompletní jen na těch "zálohovacích" discích. Jinak si ten požadavek "informace o rozdílu" neumím vysvětlit.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod freekarol 26. 1. 2018 23:37

Můžeš zkusit tohle: https://www.freefilesync.org/
freekarol
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Doggg 27. 1. 2018 18:53

meda2016 píše:@MartinezZ -Neuvedl jsi, jestli data zároveň máš kompletně i na nějakém NB s kterým přejíždíš. Nebo jen minimální část, a ta s kterými pracuješ, jsou aktuální a kompletní jen na těch "zálohovacích" discích. Jinak si ten požadavek "informace o rozdílu" neumím vysvětlit.


Chápu to tak, že chce přenášet mezi těmi disky pouze image (v jeho pojetí nikoli bitová kopie disku, ale spíš hashe jeho obsahu), tak aby ty disky nemusel tahat k sobě, ale nějaký program mu řekl ten rozdíl na základě toho "image". A ten rozdíl mu na ten ntb nahrál...

dotaz zajímavý, řešení osobně neznám a budu zvědav jestli to nějaký nástroj umí.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 29. 1. 2018 18:12

Exteráky nahradit NASem a mezi nimi nastavit vzájemnou synchronizaci mi imho přijde jako nejjednodušší řešení s kterým by bylo i nejméně problémů.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 17. 2. 2018 16:55

Je to přesně tak, jak píše Doggg. V době "synchronizace" mám k dispozici vždy jen jeden disk s daty. Proto bych si chtěl vytvořit jen seznam velikostí a názvů souborů na disku a uložil to do nějakého souboru. Ten soubor pak vzal ke druhému disku a porovnal seznam velikostí a názvů souborů (které se nacházejí jinde na prvním disku) se skutečnými fyzickými soubory soubory na druhém disku, u kterého zrovna sedím.

A tak si porovnal, co mám na víc druhém disku nyní oproti tomu, co mám na disku někde jinde, kde jsem si z něj udělal jen seznam souborů.

FreeSync bohužel neumí uložit seznam souborů pro porovnání s obsahem fyzicky dostupné složky-vs-pouhého vytvořeného seznamu souborů.

---

Ty jo, to nikdy nikdo neměl na dvou místech disky, na jednom aktuální data a na druhém chtěl ty data jen zálohovat, ale nevěděl, co nového mi na jednom disku přibylo a tak musel nějak porovnat obsah, aniž měl vždy k ruce i druhý disk? mě přišlo, že takových řešení se musí všude válet... :)

---

Zatím to řeším "robocopy" výpisem obsahu složek v TXT na jednom i druhém disku a pak porovnáváním rozdílů obsahu obou souborů v PSPadu, ale je to škrábání se levou nohou za pravým uchem. Časově i postupem vůbec ne ideální.

-- 17. únor 2018 - 17:00 --

milsimr píše:Exteráky nahradit NASem a mezi nimi nastavit vzájemnou synchronizaci mi imho přijde jako nejjednodušší řešení s kterým by bylo i nejméně problémů.

To by bylo řešení v ideálním případě, který neexistuje. Zálohovací disk je po dobu mé nepřítomnosti odpojen od zdroje a uložen pryč. Rozhodně tam nechci mít nic zapojeného v elektrice, když tam nejsou a jede to 24/7.

možná v budoucnu, nyní to skutečně nepřipadá prakticky v úvahu. Proto to hledání offline řešení.
anonymni

Odeslat příspěvekod Mahe 17. 2. 2018 19:13

"Ty jo, to nikdy nikdo neměl ....?"

Tak presne tento problém potrebujem riešiť aj ja: "OFF-line MIROR"
a kladiem si presne túto otázku (že to nikto neriešiel???)
Ale aj som asi väčší lama , tak čakám či niekto s niečim nepríde ;-)

Zatiaľ som sa upriamil k dvom príkazom: ROBOCOPY a FORFILES
Napadá ma kombinácia FORFILES (datum) - kde by bol počet dní od posledného miroringu, t.j. všetky súbory novšie ako napr 7 dní (pri týždennom intervale)
a pomocou ROBOCOPY by sa nahrali na prenosný HDD
a následne na druhom konci republiky len "prilepili" na BACKUP disk

- veľkosť prenosného HDD prispôsobiť "prírastkom" za dobu OFF-LINE miroringu
mne by to zrejme vyhovovalo, len to ešte poskladať do TXT a odladiť...
Mahe
Junior

Odeslat příspěvekod freekarol 17. 2. 2018 23:03

freekarol
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků