Klonování disku

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod drahonovsky 17. 6. 2008 17:31

Prosím o radu. Na starém počítači s procesorem MMX 200Hz byl disk o velikosti 2Gb,Generic IDE Disk Type 46. OP je Win 98SE. Získal jsem disk Seagate U Series 5, rovněž IDE o velikosti 30Gb. Chtěl jsem disky vyměnit, Větší disk jsem zapojil jako Slave a programem Hdclone 3,2, jsem naklonoval původní disk na nový. Starý disk jsem odpojil, připojil nový jako Master a spustil počítač, který normálně naběhl, vše je funkční, ale ukazuje Ide Disk Type 46 o velikosti 2 Gb. Kde jsem udělal chybu? Jak zprovoznit nový disk s velikostí 30Gb? Díky za rady.
drahonovsky
Junior

Odeslat příspěvekod koenzim 17. 6. 2008 17:41

Mzslim, ze vytvorilo particiu o velkosti 2GB. Pozri, ci na disku nie je zvysok miesta nevyuziteho a vytvor z neho novu particiu
koenzim
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hanák 17. 6. 2008 17:56

Pravdepodobne ti program urobil to co si mu zadal. Klonovat particiu o velkosti 2GB, to urobil. Asi mas na disku nevyuzitu kapacitu 28GB, z ktorej mozes urobit disk D:\ (alebo viac diskov).
Nabootuj v DOSe (F8), napis do prikazoveho riadku FDISK, daj "vytvorit novy oddiel" (alebo tak nejako-uz je to davno) a ukaze ti kolko mas na disku nevyuzitu kapacitu.
Alebo mozes zopakovat klonovanie este raz a zadat (nepoznam Hdclone 3,2 ale predpokladam ze to ide) klonovat na cely disk. Nech poradi ten, co pozna Hdclone 3,2.
Hanák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drahonovsky 17. 6. 2008 17:58

Při klonování to ukazovalo, že je na novém disku 30Gb. Nevím, jak ve Win 98SE udělat nový partition.
drahonovsky
Junior

Odeslat příspěvekod drahonovsky 17. 6. 2008 18:30

Fdisk ukazuje pouze jeden oddíl velikosti 2 Gb ve FAT 16
drahonovsky
Junior

Odeslat příspěvekod Hanák 17. 6. 2008 18:32

Nevím, jak ve Win 98SE udělat nový partition.
Citaj : Nabootuj v DOSe (pri starte stlac F8, zo zobrazenej tabulky vyber system DOS), potom napis do prikazoveho riadku FDISK, objavi sa ti tabulka zo styrmi ponukami. Daj "vytvorit novy oddiel" (alebo tak nejako-uz je to davno) a ukaze ti kolko mas na disku nevyuzitu kapacitu. Potom sa rozhodni, ci chces celu kapacitu vyuzit ako disk D:\, alebo chces vytvorit mensi disk D:\ a zbytok kapacity vyuzit ako dalsi disk (disky).
Ked naozaj potrebujes podrobny popis, nemam problem a idem do pivnice pre stare PC a napisem podrobny popis (uz si vsetko nepamatam). Ale ked ani necitas, rozhadzat celu pivnicu sa mi nechce.
Napred si ujasni, ci chces jeden velky oddiel (disk C:\) alebo ponechat 2GB oddiel ako disk C:\ a vytvorit novy oddiel disk D:\
Hanák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Abox 17. 6. 2008 18:43

Se obavam, ze pokud mas FAT16 - tak muzes mit maximalni velikost 2GB.
Ve W98 je nekde v systemovych programech konvertor FAT16 - FAT32.
Abox
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hanák 17. 6. 2008 18:50

No vyborne, fdisk vieme spustit. Teraz je jasne preco ti nepovolilo klonovat oddiel na cely disk. FAT 16 ma obmedzenu velkost na prave 2GB (vacssi oddiel musi pouzit FAT32). Ale ziadny problem. Napred napis jazykovu mutaciu FDISKU aby sme vedeli komunikovat (anglicky, cesky, slovensky).
Dalsia otazka ci chces jeden velky oddiel (disk C:\) alebo ponechat 2GB oddiel ako disk C:\ a vytvorit novy oddiel disk D:\
Potom ta presne usmernim.
Hanák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drahonovsky 17. 6. 2008 19:19

Mutaci mám anglickou, jenže je to free a umí pouze klonovat celé disky. Rád bych měl W98 na C - 2Gb a vytvořil nový disk D o velikosti 28Gb
drahonovsky
Junior

Odeslat příspěvekod Hanák 17. 6. 2008 19:29

O.K. myslel som ale jazyk FDSISKu. Ked chces mat systemovy disk C:\ taky ako je 2GB a vytvorit novy disk d:\ (suhlasim), tak potom uz nebude treba Hdclone. Nakopnem masinky s Win98, desat minut.
Hanák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hanák 17. 6. 2008 20:00

Nabootuj masinku v DOSe a do prikazoveho riadku napis FDISK. Objavi sa potvrdenie velkych diskov - potvrdit (ENG-Y, CZ/SK -A).
Naskoci tabulka 1:
Polozka 1. Vytvorit oblast alebo logicku jednotku so systemom DOS (Enter)
Naskoci tabulka 2:
Polozka 2. Vytvorit rozsirenu oblast . . . pockat - oblat vytvorena . . . ESC
Naskoci tabulka 3: Vytvorit logicku jednotku - pouzit celu kapacitu

Restart do Windowsu, Tento pocitac => Disk D: (pozor na disk C:) => format
A Das ist alles.
Prajem prijemny zbytok dna.
Hanák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drahonovsky 18. 6. 2008 08:19

Díky za radu p.Hanáku Juniorovi, ale bohužel, někde je nějaká zrada. V Dosu mi to píše, že je vytvořena logická jednotka velikosti 2 Gb a na rozšíření není místo. Tak jsem neuspěl. Chtěl jsem převést stávající Fat 16 na Fat 32 převodníkem, co je v Win 98 SE, ale před koncem převodu to píše chybu programu a že se musí zavřít, tak zase nic.
drahonovsky
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 18. 6. 2008 08:30

Jestli mas nekde po ruce PQmagic, tak to udelej tim. Umi i ten prevod.
Za predpokladu, ze ten disk je fyzicky v poradku.
Abox
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 18. 6. 2008 08:33

V tom Fdisku je jedna věc, na kterou je nutno dávat pozor: Při spouštění se tě jako první ptá, jestli má zapnout podporu velkých disků (jedno, jestli česky, nebo anglicky). Touto nešťastnou formulací se vlastně ptá, jestli má vytvářet FAT16, nebo FAT32. Když dáš Ano (nebo Yes), tak se bude vytvářet FAT32.
Potom je nutno starý oddíl FAT16 zrušit a vytvořit nový primární oddíl, který bude FAT32. Doporučuji jej nevytvářet přes celý disk, ale ve velikosti 3-4GB, to na Win98 více než stačí. Na zbytku disku potom bych vytvořil rozšířený (extended) oddíl (na data) a v něm jeden logický disk přes celý rozšířený oddíl. V tomto případě (když není vytvářen primární oddíl přes celý disk) ale je nutno ten primární oddíl ručně nastavit jako aktivní (tuším, že v Fdisku je to volba 2), protože se nenastaví automaticky a disk by nebootoval.
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drahonovsky 18. 6. 2008 09:12

Jsem amatér, možná se hloupě ptám. Když zruším starý oddíl Fat 16, tak se zruší i OP a veškerá data na disku, protože tam je pouze ten primární oddíl.
drahonovsky
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků