PC do 30000, hry, střih full HD (klávesy)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ceberus 22. 8. 2012 16:35

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: aby nevadila při nahrávání videí (LN?)
UCEL PORIZENI SESTAVY: amatérský střih full HD videa (klávesy), hraní novějších her
FINANCNI LIMIT: 30000 Kč
OPERACNI SYSTEM: zahrnout do návrhů
SESTAVITE SI PC SAMI: nechám na prodejně (v případě LN na vás)
BUDETE TAKTOVAT: ne, neumím
MONITOR: zahrnout do návrhů
PERIFERIE, NEBO JEN HOLA BEDNA: zahrnout klávesnici

Jelikož mi dosluhuje několik (4?) let starý osobní notebook, rozhodl jsem se pro nový počítač. A jelikož mi smartphone začal suplovat základní činnosti notebooku na cestách (net, filmy), nemusím už u osobního počítače tolik řešit přenositelnost, proto jako svůj nový osobní volím stolní.

Mám doma zatím stále ještě sloužící klávesy (Yamaha PSR 350), ke kterým jsem si pořizoval externí zvukovku (M-Audio Fast Track Pro), aby šly připojit k počítači a nahrávat jak zvukový, tak MIDI výstup. Zkoušel jsem nahrávat i video (telefonem SGSII, který však pro amatérské potřeby statického snímání kláves shora prozatím stačí; audio tahám ze zvukovky, ne z telefonu). Klíčová je pro mě tedy amatérská tvorba youtube videí tímto způsobem. Zkoušel jsem jak Windows Movie Maker, tak i Adobe Premiere, u kterého patrně zůstanu a doufám, že úroveň videí půjde postupně výš než jen naskládání videozáznamů za sebe. Kdybych chtěl k těm klávesám ještě krákat do mikrofonu nebo pak vlogově vypouštět nějaká moudra, myslíte, že je LN nezbytný? Pokud by byl volitelný a vešel by se do rozpočtu, proč nedopřát luxus svému poslednímu uchu, které slyší, že? :-) Četl jsem tady několik vláken o PC pro střih videí, takže jsem zvědavý, jestli moje story přinese nějaká odlišná doporučení.

V posledních letech jsem rozhodně netrávil moc času hraním her a pokud ano, vracel jsem se k archeologickým nálezům typu Brány Skeldalu nebo AOE II. :-D Nečekám, že se ze mě najednou stane hardcore pařan, ale bych byl rád, kdybych mohl tentokrát zkoušet tituly nové. :-)

Poznámka k myši (mimo stanovený cenový limit):
jako levák jsem si k notebooku pořídil levorukou bezdrátovou myš Logitech MX 610. Při kancelářské práci pohoda, ovšem u rychlejších her jsou nepřesnosti a prodlevy občas iritující, takže přemýšlím o drátové levoruké Razer DeathAdder. Co si pamatuju své hledání, tak to byly tehdy jediné dvě dostupné ryze levoruké myši (ne že bych se symetrickou myší nedokázal žít). Máte jiný drátový tip?

Předpokládám, že do budoucna by se pak hodilo zkvalitnit způsob záznamu obrazu a pořídit nové klávesy, což ale asi překračuje rozsah vašeho fóra. Pokud z mého popisu cítíte, že jsem cenový limit přestřelil a zas tolik na to nepotřebuju, budu jedině rád. :-) Pokud to za tu cenu nepůjde, popřemýšlím.

A omlouvám se za takovou esej. :-P
Ceberus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minig 22. 8. 2012 16:52

Základní otázka - chceš video stříhat pomocí procesoru nebo CUDA karty?
minig
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 8. 2012 17:20

Pro JAKOUKOLIV praci se zvukem, nedej Boze s mikrofonem, bych doporucil primo ULN. (!!!)

Death Adder left handed bude asi volba jednookeho mezi slepymi. Spatna vylozene neni, ale kvalitni moc take ne - tim chci rict, ze podle mych zkusenosti Razer periferie nevydrzi o moc dele, nez zarucni dobu.

Dale par slov ke klavesnici: Ma svitit, nebo nema? A ma mit drat, nebo nema? A ma byt chiclet, nebo nema? A co low profile? A co tiche klavesy? Nebo hlasite cvakani?

Navrh sestavy casem dodam. Az to trosicku rozvedes.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ceberus 27. 8. 2012 19:49

Dobrá, stavme ULN.

Na netboocích v kamenném obchodě jsem si dneska vyzkoušel chiclet, což bych tímto vyloučil (imo příliš velká změna). Klávesnici s vysokým zdvihem mám u stolního PC v práci a připadám si jak u psacího stroje, navíc jsem z notebooku na low profile zvyklejší. Bezdrát nevidím jako zvláštní výhodu, takže ušetřit drátem. (Ze zajímavosti: bezdrátové klávesnice nemívají při hrách ten samý reakční problém jako myši?) Osvětlení se bude hodit, občas do noci píšu.

O CUDA kartách jsem si musel něco počíst, abych vůbec věděl, o co jde. :-) Co se týče tvorby videí, jsem opravdu teprve v začátcích. Pochopil jsem to tedy zjednodušeně tak, že to zrychluje operace s efekty nad videi. Otázkou je, zda to není kanón na vrabce, což se mi se svými znalostmi těžko odhaduje. Když půjde o videa s osvědčenou šablonou jednoduché_intro->video->výběr_z_dalších_videí, přičemž vizuální podoba se nebude měnit, má CUDA smysl? Nebo na pracovním procesu nesejde a CUDA má viditelný pozitivní vliv vždy?

Ještě snad poznámka k monitoru: 23'' považuju za rozumný horní limit (podpořený navíc limity mého rohového stolu :-) ).
Ceberus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 8. 2012 20:02

DELL U2412 by se opravdu NEVESEL? Kvalitativne od 23" levnych IPS panelu odskakuje. Zkusim vyuzit jej.

Kolik procent casu traveneho u PC tvori strih a prevoh HD videa??

- - -

Bavime -li se o ULN, bavime se i o odladeni, to jsi sam v uvodu zminil. Poslu Ti soukromou zpravu.

Ohledne klavesnice - Logitech illuminated. Neznam nikoho, komu by nesedla. Par lidem nesedi cenovka, ale za sebe rikam, ze kvalita cene odpovida.

Zkusime nejaky navrh. CUDA mit budes, kdyz chces i hry. Nahodim nVidia grafiku a uvidime, kam se dostaneme.

- - -

35.497,- Kc

Bohuzel mi to s monitorem, s luxusni klavesnici a s Windows vyslo tak, jak vyslo. Procesor pujde na 3,7GHz. Dala by se poridit i vykonnejsi kombinace s procesorem na 4,2 - 4,5GHz, ale to bych musel menit desku, chladic, samozrejme procesor, ale i skrin a pridavat ventilatory. To by vypadalo takhle:

40.183,- Kc

Ten rozpocet nam nejak utika - porad v navrhu nemam ten poradny monitor, to je +3.500,- Kc. ULN neco stoji, vykon neco stoji, kombinace obojiho stoji jeste vic. A kvalitni periferie jsou take drahe.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ceberus 29. 8. 2012 10:20

Mám tenhle rohový stůl, který jsem si pořizoval ještě v době, kdy jsem počítal už jen s notebooky. Možná by se tam vešel, ještě to přeměřím. V pokoji mám i jeden obyčejný stůl, takže to stejně asi nastěhuju na něj, abych nebyl tak blízko monitoru.

Jelikož předpokládám, že monitor a klávesnice budou věci, které by mohly vydržet výměnu déle než jakákoliv PC komponenta, tak bych schválil ten Dell i ten Logitech.

Co se týče myši, hledal jsem ještě mezi symetrickými. Máte nějaký názor na Logitech Gaming Mouse G300 (resp. srovnání s DeathAdderem)? Pokud by nebyly námitky, bral bych tuto.

Práce s videem nebude tak zásadní, jak možná z mého prvního příspěvku vypadá, což jsem asi měl lépe popsat. Rozhodně nepůjde o denní záležitost. Pokud od boku střelím procenta dejme tomu za jeden týden - 20% videa, 30% hry, 30% filmy, 20% zbytek (net, psaní textu, programování).

Netrvám na tom, aby práce s videi byla maximálně svižná. Při nějakém čekání se dovedu případně zabavit jinak nebo se, předpokládám, dají časově náročné úkoly odložit na noc nebo na čas v práci. Také co se týče her, nejsem až tak vybíravý. Takže pokud volit mezi ULN a výkonem, raději ULN. To také znamená výběr té levnější sestavy z těch prozatím navrhovaných.

Abychom stlačili tu cenu níže, šlo by ubrat jeden z plotnových HDD? Kdyžtak si ho dokoupím později.
Ceberus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 8. 2012 10:33

G300 neni zla. Disk ubrat lze, ale pri strihu to bude znamenat kriticke zpomaleni zhruba na tretinu rychlosti. Rozhodne bych si to dovolil DURAZNE NEDOPORUCIT.

38.110,- Kc

Slabsi varianta, po odladeni ULN, DELL U2412, illu, G300, 2x HDD.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mmmjack 29. 8. 2012 12:02

Nebyla by misto te 560-ky lepsi 7850? Vim, je to priplatek 400, ale adekvatni vykonu.
mmmjack
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 8. 2012 12:12

CUDA? Premiere se da presvedcit, stejne jako dalsi programy.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mmmjack 29. 8. 2012 13:01

Zalezi, jestli chce vic hrat nebo "strihat". Radsi jsem to zminil ...
Samozrejme nerikam, ze na 560 si nezahraje.
mmmjack
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ceberus 19. 9. 2012 18:45

Jelikož už mám taky svůj počítač doma, cítím povinnost rozšířit už tak dlouhou řadu referencí na KineCZka. Komentářů popisujících průběh předání je tu spousta, tak to napíšu trochu jinak...

Ten, kdo je ochotný svěřit komponenty za čtyřicet tisíc člověku, kterého nezná a nikdy v životě ho neviděl, přičemž je na druhé straně republiky a zárukou jejich návratu je pouze čestné slovo... takový člověk je blázen. Pokud přemýšlíte o novém počítači a kde si ho nechat sestavit, udělejte pro sebe jednu věc - staňte se protentokrát blázny, opravdu se to vyplatí. :-D

Výsledná sestava + přetaktování procesoru na 3,7GHz a grafické karty na 920/4400MHz
Fotogalerie

Dva základní poznatky:
1. ULN - Nebudete věřit svým uším. Doslova.
2. SSD - Byl jsem zvyklý při příchodu domů zapnout počítač a během startu se převléknout, pozdravit toaletu a umyvadlo a případně si před počítač přinést nějakou večeři. Teď s SSD diskem si sotva stihnu sundat ponožky. :-)

Nejpoučnějším zážitkem však bylo, když jsem během běžících zátěžových testů mohl být svědkem KineCZkovy magie prováděné na místě na bráchově počítači původně sestaveném v Alfacompu. V živém přenosu jsem tak sledoval proměnu chaoticky seskládaného stroje v profesionálně organizovaný pořádek ve skříni, přičemž byl počítač nakonec také přinejmenším dvakrát tišší. A něco takového se nevidí každý den. :-)

Takže ještě jednou díky KineCZkovi za jeho služby a váhajícím nedůvěřivým potenciálním zákazníkům bych vzkázal: Nevěříte? Věřte. ;-)
Ceberus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mobilcarl 19. 9. 2012 19:05

Luxus, já když vidím tyhle fotky a to jak vypadá sestava v R3 skládaná mnout, to je jak nebe a dudy :-D
Dell E6400 (P8700, 2GB, Crucial M4 64GB, intel 4500Mhd) + dock + 23" IPS
mobilcarl
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 9. 2012 19:08

Ceberus: Diky, chlape ... :)) Rad jsem Vas oba s bratrem poznal.

- - -

Carl: Foto by nebylo?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ceberus 14. 2. 2018 11:41

Ahoj,

tak jsem tady znovu, protože se mi po pěti letech přirozeně čím dál častěji stává, že pokud koukám na nějakou novou hru (Mass Effect: Andromeda, NFS: Payback), tak se dostávám na/za hranici "minimum requirements" specifikací. Cenový limit upgradu střelím od boku 20-30k.
Doplňující otázka zní, zda se finančně nevyplatí s upgradem počkat, až opadne kryptoměnová mánie? Osobně s upgradem nijak zvlášť nespěchám, protože zhruba poslední rok hraju docela zřídka.

Tuším, že na rozdíl od mého případného víceméně random výběru nových komponent, může být zdejší komentář odbornější i s ohledem na to, jak mám skříň poskládanou teď. Takže předem díky za případnou odpověď. ;-)
Ceberus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 2. 2018 16:18

Čekat ... vždycky je na co, takže to vidím hrozně nerad. Někomu jsem někdy psal, že se vyplatí čekat na důchod ... samozřejmě myšleno jako vtip.

Koupil bych tomu 1060/6GB, nějaké dokonce mám skladem, nebo pak 1080, zachoval ULN ... ano, šlo by to. Kdyžtak napiš...
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků