Data v cloudu - bezpecnost

Antivirové programy, firewally, viry, spyware, aktuální hrozby

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Stifmeister 19. 5. 2019 10:18

Ahoj, chtel bych se laik zeptat na par veci ohledne cloudu, potrbuju mit urcita data mimo domov pro pripad nejhorsiho.

Je bezpecne mit to zasifrovane v veracrypt a mit to siforvane stejnym heslem jako prihlaseni do cloudu? O:-) Mozna to takhle vypada blbe, ale pro me je tezke si pamatovat hodne dlouhych hesel, potrebuju jich mit co nejmene.

Mohlo by se stat, ze ten soubor co tam mam dostal tak jak lezi k nekomu jinemu, nebo je to jeste nejak zasifrovano anebo to tam lezi proste jako soubor.txt apod.. ?

Napriklad u pcloud je funkce crypto- udajne by se nikdo nemel dostat k mym datum ani administtrrator, me teda prijde desne ze normalne by se dostat mohl .. :shock: , pokud to mam siforvane v tom kontejneru ma pro me to zakryptovani nejaky vyznam ?
Diky moc. ;-]
Stifmeister
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod blmrtin 19. 5. 2019 14:19

Ne a není potřeba si pamatovat více než jedno heslo, protože pohodlnost a zachování maximální míry bezpečnosti řeší klíčenky. Notoricky známý KeePass funguje prakticky na každém zařízení a systému, nebo třeba placený Avast Password a mnoho dalších.

Není-li soubor šifrovaný, může být projížděn roboty poskytovatele, frustrovaným zaměstnancem. Bezpečnost služby tkví v nastavení poskytovatele služby a důvěře.
Naposledy upravil blmrtin dne 19. 5. 2019 14:51, celkově upraveno 1
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod Stifmeister 19. 5. 2019 14:51

Díky, keepass pouzivam to je super vec, ale musim si pamatovat vice hesel pro pripad ze by se doma neco stalo, nebo jak jsi to myslel ?
Stifmeister
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod blmrtin 19. 5. 2019 15:02

Stačí heslo pro otevření a načtení klíčenky.

Uživatelské jméno, heslo, nouzové kódy, bezpečnostní otázky a další údaje můžete pohodlně spravovat přímo z klíčenky a také si nastavit automatické vyplňování (např.: VeraCrypt) přímo z jednoduchého editoru v KeePass. Označíte okno, a nastavíte kroky. Automatické vyplňování řeší situace bezpečnosti schránky (Copy & Paste), ve které si libují různé druhy havěti.

Při chytrém nastavení operačního systému s čipem TPM, nebo fTPM (integrovaný v procesorech AMD) není možné odchytit ani heslo, respektive adresu a klíč, přímo z paměti, protože je šifrována pomocí TPM. S minimální snahou se podstatně zvýší bezpečnost při napadení počítače. Havěť nepřečte (nedešifruje) informace z operační paměti a k heslům se nedostane.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod Stifmeister 19. 5. 2019 15:14

Jasně, lae to bych musel ssebou porad noosit klicenku, anebo ji mit ulozenou na nejakoem bezpecnem miste mimo domov, takove misto nemam...
Stifmeister
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod blmrtin 19. 5. 2019 15:21

Proč?

Šifrovaný soubor můžete nosit v telefonu, na usb klíčence, nebo ho mít sdílený pro více zařízení např.: přes Onedrive, Dropbox, ... se synchronizací. Fantazii se meze nekladou.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod Doggg 19. 5. 2019 23:16

Hlavně řešíš heslo k záloznimu archivu - to snad není něco co by musel umět zadat 24/7 z hlavy ne?
Doggg
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků