Vhodné rozložení klávesnice pro programátory

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod B!B0 1. 3. 2011 11:48

Říkám si, že je načase se naučit psát deseti prsty a rovnou tedy přemýšlím, jestli pro mě jako pro programátora by bylo lepší se naučit na anglickou klávesnici nebo českou. Teď používám hlavně českou (QWERTZ) a ani to psaní znaků {} [] (a dalších) mě zase tolik nevadí (dělám to přes ALT), ale říkám si, jestli když si zvyknu na tu anglickou tak by to mohlo být rychlejší. Tak mě zajímají vaše názory, jestli je lepší anglická než česká a pokud se vyplatí to zrychlení (pokud nějaké bude).

No a když jsem u toho tak bych se zeptal, jestli někdo ví, jak napsat na české klávesnici znak: '
B!B0
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bari007 1. 3. 2011 11:56

' napíšeš Shift a tlačítko s \ | ' a ¨ (já ho mám nad Enterem, někde bývá vedle Enteru).
Jsem za českou klávesnici, protože diakritiku na anglické píšeš zbytečně složitě.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod rK_s 1. 3. 2011 12:15

Jednoznacne anglicka.
Ked potrebujem nieco s diakritikou, ALT-SHIFT je dostatocne rychla volba :).
rK_s
rK_s
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fuller009 1. 3. 2011 12:48

Určitě česká. Má všechny znaky co člověk potřebuje k programování a nepřijdeš o české znaky.
Popravdě nevím v čem je (pro čecha) výhodnější anglická.
Fuller009
Junior

Odeslat příspěvekod pucmeloudek 1. 3. 2011 12:51

Ja nejak nikdy nepochopil, jak nekdo muze programovat na neanglicky klavesnici. Zvlast kdyz dostat na typicky zacatecnicky stroje typu atari 800/130, commodore c64, sinclair zx spectrum, didaktik gama, pmd 85 atd. ceskou klavesnici nebyla zadna sranda :) A jak se to clovek jednou nauci, tak u toho i zustane.

A na prepinani je dobry si zvyknout, zvlast kdyz clovek potrebuje treba scharfes s nebo prehlasky, ty stejne na cesky rozumne nenajde.
pucmeloudek
Junior

Odeslat příspěvekod gandor 1. 3. 2011 15:50

Tak takuto vymenu nazorov som hned ocakaval :)

IMO je to jedno, ale ked uz, tak zalezi na tom, ci budes robit na viacjazycnych projektoch, alebo na v tvojom pripade ceskych. Pokial robis na viacjazycnych, tak aj tak davas vsade len label-e a nie samotny text, takze tam diakritiku nepotrebujes -> anglicka klavesnica. Pri jednojazycnom by si stale musel switchovat klavesnicu -> ceska klavesnica.

Na jednu vec by som si ale dal pozor. Ci anglicka alebo ceska, urcite qwerty...
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Beda 2. 1. 3. 2011 16:49

Prehlaskami myslite äëïöüÿ ?
A őű?
Pak na ceske klavesnici prehlasky s dema teckama docilite zmacknutim tlacitka kde je | \ ' ¨ a potom pozadovane pismeno.
Ty s prehlaskama se ˝ docilite pres pravy alt (alt gr = ctrl+alt) + klavesu s é (0) a pak u nebo o.
Pripadne muzete vyzkouset kombinace praveho altu s s horni radou klavesnice (ě,š,č,ř,ž,ý,á,í,é,=,a tu kterra se pouziva na psani hacku) a pak pismeno. Kazda z kombinaci nefunguje se vsemi pismeny, chce to si to vyzkouset.
š ô ă å ą à ė ś ő ä ş a mnoho dalsich :shock:
Beda 2.
Junior

Odeslat příspěvekod sejnt 1. 3. 2011 23:18

Len to neprehanaj lebo budes pri pisani na papier rozmyslat ktoru klavesnicu mas zapnutu :mrgreen:
Lekvár je produkt šialenej myšlienky ako neurobiť zo všetkých sliviek slivovicu.[CZ] Povidla jsou produkt šílený myšlenky jak neudelat ze všech švestek slivovici.
sejnt
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod spajdo 2. 3. 2011 06:46

Neviem ktora klavesnica je lepsia, ale mne pride zadavanie znakov ([],{},') velmi zlozite a zdlhave este aby som mackal nejake ine klavesy. Preto som sa naucil na anglickej a ide to velmi rychlo. Ked potrebujem tak si Alt+Shift prepnem na slovensku a mam vsetku diakritiku ktoru potrebujem. Ale jedno viem isto. Nauc sa pisat desiatimi poriadne na ceskej a potom si rychlo zvyknes na anglicku... ale ako to pisal tuna kolega tak jednoznacne si daj QWERTY na obidva typy klavesnice.... nie je nic horsie ako stale zamienat z s y ^^
"I cesta dlhá tisíc kilometrov sa začína prvým krokom."
spajdo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod akira.uzai 2. 3. 2011 07:37

určitě českou, nevidím žádný důvod proč anglickou, je třeba si uvědomit, že nebudeš na té klávesnici jen programovat ale i psát e-maily, kecat v diskuzích, komentovat na FB atd...

co je na anglické klávesnici, na české najdeš snadno také a co na české nenapíšeš (třeba písmena となりの..., nenapíšeš ani na anglické)

ale určitě nejhorší řešení je mít obě klávesnice a přepínat mezi nimi, takže doporučuji si určitě vybrat jednu z nich a jelikož jsi čech, tak česká je asi logičtější volba
あきらうざい
akira.uzai
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pocitujlasku 2. 3. 2011 08:08

sejnt píše:Len to neprehanaj lebo budes pri pisani na papier rozmyslat ktoru klavesnicu mas zapnutu :mrgreen:


Sa smej, ale toto sa stalo kamosovi. navrhovali sme databazu na papieri, zapisovali nazvy tabuliek ked pri jednej namiesto Y napisal Z :D Ja obrovsky smiech, a jemu to doslo az po par sekundach.

K teme: Ja programujem na anglickej, robim tak uz od strednej (cca 10 rokov), ak potrebujem diakritiku prepnem klavesnicu, ale aj tak vacsinou mam texty bud v jednom subore, alebo db.
pocitujlasku
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vebloud 2. 3. 2011 10:01

Používám QWERTY a v Netbeanech a dalších programovacích věcech mám anglickou a jinde českou. Porotože zkus si prohodit ve slove nevyrušil Y za Z... A takových pěkných by se našlo povíc.

Ale hlavně je to o zvyku a o tom co ti vyhovuje. Já jsem si kdysi nahodil qwerty a od té doby to používám a jsem spokojenej. Kolega vedle mě prohazuje čekou qwertz a anglickou a taky funguje. Je to o tom co ti vyhovuje.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sl0nik 2. 3. 2011 10:07

Momentalne prehadzujem anglicku a slovensku (QWERTY). Skusal som sa prehodit natrvalo na slovensku, bolo by to vsetko fajn, ale po par dnoch ma z mackania praveho ALTu zacalo nehorazne boliet zapastie a klb na palci. Nenasiel som ziadny pouzitelny hmat - dost rychly a prirodzeny. Tak som sa vratil spat ...
sl0nik
Junior

Odeslat příspěvekod Forty- 2. 3. 2011 13:41

Anglicka. Slovensku pouzijem cca 1x do tyzdna, fakt nemam dovod, len ked pisem nieco formalne co, chvalabohu, nie je moc casto.
Forty-
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod salko 2. 3. 2011 14:38

CSHack. Ale pozor, je to prudko návykové.

http://xakru.com/cshack/
salko
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků