Podmíněné formátování a vkládání řádků

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Klamerka 11. 7. 2018 12:15

Dobrý den

Narazil jsem na problém, který neumím vyřešit a je-li to možné, prosím o radu. Mám tabulku v excelu, která má nastaveny pravidla podmíněného formátování. Pravidla jsou v tomto smyslu:

=$AD1="x" – Pokud je v buňce AD1 hodnota X, podbarvi celý řádek odlišnou barvou. Rozsah podbarvení je určen oblastí =$A$1:$AD$67.

Obrázek

Takto to funguje, ale dostávám se do situace, kdy musím do této tabulky přidávat řádky vložením. Jednoduše označím řádek, pomocí CTRL+C zkopíruji a nástrojem „vložení“ umístím na konkrétní místo. Tímto vložením se mi ale rozbíjí vzorce podmíněného formátování. Pravidla se násobí a mění oblasti z =$A$1:$AD$67 na =$A$7:$AD$28;$A$30:$AD$68, čímž se pravidla stávají neupravitelné a je v tom nepořádek.

Obrázek

Ve výsledku mám na začátku měsíce prázdnou tabulku, kde mám 3 pravidla podmíněného formátování. Kopírováním a vkládáním řádků se mi na konci měsíce vytvoří třeba čtyřicet pravidel, které kolidují. Poradí mi někdo, jak napsat pravidlo pro celou tabulku, kde budu mít podobné pravidlo a které se mi kopírováním nebude nesmyslně duplikovat?
Klamerka
Junior

Odeslat příspěvekod djkubas91 11. 7. 2018 12:42

Na první dobrou mě napadá z excelové "tabulky" udělat excelovou Tabulku... Pokud to máš jenom jako buňky, se kterýma pracuješ po otevření nového listu a zvýrazníš si je třeba obtažením, tak s nima Excel pracuje jinak, než když si v listu vytvoříš Tabulku...


Označ celou aktuální oblast a zmáčkní Ctrl+T a potvrď... Dost možná ti to odstraní podmíněné formátování a budeš ho muset nastavit znova, ale potom už by to mohlo fungovat korektně..
MacBook Pro 13" TB 2017
RaspberryPi 3B
Synology DS213j

IoT je závislost
djkubas91
Junior

Odeslat příspěvekod Klamerka 11. 7. 2018 13:17

To jsem zkoušel, ale nepovedlo se mi v takovém případě vkládat řádky. Když nakopíruji řádek a vkládám, tak mi to tabulka neumožní a vyskočí mi okno s informací „Toto nebude fungovat, protože byste tím posunuli buňky tabulky v listu.“

Obrázek

Já jsem ale v situaci, kdy musím (a často dělám), že nakopíruji řádek 20 (buď CTRL+C pro kopírování vzorců, nebo někdy vyjmu, když kopíruji řádek s již vyplněnými hodnotami) a vsunu je mezi řádky 11 a 12. Tohle mi s tabulkou právě nejde. Také se mi rozhodí makra na filtrování, ale to by snad jen stačilo upravit.
Klamerka
Junior

Odeslat příspěvekod Klamerka 13. 7. 2018 07:55

Nikoho jiného nic nenapadá?
Klamerka
Junior

Odeslat příspěvekod djkubas91 13. 7. 2018 09:52

No leda ještě komplet přepsat celou tabulku... Teď jsem tebou popisovaný způsob zkoušel v Excelu 2016 pro Mac a funguje to včetně podmíněného formátování úplně v korektně (ať už vkládáš hodnoty nebo nový řádek s hodnotami). Podle mě v té tabulce máš něco špatně (namátkou, není to starý formát)...
MacBook Pro 13" TB 2017
RaspberryPi 3B
Synology DS213j

IoT je závislost
djkubas91
Junior

Odeslat příspěvekod Aluminium 20. 9. 2018 07:15

Myslím že se tam totiž děje to, že tím vložením řádku tam kopíruješ i formát buněk a s formátem buněk tam kopíruješ i to podmíněné formátování. Proto se ta oblast rozděluje jako další pravidla.

Myslím že by mohlo pomoci toto, pokud je to možné:
Oblast pro kterou platí pravidlo nastav jako celý sloupec (sloupce), ne jen určitou oblast.
Tedy místo =$A$1:$AD67 tam dát =$A:$AD
Potom vkládání řádků nebude tuto oblast násobit.

A nebo ještě by mohlo fungovat nevkládat ty řádky pomocí ctrl+c, ale dát vložit pouze hodnoty, čímž tam nebudeš kopírovat formátování a tím ani ty pravidla.
Aluminium
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků