SB/LN pracovní sestava do 25K

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tenzor 12. 7. 2018 18:05

Ahoj, vymýšlím sestavu dle požadavků níže. Budu rád za každou radu.

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI
Předně bych chtěl uvést, že jsem tuto vlastnost nikdy neřešil, takže nějak nemám ponětí, jak se k tomu postavit. Navíc asi tak 95% procent času u počítače poslouchám hudbu ze sluchátek, takže zvuky kolem sebe příliš nevnímám. Takže se nějak nemůžu rozhodnout, jestli má vůbec smysl řešit LN :hm PC bude v pracovně, takže hluk by mohl vadit jedině mě samotnému, ale to už by asi musel být fakt vysavač.

Pokud by se to finančně nezvrhlo v jatka, myslím si, že bych mohl vzít nejdůležitější komponenty pro LN (tedy case, chladič procesoru a zdroj, pokud čtu správně) a případně z SB udělat LN později, pokud by mi hluk vadil. Nebo je to zcestná myšlenka?

UCEL PORIZENI SESTAVY
Náhrada v současnosti jakš takš dostačujicího (až na grafické výstupy) Acer Aspire 3820TG TimelineX (i5 M430, Mobility Radeon HD 5650, paměť rozšířená na 2x4GB DDR3) pro 2D grafický software CADovského typu (běžně poběží i dva různé CADy najednou a občas navíc i nějaký 3D CAD), virtuální XPčka a všehochuť spíše většího počtu nejrůznějších programů, které poběží zároveň. Prakticky každodenní vytížení. Obměnu sestavy během příštích 10 let nepředpokládám.

FINANCNI LIMIT
25K - větší problém než peníze je neochota je vydávat.

OPERACNI SYSTEM
Hádám, že u W7-HP nebudu moct zůstat, takže W10 asi ve verzi Home. Ve vyšších verzích nějak nevidím nic navíc, co bych využil.

SESTAVITE SI PC SAMI?
Ten uvažovaný Startující Boeing asi ano, případný Low Noise tedy ne, jak jsem se zde dočetl.

BUDETE TAKTOVAT?
Nebudu.

MONITOR + JEHO ROZLISENI?
3x 24'' pivot 1920 x 1080, používané jako 6 monitorů (monitory přes 50'' jsou příliš drahé). Pochopitelně nezahrnuty do finančního limitu. Budu je vybírat až podle toho, na kolik se dostanu se sestavou.

KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN?
Jen holou skříň.

DODATEČNÉ POŽADAVKY
Čím víc USB portů, tím víc Addidas. Do USB běžně zapojeno cca. 10 zařízení.

PRVOTNÍ NÁVRH
https://www.czc.cz/6imrcf34g2h4t9t6t0ku0tigta/seznam
Není tam case, protože vůbec nevím jaký. Na vzhledu mi moc nezáleží, ale raději bych něco decentního, než vánoční stromeček a preferoval bych nějaká USB na přední straně. Noise faktor casů asi nejsem schopný posoudit.

CZC jsem vybral náhodně, ale u zelenýho zm*da ze zásady nenakupuju.

Předem se omlouvám, pokud v něčem uvažuju špatně nebo pokud jsem v něčem udělal zásadní chybu nebo něco nevysvětlil dostatečně. Po upozornění rád napravím.
tenzor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 7. 2018 18:28

S deskami je to trochu kriz. Budto maji jen dva vystupy, Ty potrebujes tri. Nebo jsou drahe a nebo neni podpora SpeedFan.

Pro jistotu. Dedikovanou grafiku nechces / nevyuzijes?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tenzor 12. 7. 2018 18:33

Právě jsem u té MSI desky viděl 1x DVI-D, 1x HDMI, 1x DisplayPort, tak jsem myslel, že kdy k ní takto zapojím tři různé monitory, tak poběží všechny.

Dedikovanou grafiku asi opravdu nevyužiju - hry nehraju a s videem nepracuju.

Edit: Aha, on bude u desky problém ten SpeedFan, že?
tenzor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 7. 2018 18:53

Presne tak. SF tady nepobezi. Pokud uvazujes, ze bys alespon v budoucnu chtel LN, prece nechces menit desku.

Reseni mam, ale je o neco drazsi. Na druhou stranu ma plnotucne 2ks x4 NVME M.2 sloty a z toho jeden i chlazeny, coz urcite chces, 3x vystup na monitor, podporu SF ... ale jen par USB ... coz ovsem lze elegantne resit rozbocovacem.

26.392,- Kc


S tim, ze kdykoliv bys pocitil potrebu graficke karty, lze ji pridat. Bude ji kam pripojit, bude ji cim napajet. A lze ji i odhlucnit, protoze zakladni deska umozni pripadne rizeni jejich ventilatoru.

Sestava je jako komplet rovnou od prvopocatku navrzena jako LOW NOISE. O alternativach ASRock vim a nevybral jsem je zamerne.
Naposledy upravil KineCZek dne 12. 7. 2018 20:18, celkově upraveno 1
Důvod: oprava
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MiosR 12. 7. 2018 19:45

V návrhu je deska 2x. Takže celkem 26 392Kč
MiosR
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 7. 2018 20:17

Oj, pardon. Opeaveno.

Diky za upozorneni.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MiosR 12. 7. 2018 22:18

Ahoj,
berte prosím jako konstruktivní kritiku, nemám zájem někoho napadat, nebo vyvolávat flame.

Sestav složím asi tak 5 za rok, takže kolemjdoucí sedí přesně, nicméně...
Již poněkolikáté je zde nabízena sestava (nejen od K.), která si myslím, zbytečně řeší hlučnost, i když to žadatel nevyžaduje.
Už mi skoro přijde zbytečné řešit v požadavcích hlučnost, stejně se tam vrznou minimálně 4 větráky.
Samozřejmě tím neříkám, že když někdo napíše, že by mu vadil maximálně vysavač, doporučí se mu větrák ve skříni hodit natvrdo na 12V a "cos chtěl - to máš". Ale pokud uživatel neřeší hlučnost, myslím, že omezit desky jen na ty, které podporuje Speedfun, nedává smysl. Ani ho nepotřebuje. Grafiku nemá, takže hlavně "topí" procesor a 1 větrák ve skříni to zmákne v poho. Naco 4 u této sestavy?! Tady nejsme v situaci kdy bude 1 hlučný a 4 na menší točky už slyšet nebudou. Kdyby v budoucnu přidal grafiku možná bude nutné přidat větrák do skříně.

Uvedu moji aktuální zkušenost.
Do práce (programuji zdravotnický software) jsme si koupili tyto sestavy:

Základní deska MSI H310M PRO-VDH
Procesor Intel Core i3-8100
2x Operační paměť ADATA 8GB DDR4 2400MHz CL17
SSD disk Crucial MX500 500GB SSD
Počítačový zdroj Eurocase ATX-450WA-12

Bednu šéf vyhrabal nějakou 10 let starou. Hnusná, zežloutlá. Kdysi se ještě zákazníkům vypalovaly aktualizace na CD, takže po vyndání 4 vypalovaček je předek děravý (záslepky se již samozřejmě nenajdou). Zdroj bych osobně koupil lepší-dražší, ale šéf je šéf a takto to prostě je. Bedna to samé, ale jak píšu - šéf je šéf.
Sestava je na zemi na koberci a musím říct, že je prostě tichá, resp. při sezení na židli a kódění prostě neslyším jestli je zapnutá nebo ne (a ano opravdu slyším OK). Při sestavení na stole větrák (BOX) na procesoru tak nějak slabě vrčel i na výchozích cca 900 ot. Slabě, ale vrčel. Možná horší kus. Nicméně po namontování do bedny a zašoupnutí vedle nohy pod stůl není nic slyšet. Nechal jsem i přes oběd běžet nějakou zátěž a otáčky se snad ani nezvedly, teplota při zátěži 54, jinak kolem 40. Intel Extreme Utility neukazoval žádný thotling atd. Speedfun ukazuje blbosti.
V biosu jde myší nastavit křivka otáček dle teploty pro větrák procesoru a další dva systémové (nechal jsem výchozí, ale vyzkoušeno - funguje). Nicméně ty jsme neosadili, není jaksi důvod. Zdroj je nahoře a tahá vzduch ze skříně přes sebe, ale ani ten není slyšet. V bedně je pocitově "normálně". Žádný hic neni ani náznakem cítit ani v bedně ani na výdechu zdroje.

Původní sestavu jsme měli Intel Pentium 630T 2,3 GHz 2-jádro, 8GB DDR3, 120GB SSD a 1TB HDD, deska do 1000Kč a bedna se zdrojem snad stála pod tisícovku, prostě to na ALZE seřadil dle ceny a vzal snad první se zdrojem (aktuálně jak tak koukám již výjimkou). Sám bych to nekoupil ani sobě ani nikomu jinýmu, ALE.
Pro místní odborníky samozřejmě naprostý odpad, který by byl odhadován tak na týden provozu. Sestav se koupilo 8, z toho 4 jely 3 roky 8 hodin denně, zbytek do školící místnosti takže 16h/mesíčně. Až na jednu sestavu, kde zdroj nešel hned po rozbalení bedny, jedou sestavy dodnes. Uznávám, že pokud kolega pustí Android Studio, dvoujádro se nezastaví a BOX je slyšet (proto nová PC). U dvou sestav začal větrák ve zdroji chrastit, tak výměna celého zdroje (to je samozřejmě dáno nekvalitou při tak nízké ceně), ale jinak bych určitě neoznačil za hlučnou sestavu. Pro moje kódění naprosto v poho. Ale jak jsem psal, zdroj bych určitě koupil lepší.

Samozřejmě u herní sestavy s 250W grafikou a 100W procesorem je třeba BOXY vyměnit, větráků více a zregulovat, poladit - určitě ano. Tady nic nenamítám, však jsem ani takovou sestavu nikdy neskládal. Zde nechť se vyřádí básnické resp. chladící střevo. Ale podobné kanceláře si vystačí s jedním větrákem za naprosto pohodových hlukových podmínek. Možná ten BOX ještě vyměnit, ale vlastně proč, když není slyšet.

Díky a omluva za tu délku
MiosR
Junior

Odeslat příspěvekod tenzor 12. 7. 2018 23:09

Předně díky oběma.

KineCZekovým návrhem se tedy dostávám sice mírně, ale přece jen nad limit.

No, jestli chci chlazený NVME M.2 nevím, ptž ani moc nevím, o co jde =D Tuším že vyšší rychlost přenosu dat. TO chlazení nějak nevím účel.

Ono já s těmi rozbočovači nemám příliš dobré zkušenosti, proto jsem se tomu chtěl raději vyhnout, ale prozatím dejme tomu. Rozbočovač vyhazuju ze seznamu, ptž tu mám jeden nějaký asi docela slušný AXAGON.

Wifinou jsem právě nechtěl zaplácnout USBčko, proto jsem jí směřoval do PCI-E slotu.

500GB SSD je pro mě podle mě opravdu nadbytečné (on i ten 2TB by stačil poloviční). V současném PC mám hromadu bordelu a stejně nejsem ani přes 500GB. Takže SSD ubírám na poloviční kapacitu.

Uvažovat o budoucí dedikované kartě opravdu nemá smysl. Nějaký to homevideo si střihnu na čemkoli, kdybych se po deseti letech vrátil ke hraní, koupím si konzoli a jiné využití nevidím.

Na ty 4 větráky jsem se chtěl také zeptat, protože mi to přijde tak nějak zbytečně moc. Skutečně to má význam? Prozatím jsem nechal 1.

Tím se dostávám na 23 594,-, což je téměř o 5K víc, než jsem měl původně. A to nepočítám případné odladění. Otázkou tedy je, jestli to snížení hlučnosti za tolik opravdu stojí :hm
tenzor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 12. 7. 2018 23:36

Přečetl jsem si se zájmem a neubráním se grafománii. Cituji:

...95% procent času u počítače poslouchám hudbu ze sluchátek, takže zvuky kolem sebe příliš nevnímám. Takže se nějak nemůžu rozhodnout, jestli má vůbec smysl řešit LN :hm PC bude v pracovně, takže hluk by mohl vadit jedině mě samotnému,...
UCEL PORIZENI SESTAVY
Náhrada ..... pro 2D grafický software CADovského typu (běžně poběží i dva různé CADy najednou a občas navíc i nějaký 3D CAD), virtuální XPčka a všehochuť spíše většího počtu nejrůznějších programů, které poběží zároveň. Prakticky každodenní vytížení. Obměnu sestavy během příštích 10 let nepředpokládám. (Konec citace)

Vidím to takto: Pokud to vezmu od zadu, tak zřejmě má PC co nejdéle spolehlivě vydržet, přestože bude hodně zatížený. Pak čtu, že bude v pracovně, tedy na práci zřejmě zaplacenou.
Takže pokud po 3 letech zjistíš, že už tě ten rachot začíná unavovat a navíc teplem se zkracuje životnost namáhaných komponent, ventilátor, co jede naplno, začíná "vrzat" a horký SSD nějak zpomaluje... Tak to by mě za pár stovek nyní stálo.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tenzor 13. 7. 2018 00:25

PC bude spíš dlouhodobě vytížený, než že by podával nějaké extrémní výkony. Když to zvládne ten Acer, na kterém funguji teď, tak PC, které sestavuji se podle mě v běžném provozu ani neohřeje.

Bude na práci, která opravdu bude zaplacená. To přece ale neznamená, že vydám peníze za něco sice lepšího, ale třeba ne tak úplně využitelného.

Netvrdil jsem, že mi stačí, že to běží, jedno jak. I když přiznávám, po mrknutí do pravidel, že jsem jaksi sloučil kategorii Startující Boeing a Classic. Mea culpa.

Píšeš pár stovek, já jsem se ale dostal na pár tisíc. Přičemž jsem zapomněl do původní sestavy započítat case, takže rozdíl ne 5K, ale 3K. Opět má chyba.

Edit: Jestli jsi těmi stovkami narážel na ty ventilátory, tak mě oprostě jen zajímá, jestli to není přehnané. Dokoupit se dají vždycky, pokud budu mít pocit, že to jeden nezvládá.
tenzor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kaulik 13. 7. 2018 08:40

promiň ale rozdíl v ceně dělali dost jiné věci než jen větrání..

po celém pročtení mám takový pocit, že i toto je pro tebe, co se týká hlučnosti / kvality zbytečně moc a dalo by se samozřejmě jít níž nákladama..

19 237,- Kč

upřímně desku jsem nechal tu MSI protože je snad jediná se 3mi digitálními graf. výstupy. SPC RG4 má v základu 3 ventilátory, které bych nechal zapojené na regulátor ve skříni a ten nechal jet na ten "nižší" výkon.

Největší škoda mě přijde toho SSD disku. 500GB verze má i lepší rychlosti / větší životnost.. ale příplatek je to nemalý.. otázka zní, proč byl stanoven limit 25k když se k nim nesmíme přiblížit.

Je mi jasné, že třeba Kinovi se to nebude zdát. Ale po celkové debatě mě toto přijde jako nejrozumnější.

PS: když vezmeš paměti z CZC máš to o dalších 500,- levnější. A do SPC RG4 zapojíš mechaniku, což bys do FD nezapojil (teda ne interní)
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod meda2016 13. 7. 2018 12:40

tenzor píše:...Edit: Jestli jsi těmi stovkami narážel na ty ventilátory, tak mě oprostě jen zajímá, jestli to není přehnané. Dokoupit se dají vždycky, pokud budu mít pocit, že to jeden nezvládá.

Ano, myslel jsem tichou výraznou ventilaci (skoro LN), která není na škodu. Ony ty M.2 SSD mohou dost hřát.
Pak jsem si ještě všiml, že píšeš o PCIe WiFi kartě, ale v košíku jsi měl M.2 2230 kartu.
OS W10 v ceně? Na Aukro lze najít ceny rozumné.
tenzor píše:...Ve vyšších verzích nějak nevidím nic navíc, co bych využil.

Kvůli osekávání administrace Home od MS bych volil verzi Pro. Dle mne je systémové rozhraní desítek pěkný blázinec.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tenzor 13. 7. 2018 18:33

to Kaulik:

Aha, já právě myslel, že se ty disky liší jen kapacitou.

Limit byl stanoven prostě odhadem a cenu se snažím srazit asi prostě proto, že jsem na to byl ještě donedávna celý život zvyklý. Možná je to taky tím, že hlučnost byla vždy něco, co jsem u pc považoval za samozřejmé.

Je pravda, že externí mechanika mě vlastně nenapadla.

Každopádně tedy díky za doplnění sestavy.


to meda2016:

Přiznám se, že jsem jen chtěl ušetřit usb port a bylo mi tak nějak jedno, kam tu kartu strčím. A vzhledem k tomu, že se počítači již delší dobu příliš nezabývám (tak jako vy, co mi radíte, asi nikdy), je pro mě i to M.2 novinkou.

Díky za rady ohledně těch Win.
tenzor
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků