Zlepšení chlazení stávající sestavy

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 11. 6. 2012 09:02

Ahojky,
před nějakou dobou jsem si nechal sestavit komp. Moje nároky nebyly příliš vysoké, šlo mi o počítač na kancelařinu (LibreOffice, LYX), hobby práci s grafikou - GIMP, Inkscape - žádné rádobyprofi věci - prostě spíš klipart, blbnutí, fotky z dovolené atd. (proto jsem taky nikdy neřešil monitor a TN zatím postačuje), semtam nějaká čumenda na film, případně taktéž hobby práce s videem - hlavně konverze - HD spíš ojediněle, když to potřebuju převést na SD :-), eventuelně hobby střih SD videa.

Bohužel mne už nějakou dobu leze na nervy hlučnost celé sestavy - hlavně při větším zatížení najede komp z běžného hluku na takové to "hvíííí" a dělá celkem kravál. Taky teploty pak lezou nahoru - u HDD kolem 60 stupňů, grafický čipset 60-70. Když sundám bočnici, tak hadru je docela horký. Když sundám bočnici (ta je v mém případě nahoře :-) ), tak hluk během cca 10-20 s poklesne a teploty se vrátí na normál. Se sundaným vrškem je komp hlukově celkem v pohodě.

stručný popis mojí sestavy:

CPU: AMD Phenom X3 8650 + BOX chladič
deska: MICRO-STAR K9N2GM-FIH, socket AM2, 4x DDR2
grafika: integrovaná NVIDIA GeForce 8200
RAM: 2 GB - kit 2x 1GB DDR2 800 MHz PC6400 CL4-4-4-12 Corsair TWINX XMS2 Black Box , EPP
HDD: WD Caviar Black WD5001AALS 500GB SATA/300 7200 RPM, 32MB cache
Skříň: Acutake ACU-Charm White
DVD multismažka LG
Zdroj: EC 400W, 120 mm ventilátor
Parametry skříně:

* Rozměry skříně [v x š x h mm]: 370 x 140 x 480
* Druh PC skříně: Miditower
* Druh napájecího zdroje: ATX
* Počet interních 3,5" pozic: 1
* Počet externích 5,25" pozic: 2

- periferie není potřeba moc řešit - 1 x 17ka LCD, obyč repro, klobásnice a krysa drátové
- Fotky sestavy zvenku i uvnitř k nahlédnutí zde

Ačkoliv uznávám, že na vině bude asi mj. mnou vybraný case Acutake, který jsem si vybral mj. proto, že jsem tehdy potřeboval relativně skladný PC v provedení desktop, tak si říkám, že by s tím přece mělo jít něco udělat. Se sundaným vrškem je komp vcelku tichý, ale zas teoreticky hrozí spadnutí nějakého bordelu dovnitř, tak se mi to nechce takto nechávat.

Napadlo mne toto:

1) nahradit vršek něčím víc děravým - nějakým perforovaným plechem s nějakým prachovým filtrem, nebo i bez něj

2) vyříznout do bočnice díru a namontovat nějaký ventilátor - čím větší, tím lepší - asi 120 mm pomaloběžný (? 500 rpm) - otázkou je kam, aby se to nepralo s CPU větrákem
- pozice ve skříni jsou jen na malé větráčky, které by asi moc nepomohly

3) dát jiný CPU chladič?

4) jiný case - ale rozhodně ne nic moc velkého - možná nějaký CM microtower

Takže se ptám, co byste s tím provedli vy? Výkonově komp vyhovuje (maximálně dokoupím RAM), RAID neplánuju, přetaktovávat určitě nebudu, na hry nemám skoro čas (pominu-li občasné zahrání kravinky typu Tux Racer, zkoušel jsem taky Osmos nebo Trackmanii Nations). Cenový strop nemám, pokud bude investice patřičně odůvodněná s ohledem na sestavu a její využití.

díky
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 6. 2012 09:16

Vidím dobře, že ventilátor zdroje je ucpaný bočnicí bedny??? Pro tento typ bedny se používají zdroje s ventilátorem dozadu, aby vytahoval horký vzduch z bedny a vyfukoval ho dozadu. Ty si nasáváš studený vzduch do zdroje, to je pěkné, ale jaké ventilátory ti pak zajišťují odtah horkého vzduchu z bedny?

Vysoká teplota HDD nasvědčuje tomu, že ani před HDD není ventilátor.

Moje doporučení: omlátit tu sestavu diletantovi, který ji poskládal, o hlavu.
Naposledy upravil vladimir dne 11. 6. 2012 09:21, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 11. 6. 2012 09:19

vladimir:
neměl by být - bočnice je v tom místě perforovaná - výrobce s tímto umístěním počítal a case by na to měl být koncipovaný
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 6. 2012 09:22

A jaké ventilátory vhánějí studený vzduch do bedny a jaké ti odtahují teplý vzduch z bedny? Na fotkách žádné nevidím. Na zadní stěně jsou neosazené mřížky a vysoká teplota HDD napovídá, že vpředu ventilátor taky chybí.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2012 09:38

Absolutne zadny airflow. Pra-sar-na nejvyssiho kalibru. Navic jsou tam jen dve pozice pro 60mm fan, takze tiche to nebude nikdy. Investovat novou skrin do tak stareho HW ... nema cenu. Nebo kup poradnou bednu s tim, ze casem v ni vymenis vnitrnosti.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 11. 6. 2012 09:41

Aha,
jasně. On ten dotyčný sestavy skládá dlouho, ale většinou používá velké skříně a s touhle si zjevně nevěděl rady...

Podívám se, zda má ten case vůbec nějakou pozici na větrák vepředu - i když nějaké průduchy tam jsou.

Vím o těch pozicích vzadu - už jsem přemýšlel tam nějaký větráky dát - jen jsem si nebyl jist, jak moc by to pomohlo - protože je tam pozice jen na malé. Taky jsem chvíli uvažoval o tom nacpat tam větší větrák do pozice místo PCI záslepek...

-- 11. 6. 2012 09:43 --

KineCZek: mno, pokud to bude asi tak tiché, jako se sundanou bočnicí, tak to bude stačit. Nemám vysoké nároky. Navíc bych celkem rád, kdyby komp ještě nějaký rok vydržel.

Eventuelně můžu hodit místo té bočnice jen nějaký perforovaný plech - nic mi do toho nebude padat a chlazení by mělo být snad OK ...
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2012 09:47

On v teto skrini je uz nebezpecny zdroj... Cele bych to vymenil. Case, zdroj, chlazeni CPU. Kolik do toho investujes?
KineCZek

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 11. 6. 2012 09:49

Hard limit tak 3k Kč vč. DPH - víc do toho vrazit nehodlám, páč sestava stála 10k. Jo, co máš proti cpu chladiči? Pominu-li obecně uváděnou vyšší hlučnost, tak přece musí stačit ne?
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2012 09:55

1.238,- Kc

Dva 60mm fany pripojis do rozdvojky, rozdvojku pripojis na 5V konektor te redukce. Na procesoru vymenis chladic, ale misto puvodniho CoolerMaster ventilatoru na nej das ventilator Fractal 92mm, ktery pripojis do 7V konektoru. Chlazeni by melo byt RELATIVNE(v mezich Tve sestavy) tiche a dostacujici.
KineCZek

Odeslat příspěvekod Pingu2221 11. 6. 2012 10:01

Já bych to možná udělal tak, že bych ještě chvíli počkal, teď bych do toho nic nevrážel a pak bych koupil celou sestavu třeba za 10k znovu. Těch 1200 Kč si už můžeš schovat na nové PC.
ASUS Crosshair Formula IV AMD890FX
AMD Phenom II X6 1090T@4,25GHz
3x1TB F2, 1x2TB F4,SSD 40GB Kingston
4x4GB Kingston Predator 1866mhz
VTX3D AMD Radeon HD 7870OC
Corsair HX650W
FD Define R3
Pingu2221
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 6. 2012 10:38

AI Wintermute píše:Podívám se, zda má ten case vůbec nějakou pozici na větrák vepředu - i když nějaké průduchy tam jsou.
Spíše nejsou, poloha DVD mechaniky to asi vylučuje.

Dej tam ty dva zadní ventilátory a uvidíš.

Nezapomeň zkontrolovat žebra toho boxového chladiče, jestli na nich není prach.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2012 10:40

SpaceExplo:

A novou skrin samozrejme k tomu, protoze do te stavajici se to nevleze. 126,5+25 do 140 nenacpes ani kladivem. Ani tech 126,5 tam nenacpes, protoze vnejsi plechy, distancni sloupky, deska, socket.

PROBOHA lidi MYSLETE trochu! Nez neco placnete...
KineCZek

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 11. 6. 2012 11:09

KineCZek píše:SpaceExplo: A novou skrin samozrejme k tomu, protoze do te stavajici se to nevleze. 126,5+25 do 140 nenacpes ani kladivem. Ani tech 126,5 tam nenacpes, protoze vnejsi plechy, distancni sloupky, deska, socket.

Bod b) smazan, resp. od-editovan.

Co se tyce bodu a) - porad off-topic?
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2012 11:11

Ja bych jen nerad, aby si nekdo koupil neco podle rady od nas z fora a potom mu to nefungovalo, to je cele.
KineCZek

Další stránka