Nejlepší program pro střih a úpravu videa podle čtenářů Živě

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod b.marty 29. 9. 2010 22:03

hodila by semi rada chtel bych sestrihat video z dovolene a nechce se mi nic kupovat a ani piratit co je takove nejlepsi free?
b.marty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DuckDaffy 29. 9. 2010 22:48

Koukám, že to tu ještě nepadlo, jakoby jiné SW ani neexistovaly. :)

Nedávno jsem objevil AVS Video Editor a AVS Video ReMakrer. ;)

AVS Video Editor je velmi jednoduchý nástroj i pro začátečníky, umí hromadu efektů, jen se poměrně neprakticky ovládá, snad vůbec nepoužívá kolečko na timeline, zato má perfektní story board. Funguje poměrně svižně s 720p videem i na netbooku s SU7300.
http://www.avs4you.com/AVS-Video-Editor.aspx

AVS Video ReMaker pracuje na principu střihu bez rekomprese, tedy jen na klíčových snímcích, a díky tomu je ideální na odstřihávání reklam či základní sestřih z foťáku a podobně.
http://www.avs4you.com/AVS-Video-ReMaker.aspx

Osvědčilo se mi renderovat do nekomprimovaného videa, na vybraných náročných scénách vyzkoušet v Avidemux-u vhodné konfigurace x264 enkodéru a teprve pak to celé zkomprimovat, zpravidla 2pass.
Občas dělám výstupy i v několika úrovních kvality (např. 720p nebo 480p) + nějaké pokročilé odšumovací či jiné precizně nakonfigurovné filtry a na takové operace nad jedním videem je Avidemux nepřekonatelný. :)

Kdysi mě ještě zaujal projekt VLMC (VideoLAN Movie Creator) a stále se na něm pracuje, snad jednou dosáhne rozšíření jako VLC. :)

Jinak "zbytek" editorů najdete tady.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vi ... g_software

DuckDaffy d(.)!(.)b
Pracuju na tom... i když to tak nevypadá. :-)
DuckDaffy
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jindra999 29. 9. 2010 22:55

Skutečným střihem se nezabývám, ale pro nejčastější činnost, jako je vystříhání reklam a převod nahrávky z tv karty do DVD struktury se mi velmi osvědčil program Womble MPEG Video Wizard DVD 5. Jednoduchý a rychlý a naučil jsem s tím dělat i úplný antitalenty, co by Premiere a pod. nikdy nepochopili.
jindra999
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jendakol 29. 9. 2010 23:03

Dělal jsem video v Pinnacle 14, kvalita 720p/30fps. Video mělo něco málo přes hodinu a milé studio nebylo schopno mi ten film vyrenderovat vcelku! Nemám zrovna ukázkový počítač na tuto činnost, nicméně 4GB paměti by mu mohly stačit. Nakonec jsem musel film rozdělit na několik částí, vyrenderovat je postupně (i to bylo utrpení) a pak je spojit :-( Takže od Pinnaclu ruce pryč :pozor

Na úplně základní video fotek (jednoduchý, všude stejný přechod a pár titulků) stačí i takový Google Picasa ;-)
Nyní jsem přešel na Corel VideoStudio a zatím jsem spokojen.
Written by Jenda
- Lenovo Z570, i5 2430 @2,4Ghz, 8GB RAM, GT 540M 2GB, 500GB/7200rpm, Win 7 Pro x64
- Sony Ericsson Xperia Ray, Koss Porta Pro
jendakol
Junior

Odeslat příspěvekod koubelka 29. 9. 2010 23:13

Tak ono opravdu obecně záleží na tom že když se tím střihem moc zabývat a tak a nikdy jsi nestříhal, tak klidně můžeš opravdu začít s programem jako je Pinnacle Studio - co do základů střihu a obecně jednoduché práci ve střihu ve které nechceš nic moc složitýho řešit je asi dobrý tím začít. Nicméně jinak je to ale na drobet vyšší ligu střihu už hodně nevhodný nástroj - opravdu jen když chcete sněčím začít a nechcete nic moc řešit. Jinak čím více máte materiálu, tím více je ten program nestabilní, takže rozhodně já bych ani neryskoval střihat sním cokoliv čeho mám víc jak 3h.

Nicméně jestliže už sám v sobě člověk cítí že tomu střihu chce dát něco víc a investovat do toho víc času na to aby zjistil jak se stříhá a jak co funguje, tak určitě je možné si začít stříhat v programech jako je třeba Sony Vegas - ten už toho umí opravdu hodně a má i co do možností nabídnout, navíc má na netu i poměrně slušnou uživatelskou základnu - což rozhodně není na škodu. Nicméně velký projekt bych s ním taky nestřihal (něco třeba nad 20h materiálu). Je to rozhodně kvalitní software a má určitě co nabídnout. Jako na takovéto "domácí stříhání" bych řekl určitě supr :-)

Co se týče dalšího podobného produktu tak se nabízí Adobe Premiere, ta je samozřejmě supr co do podpory kompletního balíku od Adobe a provázanosti jednotlivých produktů - to je vážně paráda. Spousta lidí dělá na Premiéře i dost kvalitní věci a myslím si že když se naučíš dělat v tomhle tak určitě chybu neuděláš. Nicméně třeba vim že stříhání nějakejch větších projektů jako byli různý dokumenty atd. kde se operuje s velkým množstvím dat, tak to už mi přišla Premiera dost těžkopádná a taky si nemůžu pomoct i dost nestabilní a taky pěkně žravá na železo. Rozhodně bych řekl že Premiera není (a to platí i včetně CS5 řady) prostě moc stabilní produkt - bohužel. Navíc i kvalita jeho kodeků... no když si člověk s obrazem hodně chce hrát, tak by pomohly i drobet vyspělejší kodeky... ale to může být jen můj názor.

Dalším zástupcem je Canopus Edius. V našich končinách né zase tak známý střihový program, ale co do rychlosti práce a obecně rychlosti zpracovávání velkého množství materiálu i s efektama, tak to je paráda. Schroustá prakticky jakýkoliv formát a to okamžitě - v tomhle nemá Edius konkurency. Opravdu není problém do něj cpát různé formáty s různými rozlišeními, i různými fps a pořád pohoda. Navíc je Edius dost stabilní program ale pro jeho opravdu snadné používání už je nutné mít dva monitory (oproti třeba Adobe Premiere, se kterou se dá v pohodě stříhat i na jednom). Pro svoje hodně kvalitní kodeky a rychlost práce i na né tak silných strojích je tenhle program oblíbený u různých malých televizních stanic, nebo na podobných místech.

No a pak jsou tady dva nejvíce profi programy a tím je pro PC /a existuje i verze pro MAC/ Avid Media Composer. To je už od začátku střihu na počítačích profi střižna a jako taková i funguje. Nicméně jestliže nechcete se střihem přímo živit, tak rozhodně nedoporučuju se do tohohle programu vůbec pouštět. Jeho síla a vůbec způsob práce s ním povětšinou využijete opravdu až při střihu celovečerních filmů, nebo když chcete stříhat poněkud na opravdu vyšší úrovni. Pro lidi který se tím opravdu nechtějí živit, nemá vůbec žádný význam stímhle programem něco začínat, protože rozhodně to není userfriendly program a popravdě na amatérský úrovni jeho nejsilnější přednosti vlastně člověk nevyužije, takže není důvod sním vůbec začít.

no a poslední profesionální program na úrovni Avidu je Apple Final Cut Pro, tohle je parádní program po všech směrech. Je poměrně uživatelsky přívětivý (jako samozřejmě je to pořád ještě na profi úrovni, takže to zase taková sranda není, ale pořád lehčí než Avid) a rozhodně bych řekl že co do profi úrovně je to jediný konkurent Avidu. Nicméně je třeba mít na paměti že Final Cut se objevuje jen na platformě typu MAC, takže uživatelé s PC (tj. s operačním systémem Windows) mají prostě smůlu.

Jinak dle mého vlastního názoru (který je zaujatý tím co zatím vím) je téměř zbytečné se zabývat jinými než výše zmíněnými programy, protože jestliže opravdu nechcete stříhat s drobet většími nároky tak stačí používat i MovieMaker pro Windows (či spíše přímo Windows Live Movie Maker který je ve Window 7) zadarmo.

PS: samozřejmě na věci typu, překomprimování videa z televize a vystříhání z reklam, tak to bych ani jako střih jako takový nebral, takže na to opravdu jsou určené úplně jiné programy než ty co tu zmiňuji.
Naposledy upravil koubelka dne 29. 9. 2010 23:22, celkově upraveno 2
koubelka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TaNdT 29. 9. 2010 23:15

Sony Vegas (Windows)
iMovie (MacOS)
TaNdT
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Substance242 30. 9. 2010 00:16

(píšem o Windows)

Podobne ako minule pri audio editoroch by som vynechal pre amatéra (nadšenca) príliš drahé ale nepochybne kvalitné Premiere a Vegas, nehovoriac o Avid. :-)

Osobne som sa už dávnejšie rozhodol pre "Home Studio" balík od Sony, čiže momentálne Vegas Movie Studio HD 10 (pribudol napríklad filter na stabilizáciu rozklepaných záberov), DVD Architect Studio 5 (DVD-Video, aj keď len v PAL, je stále jediný formát ktorý "zákazník" typu rodina prehrá bez toho, aby človek strávil pol dňa vysvetľovaním aké kodeky majú nainštalovať na PC, mimochodom najradšej žiadne), a k tomu zvukový editor Sound Forge Audio Studio 10. Pomer cena/výkon je perfektný, dajú sa bezproblémovo kúpiť a hneď stiahnuť, programy sú tradične rýchle s pomerne nízkymi nárokmi na hw, jednoducho fungujú. A keďže sú súrodenci, tak napríklad Vegas odovzdá DVD Architektovi súbory aj so značkami pre kapitoly, nedôjde k zbytočnej a kvalitu znižujúcej ďalšej rekompresii MPEG-2 videa, Vegas má dobré presety typu DVD 16:9 alebo Youtube 720p, takže netreba hľadať na nete s akými parametrami vyrenderovať video, všetko pod jednou strechou. :-) A kto chce spraviť poriadny gýč tak má veľkú zásobu prelínačiek a všakovakých efektov. Chcelo by to ale 64-bitovú verziu, len tak pre dobrý pocit, nie že by niečo nefungovalo. :-) HD video som ešte nestrihal, ale Vegas by mal dobre zvládať aj nové formáty typu AVCHD ktoré na rozdiel od DV z kaziet extra vhodné na strih nie sú.

Na jednoduché strihy už spomínaný AviDemux, a na konverzie sa mi najviac páči MeGui, aj keď tam je dobré pochopiť na čo slúži avisynth, má aj dobré presety pre x264 od... nejakého sharka, teraz neviem. :-) A ešte som na konverziu vyskúšal Windows Media Encoder pre wmv, ale výsledky boli ďaleko horšie ako v H.264 formáte na podobnom datovom toku.

Pod Linux je toho vo výkonnostnej triede Movie Makera viac, ale pod každým článkom sú reakcie že to niekomu padá a tak podobne, takže do tohto som vôbec nešiel aj keď Linuxu fandím.
Substance242
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kuko61 30. 9. 2010 01:04

Paci sa mi zhrnutie od koubelku http://forum.zive.cz/viewtopic.php?p=7723251#p7723251 - uplne s nim suhlasim.

V Pinnacle Studio zvladol zostrihat video z dovolenky aj moj otec v dochodkovom veku. Pre zaciatocnikov, ktori si chcu rychlo a jednoducho postrihat kratke videa je naozaj dobry. Tiez je vyhoda, ze je v cestine, ma dobry help aj videotutorial.

Mna trochu mrzi, ze Avid stopol oba programy, nachadzajuce sa medzi Pinnacle studio a Media Composerom (funkcne aj cenovo) - Avid Xpress Pro HD a Avid Liquid. Hlavne Liquid bol velmi dobry software, cenovo na urovni Ediusu. V sucasnosti by som si na strih vybral prave Edius.
Skolska verzia Ediusu ma velmi zaujimavu cenu (4200,- Kc), Tí, co uz skolu skoncili a plny Edius je pre nich drahy, maju moznost kupit si jeho odlahcenu verziu Edius Neo.

Na rychle strihanie MPEG2 (napr z DVB-T, DVD) bez reenkodovania by som odporucil Womble MPEG Video Wizard - ma jednoduche ovladanie, je stabilny, obsahuje aj DVD autoring a AC3 enkoder.

Aspon spomenut zasluzia velmi dobre videoeditory od Newteku - profi VT5 (Video Toaster) a Speed Edit.
AVR Yamaha -> Infinity Kappa 8.2i
Dali Zensor 1 AX
Pioneer U-05 -> Burson Soloist SL / xDuoo TA-20 / Loxjie P20 -> Audeze LCD3, Verum One, Meze 99Classic, HE400se, Senn HD530/II, HD540/II, HD560/II, HD565
kuko61
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod L-Core 30. 9. 2010 04:39

Sony Vegas.
Existují různě "mohutné" varianty: Vegas Movie Studio, Vegas Movie Studio Platinum, Vegas Pro.
... do 255 znaků se nic pořádného nevleze, takže raději nic ...
L-Core
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 30. 9. 2010 07:53

b.marty píše:hodila by semi rada chtel bych sestrihat video z dovolene a nechce se mi nic kupovat a ani piratit co je takove nejlepsi free?
Pro jednoduché sestříhání klasického DV videa z dovolené (576x720) ti postačí free verze Pinnacle Studia s názvem Pinnacle VideoSpin.

Umožní sestříhat video, vložit titulky, hudbu na pozadí, komentáře a vyexportovat to jako AVI, ale už neumožní generovat DVD - to je až v placené verzi. Neřeší ani grabování videa z kamery, ale jak grabování, tak vytvoření DVD se dá lehce zvládnout jinými free programy.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Substance242 30. 9. 2010 08:07

kuko61 píše:Avid Liquid


Ozaj, Liquid. Keď som si niekedy v 2004 vyberal kameru a soft, tak bol Pinnacle Liquid na prvom mieste. Potom som soft odkladal kým budem mať niečo natočené a možno budú lacnejšie rýchle PC, až som "skončil" inde. Vtedy sa mi zdal veľmi dobrý aj tiež spomínaný Edius, ale tam akosi človek nevedel nájsť predajcu, info či to potrebuje alebo nepotrebuje extra hardware, stránky s podporou, iných užívateľov...
Substance242
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kecut 30. 9. 2010 08:32

Windows movie maker. Je zdarma, je absolutně jednoduchý a pochopitelný. Pakliže se vrátím z dovolené a potřebuji si vytvořit krátký biják z videí a fotek z foťáku, celá akce mi zabere hodinku práce i s efekty a hudbou. Kvituji i přehledné možnosti exportu videa. Nač instalovat další produkt, když WMM stačí?
Kecut
Junior

Odeslat příspěvekod brucus 30. 9. 2010 09:01

Ono zavisi co clovek potrebuje. Ja som potreboval jednoduchy a rychly program na odstranenie reklam. Vyskusal som mnoho video editorov vratane adobe premiere a inych co si uz ani nepamatam - su to uz 3 roky. Nakoniec som nasiel AVIDEMUX a som maximalne spokojny. Pouzivam na spracovanie programov nahranych cez DVB-T prijimac aj na spracovanie videi nahranych digitalnou kamerou a fotakom. Jednoznacne odporucam. Je zadarmo, multiplatformny (Windows / Linux), jednoduchy a rychly.
brucus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 30. 9. 2010 09:06

Kecut píše:Nač instalovat další produkt, když WMM stačí?
Asi máš W-XP. V některých novějších verzích Windows už není a musíš ho taky doinstalovávat. :D
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DuckDaffy 30. 9. 2010 09:11

Já bych se chtěl ještě doptat - které střihací programy podporují akceleraci skrze grafickou kartu a kterou technologii konkrétně (OpenCL, ATI Stream, nVidia CUDA, DXVA)?

Taky zda podporují akceleraci při střihu (dekódování, aplikace efektů atd.) anebo i při enkódování?

Osobně radši upřednostním svižnost před nějakýma železnýma košilema, i když ne na úkor kvality. ;)

Není na tohle na Wikipedii nějaká tabulka? :)

Celkově mi přijde téma kolem akcelerace (čehokoliv) grafickou kartou poměrně nepřehledné, ať nabízené technologie a řešení ze strany výrobců HW (ATI, nVidia, Intel, AMD, ARM, TI, Altera a jiní), jejich omezení, reálná podpora v ovladačích (Intel dosud nejede s VLC, ATI dlouho haprovalo), podpory v SW (Adobe CS5, MPC-HC, VLC, Adobe Flash) či různých kodecích (MainConcept) a taky reálný dopad těchto akcelerací.

A to ještě nemluvím o různé podpoře na různých platformách (Windows, Linux, MAC, iOS, Android, WP7, ...).

Toť asi téma na článek a na velkou tabulku do Wikipedie. :D

DD
Naposledy upravil DuckDaffy dne 30. 9. 2010 12:33, celkově upraveno 1
Pracuju na tom... i když to tak nevypadá. :-)
DuckDaffy
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků