Jak si udělat NAS "Synology" z odloženého PC

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tripx 23. 10. 2016 05:14

Nechci zakladat nove tema a tak zkusimi navazat.

Mam 4 hdd. Mam je plne vseho mozneho a rad bych si udelal nas. NAS zapnu pouze kdyz budu potrebovat , tedy 3x do tydne na 2-3 hodiny.
Chci se zeptat.
Musim ty moje plne 4 HDD prevadet do nejakeho jineho systemoveho formatu nebo je mohu nechat tak jak jsou? Ptam se z duvodu ze obsah tech HDD nemam kam zkopirovat.
Mam predstavu.
1. mam odlozene PC
2. vlozim 4 HDD do odlozeneho pc
3. stahnu program treba free nas nebo zde doporucovane XPEnology a Synology - nikdy jsem ani jeden program nevidel ani nepracoval co je lepsi pro absolutne neznaleho lepsi?
4. na odlozene pc nainstaluju pres flesku program pro NAS . Jak mu reknu na ktery hdd to mam instalovat a zustanou mi na tom hdd data ktere tam mam?
5. uvidi mi automaticky vsechny 4 hdd se vsemi soubory co na tech discich jsou ? tzn. fotky,videa,dokumenty,instalacni soubory programu,iso, zkratka veskere soubory ?
6. muzu potom z NASu instalovat po siti treba windows z isa souboru na jiny pocitac ?
tripx
Junior

Odeslat příspěvekod Dr.ZUBR 23. 10. 2016 06:13

tripx píše:... Mam 4 hdd. Mam je plne vseho mozneho a rad bych si udelal nas. NAS zapnu pouze kdyz budu potrebovat , tedy 3x do tydne na 2-3 hodiny. ... Musim ty moje plne 4 HDD prevadet do nejakeho jineho systemoveho formatu nebo je mohu nechat tak jak jsou? Ptam se z duvodu ze obsah tech HDD nemam kam zkopirovat. ...


FreeNAS, Synology, QNAP a podobně využívají Linux/BSD podobné distribuce a tedy vyžadují určitý File systém - typicky EXT2/3 nebo ZFS. Připojení NTFS (Windows) svazku je možné, ale nebývá to naklikatelné v admin rozhraní, možná budeš muset do konzole ...

Ale nechápu, proč si dělat život složitější, než je, a v tom starym PC s Windows nezapnout sdílení složek a máš z toho NAS tak jako tak. Jen nemáš web rozhraní, ale pro konfiguraci použiješ vzdálenou plochu.
S idiotem nelze diskutovat, musíme se spokojit pouze s faktem, že je to idiot.
Dr.ZUBR
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod M0RGAN 23. 10. 2016 06:26

Já zrovna uvažuju nad něčím podobným. Buď prodat 4 roky starý počítač a koupit NAS na 4 disky (2 a 2 v zrcadlení), nebo z něj udělat rovnou NAS. Sice to bude trochu overkill (i5/16 GB RAM...), ale finančně to vyjde nastejno. Ostatně když se ten procesor podtaktuje, nechá jen jedna RAMka a nastaví na nízkou spotřebu, tak by to snad taky nemělo moc žrát (viz připomínka níže), odhaduju do 50W. No a normální NAS má tak 20W, jestli se pamatuju. A dalších 5-10 let by to na NAS mělo bohatě stačit. Ještě jsem si s tím nehrál, s linuxem mám zkušenosti z dob dávných a ještě nevelké, tak to bude chtít trochu víc práce. Ale stávajícímu NASu (Netgear ReadyNAS 102) už nevěřím. Když se vypne (třeba po výpadku proudu, UPSka ho neudrží věčně, navíc je teď společná i pro PC), tak je pak loterie, jestli řádně nabootuje. A i když, tak někdy dlouhé hodiny i dny pracuje na "rekonstrukci", nebo co. Na jaře už jsem tak přišel o data z druhého disku, protože je v RAIDu; sice JBOD, ale na druhý disk se mi nepodařilo dostat ani v PC. A to dokonce nebyl výpadek proudu, ale řádně jsem ho vypnul kvůli stěhování! Takže proti takovému systému fakt zlatá Windows. A buď si koupím NAS jiný (a od jiné značky), nebo postavím vlastní.
M0RGAN
Junior

Odeslat příspěvekod radeksss 23. 10. 2016 08:01

M0RGAN píše: odhaduju do 50W. No a normální NAS má tak 20W, jestli se pamatuju. A dalších 5-10 let by to na NAS mělo bohatě stačit.


Takže rozdíl 30W, nemožnost uspání po 90 % času .. no to se tedy fakt vyplatí...

M0RGAN píše: Ještě jsem si s tím nehrál, s linuxem mám zkušenosti z dob dávných a ještě nevelké...ale na druhý disk se mi nepodařilo dostat ani v PC tak to bude chtít trochu víc práce....fakt zlatá Windows



Když on je pravděpodobně problém pouze v tom, že ty "zlatý" Windows by default to ext-něco NEpřečtou a Vy si tím neumíte poradit. Tady bych začal to sebevzdělávání.

M0RGAN píše: Na jaře už jsem tak přišel o data


Jakákoliv zálohovací strategie musí počítat s tím, že se něco "rozbije". Klíčová slova "přišel o data" a nebo "vydolovat data" znamená, že je v této strategii něco špatně. NAS není žádná zázračná krabička, která stačí sama o sobě.
radeksss
Junior

Odeslat příspěvekod M0RGAN 23. 10. 2016 12:00

Já to samozřejmě neotevíral v Salamanderu, ale zkoušel jsem různé programy k namountování, první disk to přečetlo, druhý ne.
Přišel o data znamenalo filmy a (video)dokumenty. Nejsem idiot a cenná data zálohuju několikanásobně :-) Co z toho jsem chtěl, tak jsem si postahoval znovu, jen to stálo čas a nějaké peníze... A protože jsem líný to dělat, tak si radši pořídím dvojnásobek disků a budu zrcadlit. Protože i ten první disk ze svazku si i NAS přečetl sám, druhý ne. Takže zřejmě poškodil souborový systém jako takový. A nechápu smysl JBOD, proč tam ty disky nemůžou být jednoduše nezávisle.
NAS se neuspává taky, zřejmě jsem to tak před lety nastavil, ale v pohotovosti je trvale.
M0RGAN
Junior

Odeslat příspěvekod radeksss 23. 10. 2016 15:36

Aha a pardon.

Smysl JBOD je právě v Just a Bunch Of Disks:-)
radeksss
Junior

Odeslat příspěvekod MichMio 20. 11. 2017 13:17

Zdar, po čase to znovu otevřu, taky chci nějaký NAS. Jestli jsem špatně negooglil, tak se dá pořídit tak za 3-4kKč a protože jsem lakomí, tak mi to připadá dost, proto jsem goglil možnost z PC.
Spotřeba je samozřejmě moc dobrý argument, tak jsem se rozhlédl v hromadě šrotu co mám ve sklepě. Našel jsem stařičký NT Dell D420, spotřeba když najíždí 18 až 28W po najetí 18W když svítí LCD naplno, po stažení na min 15W když klikám v nějakém nastavování na ploše W7 se zhasnutým LCD 13W. Problém je, že jsou použitelné jen USB HDD, jelikož nemá SATA. Druhá varianta Dell D620 při najíždění chvilkově spotřeba skáče až na 60W, po najetí se drží zhruba 5-6W nad D420, tady je výhoda, že by šla vytáhnou jedna sata. a má víc USB.
Oba případy se sundanou baterií, protože ta se má tendenci nabíjet a žrát elektriku.
Ano je tu v obou případech možnost PCMCI redukce na SATA, ale tu sem v hromadě nenašel a stojí peníze, takže tuto možnost zavrhuji, je tam jen USB na SATA a PCI na SATA
Da varianta PCI na SATA mě přivedla k možnosti použít dock Dell PD01X který se v hromadě nachází rovněž a má PCI sběrnici a možná i SATA, vzhledem k tomu, že je na něm CD mechanika, ale zatím jsem to nekuchal tak nevím. Spotřeba s D420 skáče 10W 30W 0W 60W 9W a tak nevím co je to zdroj, ale asi je tam nějaký kondík co se občas dobíjí. Po připojení na digitální elektroměr po cca hodině a něco napočítal 0.02kWh, takže spotřeba i s D420 cca 20W, což je asi ještě snesitelné. Spotřeba HDD bude asi podobná, ve všech případech. Myslím, že jsou tu i nějaké možnosti další úspory energie, tím že bude dřímat a budit se až na něho někdo pude po síti, ale tady zatím nevím přesně jak na to.
Prosím vyvraťte mi moje omyly, případně poraďte jaký použít SW a jak na buzení spícího noťasu po síti.
MichMio
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 23. 11. 2017 12:58

Já na buzení mého NAS serveru, který jsem spíchnul ze starého šrotu a na kterém mi běží Rockstor (mj. doporučuji - http://rockstor.com/) používám jednoduchý Wake On LAN od Aquila Tech. Funguje, víc neřeším.

Pokud ti jde o buzení při pokusu o přístup k datům, to bohužel už tak jednoduché nebude.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fotrik8 15. 11. 2018 19:49

Rád bych osvěžil toto vlákno..
Mám staré DS 209 a nestíhá na dnešní dobu s rychlostí dat.. byl přeplněný a tak jsem se rozhodl vyměnit 1Tb disk za 3Tb... ale přesouvání dat je tragédie.. chvilku jede do Synology kolem 40MB/s ale pak se sníží na cca 20Mb/s je to na celý den a tak surfuji po netu..
...a narazil jsem na toto vlákno... náhodou... a nějak mi to nedalo, oprášil jsem starý stroj Dell OptiPlex GX620 kde mám p4 ht 3,2Ghz 3GB Ram a Gigabit Lan. Zkušebně jsem rozjel podle návodu Medi2016 DSM a nestačím se divit, jak si stařičký stroj skvěle radí... Věčně uřvanej větrák ve Windowsu jede teď na minimum..Nejprve jsem vytvořil místo na 80Gb disku, Zápis 40 čtení do 60MB/s
Cpu nevytížen.. dal jsem tam Terrabajtový disk zkušebně kopčím 5tB soubor klasicky přes sdílení po síti a čumím jak vorel na na sokola.. Stabilně kopíruje 110MB/s
Však koukněte
Nový rastrový obrázek.jpg

A tady v DSManageru
Nový rastrový obrázek2.jpg


Takže jsem se rozhodl, že přeruším kopčení dat do 3Tb disku vyndám ho z DS 209 vrátím tam Terra a udělám si druhý NAS z PC.. Spotřeba bude určitě větší ale neběží 24/7 takže houby zle.. Ještě tam dám 2x 1TB disky a mám 5TB Nas za darmo.. Doporučuji zkusit každému kdo má možnost, u mně byla instalace bez problému..
Díky Méďo2016
Fotrik8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DalšíNick 30. 11. 2018 15:25

Ahoj lidi. Potřebuji poradit s instalací Synology na můj podomácku poskládanej NAS.

Už jsem to jednou nainstaloval ale pak mě byl nabídnut update na novou verzi a od té doby nejsem schopnej nainstalovat ani tu původní kterou jsem měl :oops: :'( .

Taaakže se obracím sem a prosím o nějakou radu.

Sestava: 4x 2T HDD. Základní deska s integrovaným procesorem a grafikou s 8GB RAM a usb s 30GB (už to tam dřív jelo takže předpokládám že v hardwaru problém nebude)

A tady podrobně popíšu postup v kterým určitě někde dělám chybu:

1)Sosnul jsem XPEnoboot_DS3615xs_5.2-5967.1.img -https://source.wifihell.com/8-NAS-BUFFALO/ts5000/DSM5.2-5967/

2)V programu Rufus (v3.3.1400) jsem vybral bootovací flashku.
V dalším řádku jsem zvolil XPEnoboot_DS3615xs_5.2-5967.1.img a dal Start.

3)Flash jsem dal do NAS kde jsem v biosu nastavil bootování.
- Ut165 USB2FlashStorage0.00
- UEFI: Ut165 USB2FlashStorage0.00, Partition 1
na třetí pozici jsem dal flashku na kterou (předpokládám) bude nainstalovanej ten software synology.
Dále tam jsou ty čtyři HDD který jsem před tím sformátoval.

No a to je v podstatě vše :D.
Přes tohle se nedostanu a už jsem zkusil udělat bootovací flash přes Win32DiskImager a výsledek úplně stejnej.
Žádná nabídka při bootování. Jen černá obrazovka... :/
Moje pc NAS nenajde. Ve Firewall jsem povolil snad všechno co jsem našel..

Kde dělám chybu? Jakej formát mám použít? Zkoušel jsem jak NTFS tak FAT32 a žádný rozdíl.
Zkrátka netuším jak dostat ten software do NAS. Pak přes Synology assistenta dál už problém nemám.

Díky za každou radu. ;-]
DalšíNick
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 30. 11. 2018 16:52

Už se tím nezabývám, ale přesto se zeptám.
Jaký máš na NAS-PC CPU? Ve 2016 byla xPenology jen pro Intel, teď možná je to jinak?
Možná problém UEFI. Měl by asi nabootovat s nějakým textem.
Na tvém druhém PC spouštíš SW Synology Assistant, kterým dokončíš instalaci na NASu (měl by najít a zobrazit NAS-PC); soubor PAT DSM musíš mít na stejném PC kde spouštíš assistant.
((Edit: Prý upgrade "nejde", dělá se nová instalace.))
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod DalšíNick 1. 12. 2018 10:29

V UEFI jsem nenašel nic co by to blokovalo a procesor je od intelu.
Assistant NAS nevidí protože nejsem schopnej to nainstalovat :(.

FreeNas a podobny nainstaluju v pohodě ale tohle se zadařilo jen jednou a hotovo :D
DalšíNick
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 1. 12. 2018 18:09

Ještě jsem četl informaci o UnRaid NASu, SW pro PC/Server. Základní komerční za 1000 Kč.
https://unraid.net/
https://wiki.unraid.net/UnRAID_6/Overview
Má to mít výhodu v jiné organizaci souborů, v podstatě dopočítané paritní zrcadlení pro 1 a více disků s rozdílnou velikostí. Datové, 1x paritní, možnost 1x rychlý cache disk.
Odvozenina RAID 4, u které se neurychluje zápis a čtení paralelním přístupem.
meda2016
Junior

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků