Legalnost ucetniho programu

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod n.root 23. 2. 2018 11:18

Dobry den, staram se z hlediska IT o vypocetni techniku a software meho kamarada, ktery ma malou firmu. Je snaha, aby veskere aplikace byly legalni. narazim ale na problem s pani ucetni, ktera externe dela pro tuto firmu ucetnictvi. Mam pocit, ze neustale nechape, co znamena pojem legalni software a jake jsou nutne doklady o jeho legalnosti.
Ona sice ma predmetem podnikani zpracovani ucenictvi svym zakaznikum a k tomuto ucelu ma zakoupen ucetni sotware, ve kterem muze urcite zcela legalne zpracovavat pro sve zakazniky ucetnictvi, ale urcite nemuze sirit tuhle svou licenci prostym rozkopirovanim mezi sve subjekty.
Prave tvrdi, ze to neni problem, pokud si nekdo z jejich zakazniki chce vest prehled odberatelu, tisknout faktury a pouzivat eet pokladnu, tak ze to neni problem vyuzivat ten "jeji" software, ktery ma zakloupen pro svou potrebu. Tvrdi, ze pokud tomu zakaznikovi zpracovava tak jako tak ucetnictvi, ze nic nebrani tomu, aby ten zakaznik aplikaci take vyuzival.
Slysel jste nekdy nekdo o tom, ze pokud nekdo vyuziva zcela zdarma bez licence a dokladu o koupi nejaky program, tak je to takto v poradku? Po dle mne je to nesmysl, jak bude pri kontrole legalnosti dokazovat, ze jej vyuziva legalne, protoze pani ucetni mu to tak rekla ?
Diky za reakce.
n.root
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 23. 2. 2018 11:30

A kde je problém?

Účetní si na svůj notebook může nainstalovat co má koupené a když k vám přijde píchne kabel do sítě a data můžete mít na svém PC, některé účetní programy můžou mít moduly pro volné použití - třeba pro prohlížení vašich dat když bude účetní jinde.

Jinak toto je dotaz spíš na autora programu a co dovoluje s zakoupeným programem provádět.

Kontaktuj autora toho nejmenovaného programu nebo někoho kdo ho zastupuje....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod n.root 23. 2. 2018 11:41

Dekuji za reakci, ale skutecne si myslite, ze pokud si koupite nejaky software na sve ico, obdrzite licenci a seriovy klic, tak muzete tento software zcela zdarma a legalne poskytovat tretim stranam v jeho plne a originalni funkcinalite? To asi ne.
n.root
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eLzyx 23. 2. 2018 11:58

u některých účetních SW ano. Dle typu licence.
Vždyť je to zcela běžná praxe, že je jedna účetní pro x-firem. By vývojáři SW byli hloupí, kdyby tohle neměli nějak licenčně pochycené, resp. dávali by šanci konkurenci, co takovou licenci nabízí.

Co je to za účetnictví? Imho zásadní otázka.
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod n.root 23. 2. 2018 12:29

Jde o ucto Tichy 2018. Samozrejme mate pravdu, ze zpracovatel, tedy ucetni zpracovava uctenictvi pro x firem, ale to prece neni vec, kterou tu resime. Ucto 2018 si kupujete jako licencni produkt, ktery si kupujete za cenu xy pro jednu stanici a takto jej samozrejme muzete vyuzivat pro x subjektu, pro ktere zpracovavate ucetnictvi. To jestli si jej ucetni da legalne na jeden svuj pocitac, nebo si koupi vice licenci a pouziva je pro sebe na vice pocitacich, je jeji vec. Nebo pokud si jednu licenci rozkopiruje nelegalne na vice svych pocitacu, to zde take neresime.
Resim situaci, kdy ucetni prijde ke svemu klientovi a poskytne mu svou licencni kartu a sotware, ktery si zakoupila sama pro sebe, pro vykon sve prace s tim, ze on za nej nic platit nemusi, nema zadny doklad o jeho nabiti ani vlastni registracni kartu s licenci, ale vyuziva jej tak, jakoby vse toto mel. Ucetni samozrejme i nadale zpracovava ucetnictvi pro tento subjekt.
Muzete mi prosim uvezt nejaky ucetni software, ktery je mozno takto bez jakekoli licence a jakehokoli dokladu nebo jeho nakupu jej vyuzivat ve firme k vedeni libovolne ucetni agendy? Velice mne zajimal produkt, ktery je licencne chranen, je nutno si ho koupit, ale nasledne jej libovolne sirit.
n.root
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jjfb 23. 2. 2018 13:22

Jediný, kdo na to může odpovědět, je vydavatel software.
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod n.root 23. 2. 2018 13:34

Myslite otazku toho, zda je tento produkt mozno libovolne sirit? Znate nejaky jiny komercni software, u ktereho je to mozne?
n.root
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Doggg 23. 2. 2018 14:44

Nroote Vypadato že odpověď znáš / čekáš. Nenajdeš tu moc specialistů na licence. Jak už ti někdo radil -(anonymně / neadresne) se zeptej u výrobce / prodejce.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 23. 2. 2018 16:52

tvoje odpovědi mě utvrzují v tom, že s tebou není možná diskuze, protože skrz tu svou afektovanost si snažíš protlačit svou pravdu. Tak si vykaď voko. Dál se neúčastním
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod n.root 23. 2. 2018 18:20

Tak i pres veskere velice fundovane rady, jsem se zeptal primo vyrobce. Dle jeho odpovedi samozrejme takove jednani neni pripustne, kazdy zajemce o software si musi licenci zakoupit. Ucetni nelegalne rozsiruje jeho software a zadelava na problemy vsem, komu aplikaci ilegalne dava k dispozici.
Prekvapuje mne, ze zdejsi radci jsou v podstate presvedceni, ze ochrana dusevniho vlastnictvi a nutnost zpoplatneni licence pro pouziti softwaru pro vlastni potrebu neni vec zcela automaticka a nejsou schopni zapojit ani obycejny rozum, ktery by u nich mohl vyvolat podezreni, ze takove jednani nejspise nebude ok.
Krome vykriku o tom," jako kde je problem " a "ze jsou tajemne komercni programy", ktere je mozno legalne sirit, se fakt nikdo nepozastavi nad tim, ze ten pristup ze strany ucetni je nesmysl ?
Jako fakt uplna tma, ani tuk?
No nic, presto dekuji za reakce.
n.root
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Doggg 23. 2. 2018 20:05

Nějak nechápu. Takže to nebyl dotaz, ale sonda do studakovy duše zdejších lidi?

Problém je že nebylo zcela zřejmé jestli

A) účetní používá svoji jednu licenci pro více firem
B) rozšiřuje licence tím, že tu svou nainstaluje na další komp (mimo ten svůj) u každé té firmy
C) pro krok b) nemá tu správnou licenci.

Než se tedy spravedlivě rozcilis tak bez studia vop a licenčních podmínek třeba taková pohoda

https://www.stormware.cz/zc/shopitem.as ... parentid=0

Ve vyšší verzi vypadá že formu a i b podporuje.
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod n.root 24. 2. 2018 09:35

Aha, nechapete. Pokud jsem snad ve vsech mych prispevcich psal toto, nize citovane texty, co je prosim nejasneho? Opravdu z toho neni jasne, ze ona poskytuje jeji licenci tretim stranam? Jak vice bych mel polopaticky psat prispevky, co presne nechapete na nize uvedenych textech?

Resim situaci, kdy ucetni prijde ke svemu klientovi a poskytne mu svou licencni kartu a sotware, ktery si zakoupila sama pro sebe, pro vykon sve prace s tim, ze on za nej nic platit nemusi, nema zadny doklad o jeho nabiti ani vlastni registracni kartu s licenci, ale vyuziva jej tak, jakoby vse toto mel.

nebo toto:

Dekuji za reakci, ale skutecne si myslite, ze pokud si koupite nejaky software na sve ico, obdrzite licenci a seriovy klic, tak muzete tento software zcela zdarma a legalne poskytovat tretim stranam v jeho plne a originalni funkcinalite? To asi ne.

O zadnou sondu zde neslo, jen jsem vyjadril prekvapeni, ze zdejsi odbornici nevnimaji vyse uvedeny pripad, jako neco, co neni v poradku.

Obavam se, ze ani Pohoda zadny zpusob takoveho sireni, a jakem zde hovorime, neumoznuje.
n.root
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 24. 2. 2018 10:46

Jelikož fórum není vyhledávač s lidským rozhraním, tak nevím, čemu se divíš? Jsou komerční programy, které dovolují ať už částečné či jejich úplné šíření a je to jasně uvedené i v jejich licenčních podmínkách. Plus, nevím jak ty, ale např. já opravdu nemám nastudované licensování ke každému produktu, který je, byl, či kdy bude na trhu a studovat to za někoho nehodlám - to byl tvůj "domácí úkol".

Vesměs validní odpověď jsi dostal hned v první reakci ... nevím, z jakého důvodu tady rejpeš do lidí.

Jinak by si paní účetní měla nastudovat něco o vzdáleném přístupu k Účtu. Ten (zjevně) zcela legální je.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Abox 24. 2. 2018 11:05

Nevim, ale co jsem videl paru ucetnich, tak vetsinou maji nejakou multi verzi ucetnictvi, kde maji v jednom vice firem (kazdou zvlast).
V opacnem pripade by to mel mit koupene ten majitel firmy a ucetni by mela zrejme dochazet a udrzovat jej...
Abox
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Doggg 24. 2. 2018 11:09

takže jsi si sem přišel pro poplácání po zádech jak jsi odhalil závažný podvod ?:)

Třeba taková pohoda (sic říkáš, že to neumožňuje), má aplikaci do mobilu, kterou si může kdokoli nainstalovat (je zdarma) a pak skrze ní zadávat faktury do té velké pohody, čímž neříkám, že je to tento případ.

Co tím chci říct, že podobná situace mohla být i u "Tebe", ale:

a) název SW jsi dal až v xtém příspěvku
b) jak píše milsimr nejsme tu od toho, abychom za tebe studovali podmínky a na pětkrát se dotazovali jak to máš
c) jestli jsi si chtěl zanadávat, jdi do své lokální hospody, efekt to bude mít stejný.

dík.
Doggg
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků