TIP -Střih, převod videa nahraného z DVB-T PC karet v Mpeg2

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod S-Tony 31. 3. 2007 00:07

Nevím kam to napsat tak to píšu sem. Komukoli pomůžu tak budu rád.
Problémy při nahrávání z DVB-TV:
- jak vystříhat reklamy a nedodrbat kvalitu uloženého souboru (nerozhodit obraz a zvuk a uložit bez komprese v původní kvalitě)
- jak ho případně převést do docela kvalitního avi formátu (XviD).
Tohle jsem řešil zhruba měsíc, než jsem našel přijatelné řešení. Jelikož vím, že to bude řešit každý majitel nové DVB-TV karty tak zde píšu své poznatky.
(Předpokládám totiž, že nejvíce lidí bude hledat právě zde)

Klíč ke všem problémům se jmenuje AVIDEMUX. Jedná se o free ulitku, kterou není nutné instalovat a je ideální na editaci a převod videa z formátu MPEG2. Žádný drahý komerční softvare to takhle neumí. Je to profi nástroj a je třeba si k tomu taky něco prostudovat.

ODKAZY:
http://fixounet.free.fr/avidemux/ (ulitka)
http://avidemux.sourceforge.net/doc/cz/ (manual)
http://linux.tosovsky.info/exec.php/show=xvid4conf (o nastavení XviD)

1) Začátek:
Důležitá věc po počátečním načtení mpeg souboru do AVIDEMUX je potřeba nastavit synchronizaci zvuku. Audio/ filtry / časový posun (Je potřeba tam napsat hodnotu okolo "-400".Případně revezrní rodnotu podle údaje v Audio/Hlavní stopa. Občas zvuk sedí a tak není potřeba dělat nic.

Funguje to na MPEG2 pokud nevíte v jakém formátu máte záznam, tak si stáhnětě ulitku GSpot:
http://www.slunecnice.cz/product/GSpot/

2) Vystřižení reklam
Při vytřihování reklam je důležité se pohybovat jen po klíčových snímcích a Vystřihnou jen sekvenci od klíčového snímku (A) po následné jedno políčko před dalším klíčovým snímkem (B). (to zaručí nerozhození obrazu a zvuku při editaci, taky zamezení chybám v obraze) Jak se pohybovat po klíčových snímcích neleznete v cz manuálu.

3) Uložení bez komprese
Pokud chcete video po editaci uložit zpět do formátu MPEG2 (DVD) tak u kodeků audia i videa je potřeba nastavit volbu "KOPIE" a u formátu je potřeba zvolit "MPEG PS A+V" a uloži jako název.mpg. (Tohle je formát vhodný pro vytvoření dvd třeba za pomocí TMPGEnc)

4) Uložení s kompresí do XviD (zaručeně kvalitnější než DivX)
Pokud chcete video po editaci uložit do formátu avi (XviD) tak u kodeků videa zvolte XviD4 a kodeků audia zvolte Lame, formát avi.
S nastavením XviD vám pomůže výše zmiňovaný manuál v odkazech (nebo také viz konec článku)
U videa je dále potřeba nastavit filtry. K odstranění černých pruhů pomůže filtr "Transform/Crop", ke zmenšení videa se použije "Transform/MPLayer Resize"(zmenšíme na šírku max 500px), na zamazání loga televize pomůže filtr "Misc/MPLayer Delogo.
U audia je nejlepší zvolit AC3, 224 Kb(pro zachování původní kvality) jnak AC3 128.
Pak zvolíme Uložit a uložime jako název.avi (na novějším počítači trvá konverze jen o něco déle než je délka filmu)

// pozn: dnes už můžete začít klidně kodovat i do kvaltinějšího x264, už ho začínají podporovat i stolní přehrávače :-) např KISS DP-600

Tipy na nastavení kodeku XviD pro lepší kvalitu:
- použijeme Typ kodování Two Pass Final size
- final size doporučuji nastavit tak, aby se nám na DVD vešli čtyři filmy. Já nastavuju velikost okolo 1000 mega na film (při převodu z DVB-TV je totiž dosaženo horší kvality než při ripování z DVD, proto je lepší zvolit větší velikost)
- přesnost odhadu pohybu nastavíme na hodnotu 6
- režim VHQ na hodnotu 4
- zaškrtneme "chroma pohyb" a taky "GMC" // v nových stolních přehrávačích už je podporovný
- v záložce kvaltizéry nastavíme H.264

Když si s tím prográmkem trochu pohrajete, taka na spoustu dalších věcí přijdete. Je to vynikající ulitka. Zatím jsem na nic lepšího k těmto účelům nenarazit. Přeju hodně štěstí.


klíčové slova pro hledání: DVB-tv, digi-tv, digitální televize, mpg, mpeg, mpeg2, xvid, divx, editace, reklamy, vystřižení, záznam, avi, komprese, televizní, DVDtoAVI, DVD
, tv karta
Naposledy upravil S-Tony dne 17. 4. 2007 10:24, celkově upraveno 2
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ghuul 9. 4. 2007 12:41

OK. tak já ještě něco přidám. Odkazdy na jednotlivé programy dávat nebudu to si snad každý bude schopný najít sám...

Zpracování .TS
Pokud máte uložené video v .TS, tak doporučuji nejdříve projet a demoxovat pomocí PVAstrumento. Získáte tak dva soubory - jeden s video (M2V) a druhý s audio stopou (M2A). PVAstrumento vám navíc k audiu uloží i velikost zpoždění zvuku v ms což se vám bude hodit v případě dalšího zpracování. Pokud je .TS korektní a dobře uložený, tak v 90% bude velikost zpoždění zanedbatelná (+- 10ms). PVAstrumento vám také umožní uložit index soubory které se nám budou hodit při stříhání.
Občas se může stát, že PVAstrumento není schopné zpracovat .TS (moc jsem zatím nezkoumal faktory které tohle ovlivňují). Pak je dobré k demuxování video a audio použít prográmek DGindex. V takovémhle případě je opět uložené audio uložené s označením zpoždění, které bývá už dost značné (+- 300ms).

Střih
Ke střihu používám MPEG2Schnitt. Výhodou je jednoduchá a rychlá práce. Jednoduše načtete video a audio stream a pak jenom skáčete po keyframech a označujete si místa kde má dojít k ořezání. In značí začátek Out konec sekvence. Pokud je tam sekvencí víc (většinou bývají tři - čtyři reklamy), pak další "řez" přidáte pomocí New. Pozor řezem se nemyslí to co budete "Vyhazovat" ale naopak to co chcete nakonec uložit !!! Pokud máte všechny řezy hotové, tak už jenom zvolíte CUT a zvolíte si místo a název nového souboru.

Spojování
Z MPEG2chnitt vám zase vypadnou dva fajlíky - m2v a m2a. Ty jednoduše můžete muxnout buďto nějakým MPEG toolem co rádi používáte (třeba TMPGEnc) nebo sáhněte k free variantě, kterou uvedl kolega výše - AVIDEMUX. Tady už stačí jenom otevřít video a pak přidat audio pomocí Audio -> Main Track -> external MP2/MP3 audio. Když nechcete už nic dělat pak necháte jak audio tak video na copy a ve shiftu nastavíte posunutí audia (pokud se delay pohybuje v řádech +-10ms tak se na to můžete vykašlat). Pak už jenom navolíte výstupní Formát na MPEG PS (A+V) a uložíte.

Encoding
Kdybyste chtěli ještě video převádět na jiný formát tak místo Copy v AVIDEMUXu nastavíte jaký formát chcete. Když plánujete používat DVD přehrávač, pak navolte DVD (lavc). Pokud budete převádět do jiného formátu (xvid,h264...) , tak doporučuji projít si nastavení i filtrů jelikož často budete mít video prokládaně a to pak vypadá dost děsně nehledě na to že se tím zhoršují podmínky komprimace. No tohle by asi bylo na zvláštní příspěvek...
ghuul
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ghuul 9. 4. 2007 12:51

Ještě k převádění videa v AVIDEMUX.

Osobně používám na video: x264, 2pass, very high, umh.
Na audio FAAC.

Na stolním přehrávači si to zatím nepřehrajete ale na archivaci je to dost dobré - cca 220-250MB na jeden díl seriálu - a kvalita dostatečná. Nevýhoda je délka komprimace (na starém P4 1.8 se pohybuje okolo 7-8 násobku délky filmu).

Nejpoužívanější filtry: crop, kerneldeint, mplayer denoise3d.
ghuul
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Barbucha 9. 4. 2007 13:14

Pro stříhání MPEG2 souborů (i DVB-T .PS/.TS) používám tyto dva prográmky :
- PVAStrumento 2.1.0.17
- Cuttermaran 1.67
První slouží pro demux audia a videa do oddělených souborů a připravuje je pro zpracování v Cuttermaran 1.67.
Druhý pak pro sestříhání/vyhození reklam a zpětné spojení A/V do MPEG2 souboru.
Ovládání mají velice dobré a jednoduché a dá se jednoduše pochopit. I výsledná kvalita je poměrně dobrá.
Pro převod do nějakého jiného formátu už to tady bylo řečeno.
U Cuttermaran 1.67 se dají ještě stáhnout doplňky pro ještě přesnější střihání.
Většinou platí : "Vidím to na chybu mezi židlí a klávesnicí ..."
Barbucha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jech 9. 4. 2007 20:29

Já pouze doplním, že k demuxu TS videa je velmi vhodný program ProjectX, který opraví í případné chyby vzniklé při horším příjmu DVB-T/S.

Video lze dále stříhat již zmíněnými programy Avidemux, Cuttermaran a nebo pomocí MPEG-2 Schnitt.

Pokud má být výstupem MP4 nebo AVI, bude nutné poměrně často použít deinterlace filtr a stoprocentně taky srovnat poměr stran z 5:4 na 4:3 (případně 16:9) - lanczos resize filtr.

Dále je dobré vědět, že enkoder FAAC (formát MPEG-4 AAC) má velmi nekvalitní výstup a mnohem kvalitnější je LAME (MPEG-1 layer 3 - MP3). MP3 lze použít v MP4 kontejneru stejně jako AAC, je tedy nesmyslné používat nekvalitní FAAC enkoder.

Pro vysvětlení voleb při nastavení XviD kodeky, doporučuji svůj vlastní návod. Je to sice pro VfW kodek a VirtualDub, ale ty volby jsou stejné.
jech
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ghuul 10. 4. 2007 11:00

jech píše:Dále je dobré vědět, že enkoder FAAC (formát MPEG-4 AAC) má velmi nekvalitní výstup a mnohem kvalitnější je LAME (MPEG-1 layer 3 - MP3). MP3 lze použít v MP4 kontejneru stejně jako AAC, je tedy nesmyslné používat nekvalitní FAAC enkoder.i/quote]


Faktem je že FAAC má asi nejhorší výstup ze všech AAC encoderu, ale na druhou stranu když srovnám MP3 s AAC při nízkém bitrate, tak mi to vychází při poslechu +- nastejno a někdy lepší pro AAC. Ten kdo chce mít nahrávku kvalitní a použije víc než 128kbps na zvuk, pak rozhodně použít LAME.

Ještě k tomu ProjectX - dlouho jsem ho nezkoušel (asi tak půl roku), ale starší verze mi na Linuxu dělala dost brajgl a proto jsem od něj upustil (a nemám rád Javu :-D). No ale zkusíme novější build, třeba došlo ke zlepšení...
ghuul
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S-Tony 10. 4. 2007 16:17

Udělal jsem si dodatečně nějaké testy na zvuk a při:
- 128 kbps používám Lame-join stereo, kvalita-2, VBR
- při 192 a 224 je kvalitnější AC3 (u AC3 je mnohem větší rozsah a dynamika než u Lame při tomto objemu dat)

Jinak video běžně koduju na VBR 1500 kbps a zvuk na 224 Kbps) Při vyšších datových tocích už není ten rozdíl v navýšen kvality moc znatelný.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KillerZero 13. 4. 2007 18:41

Já si myslim že je úplná kravina zvuk převádět.
Deinterlace moc často nebude zapotřebí, většina je progresivní.
Poměr stran taky neni problém, pokud se uloží MKV. V avi se to možná vyplatí přepočítat, protože tam to blbne.
KillerZero
Junior

Odeslat příspěvekod Dreamer 13. 4. 2007 23:52

Nikto tu nespomenul AutoGK, tak to spravim ja, je to skvely all-in-one program na prevod MPEG2 (DVD/DVB) do AVI (Xvid/Divx).

http://www.autogk.me.uk/
Dreamer
Dreamer
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JendaLinda 14. 4. 2007 07:06

Do AVI lze bez problémů uložit původní audio stream MP2, takže pokud není potřeba výrazně snížit datový tok, nechal bych zvuk bez rekomprese.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
JendaLinda
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sartori 14. 4. 2007 07:33

Proc tak slozite?

Na strihani jednoducha utilita DVBCut, pak to prohnat mencoderem a je vymalovano.

mencoder $1 -vf pp=hb/vb/dr/al -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=1:vbitrate=1000:mbd=2:v4mv -ffourcc DX50 -oac mp3lame -lameopts cbr=3:q=0:br=160 -o $2
mencoder $1 -vf pp=hb/vb/dr/al -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=2:vbitrate=1000:mbd=2:v4mv -ffourcc DX50 -oac mp3lame -lameopts cbr=3:q=0:br=160 -o $2
mencoder $1 -vf pp=hb/vb/dr/al -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=3:vbitrate=1000:mbd=2:v4mv -ffourcc DX50 -oac mp3lame -lameopts cbr=3:q=0:br=160 -o $2
--sartori
sartori
Junior

Odeslat příspěvekod KillerZero 14. 4. 2007 11:17

Sartori: prosimtě když to neumíš tak nepiš jo?
1) Je blbost rekomprimovat z 160kb MP2 do 160kb MP3, takže -oac copy a lameopts vynechat.
2) Máš přehozený vpass=2 a vpass=3. vpas=2 načte statistiky a enkóduje video, ale nepřepíše je. Vpas=3 načte statistiky a upraví je. Takže v tomhle pořadí co děláš ty děláš zbytečně o průchod navíc!!!
KillerZero
Junior

Odeslat příspěvekod Zhouba 14. 4. 2007 11:32

můžete mi objasnit (při dnešní ceně DVD) proč absolvovat ten složitý proces masakrování původního záznamu na 700 MB ?
Zhouba
Junior

Odeslat příspěvekod KillerZero 14. 4. 2007 11:58

Zhouba:já to taky nedělam, ale třeba na seriály se to může hodit, ono mít seriál na 2 nebo na 6 DVD je rozdíl.

Ještě k mencoderu:
filtry: nebyl bych si úplně jistej, jestli postprocesing nebude spíš ke škodě. Ale co by tam mělo bejt na 100% je ilpack, který zruší prokládání barev. (schválně v mplayeru porovnej logo novy s ilpack a bez. Pokud by ti to náhodou kleklo tak za to přidej ještě scale bez parametrů) Právě ilpack je důvod proč bych na rekódování z DVB doporučil použít mencoder spíš než jakejkoli automatickej program. Pokud víte o jiným porgramu co to umí, tak napište. (vim že avisynth to taky dělá, při konverzi YV12-->YUY2 s parametrem interlaced, ale to je zase indexování a skript navíc...)

lavcopts: to co bych určitě použil je trell a cbp. Tyhle věci skoro nemají vliv na rychlost, ale na kvalitě jsou znát.
qprd - snaží se nastavit kvalitu podle poměru jak moc to bude vidět/kolik bitů to zabere. (tedy třeba rychle se pohybující objekty budou v nižší kvalitě než statický) Pozor, v RC1 verzi nefunguje s B snímky, pokud chcete qprd a B snímky zároveň budete potřebovat novější build, tam se to zdá se funguje ale zas tak moc jsem to netestoval.
Pokud nejde o rychlost, tak nastavit preme=2 a dia a predia na 4.
Dál je tu qns=1-3, což je hodně pomalá věc co se snaží maskovat artefakty vzniklé při enkódování, na rozdíl od manuálu k mplayeru bych řek že to je celkem dost znát, ale je to strašně pomalý. Čim vyšší číslo tim silnější a pomalejší filtr.
Všechny tyhle věci by měly fungovat i na všech HW přehrávačích. Další je nutný otestovat:
aic: drobné zlepšení kvality za cenu drobného zpomalení. Teoreticky by nemělo dělat problémy, ale když jsem to zkoušel přehrát Divx kodekem tak mi to dělalo bordel.
b snímky:
vmax_b_frames=číslo - nastaví max počet b snímků.
vb_strategy=číslo - 0 použije vždycky maximum, 1 rychlé automatické určování počtu B snímků, 2 pomalé.
bidir_refine=číslo max 4, čim vyšší tim kvalitnější b snímky.
qpel:přesnější určování pohybu. Ale často (zvlášť při nižším bitrate) může obraz spíš zhoršit.

Píšu to zhlavy, takže kdyby něco nešlo tak manuál mplayeru:
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/en/mplayer.1.html
Naposledy upravil KillerZero dne 14. 4. 2007 12:09, celkově upraveno 5
KillerZero
Junior

Odeslat příspěvekod supersonic 14. 4. 2007 11:59

Zhouba píše:můžete mi objasnit (při dnešní ceně DVD) proč absolvovat ten složitý proces masakrování původního záznamu na 700 MB ?m/quote]


suhlas :)
supersonic
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků