Autorské právo

Freemaily, internetové služby a jiná témata

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MirekV9 9. 9. 2018 13:45

Dobrý den, mám dotaz ohledně autorských práv.
S jedním známým jsme se rozhodli založit zájmovou komunitu, týkající se staré techniky… Navrhli jsme k ní také logo a rádi bychom, aby bylo chráněné vůči odcizení. Chtěli bych se zeptat, co musíme udělat pro to, abychom mohli na svůj obrázek a k názvu naší komunity uplatňovat znak ©(copyright). (Naše komunita není nijak registrovaná, ani neposkytujeme žádné služby, pouze rady a výměny názorů). Děkuji
MirekV9
Junior

Odeslat příspěvekod Ansam 9. 9. 2018 16:42

Najlepšie urobíte, keď si dopredu ošetríte vzťahy s autorom loga v rámci zmluvy o dielo a licenčnej zmluvy. Ak je logo už na svete, uzavrite licenčnú zmluvu. Keď sa to nepodarí, pamätajte na režim domnienky licencie a zariaďte sa podľa nej - vždy v objednávkach špecifikujte ich účel, a to čo najkonkrétnejšie (a zároveň najširšie).

Nechcem maľovať čerta na stenu, ale to, že ste kamaráti teraz, ešte neznamená, že počas 14 dní nebude všetko inak. Vaše logo bude v bezpečí jedine vtedy, keď si ošetríte vzťahy k nemu, a to čo najskôr.

Ak sa vaše cesty s autorom loga rozídu skôr, než to stihnete, bude proti vám mať arzenál nástrojov schopných slušne pocuchať vašu nervovú sústavu. Tie vyplývajú z autorského zákona (napr. Možnosť požadovať okamžité upustenie od užívania loga, náhradu škody atď.), Zákona o ochranných známkach (námietky proti zápisu ochrannej známky, návrh na jej zneplatnenie) alebo aj z občianskeho zákonníka (nároky vyplývajúce z nekalej súťaže).
Ansam
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MirekV9 9. 9. 2018 17:32

Děkuji, neměl jsem ale na mysli případný spor se "spoluvlastníkem", známe se dobře, ale s cizím člověkem, konkrétně bych rád věděl, za jakých podmínek mohu používat © (kde se máme zaregistrovat atd.) . Jinak jsem četl, že na cokoli vzniká autorské právo automaticky, když něco vytvoříme. Nejsem si ale jistý, proto se ptám...
MirekV9
Junior

Odeslat příspěvekod Ansam 10. 9. 2018 07:05

Označení “Copyright ©” je k něčemu dobré?:
Kód: Vybrat vše
https://www.sevciktomas.cz/blog/oznaceni-copyright-nejen-na-webech-je-k-necemu-dobre/]

Fakt, že dané dílo je chráněným autorským dílem, se často signalizuje symbolem © následovaným jménem autora a rokem. Tento symbol má však v Česku (i ve většině jiných zemí) pouze ryze informativní význam – dílo je plně chráněno i tehdy, není-li to na něm nijak uvedeno. Používat © nemá vůbec význam. V české legislativě (a dnes už i ve zbytku světa) je “Copyright ©” zcela bezvýznamný prvek a plní spíše funkci dekorace.

Autorský zákon:
Kód: Vybrat vše
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-121
Ansam
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků