[Java] Programátor s Gymplem?

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod stairn 7. 1. 2014 01:10

Zdravím,

je mi 20 let, již šest let na sobě aktivně pracuji, studuji Javu, OOP, Databáze (Oracle), XML, XHTML, CSS, PHP (PHP ne nijak do hloubky, spíš základní znalost), špetku Javascriptu (tady ještě musím zapracovat).
Aktuálně se učím UML, MVC a Design Patterns (doteď jsem na žádném velkém projektu nepracoval, tudíž jsem žádné profesionální návrhy nepotřeboval).

Projekty: pár hříček v Javě, ze začátku jen konzolové aplikace, poté WIN GUI a pak grafické ... největší věc co jsem asi dokázal splácat byl plně funkční tetris... (zní to sice jako maličkost, ale spoustu jsem se při tom naučil, hlavně hledání informací, bohudík vše z hlavy nevím, to bych se zbláznil). Ještě předtím jsem dělal v laickém programu na tvorbu SW - GameMaker (jazyk GML), tam jsem se naučil programátorské myšlení (hlavně hledání řešení), ale Java je plně OOP, GML jen částečně.
Takže pokud se mně zeptají na praxi, můžu ukázat tyto projekty? Nebo je lepší ten rok dva počkat a začít pracovat např. na něčem open-source? Třeba nějaký veřejný framework? Nebo třeba co já vím nějaké Módy do nějaké hry (napadá mě např. Modifikace do hry Minecraft).

Co se týká té Javy, bohužel jsem zatím dělal jen v J2SE (ale za to poměrně do hloubky), J2EE je pro mě zatím velkou neznámou... vím, že drtivá většina firem hledá programátory v Enterprise... tady bych se chtěl zeptat, jak to je s přechodem na J2EE, zda to zvládnu přímo u práce (např. s pomocí seniora).
IDE Eclipse (v NB jsem zkoušel dělat 2 týdny a ačkoliv se zdálo jednodušší, Eclipse mi přišlo svižnější).
Zkušenosti s OS: Windows na administrátorské úrovni (částečné síť). Linux - nepolíben. Chvíli (měsíc) jsem dělal s FreeBSD (server pro jednu nejmenovanou korejskou hru).
Angličtina komunikativní, bez řidičáků, ale co je nejdůležitější - jen s ÚSV (maturita - osmiletý všeobecný gympl). Je to velký handicap, nebo se uchytím? Jaké mám šance na Junior programátora v Praze? Jaký očekávat nástupní plat? Tam, kde bydlím, bych si klidně řekl o 15 tisíc a byl bych rád, jenže mým plánem je odstěhovat se do Prahy či Brna (bydlím na S Moravě, kde těch nabídek moc není) a přecijen v Praze (i v Brně) není vyšší jen plat, ale i životní náklady... hlavně abych přežil ty první měsíce). Ostrava vypadá jako dobrá alternativa, ale tam hodně záleží na dobrém výběru firmy (ticket do loterie), alespoň podle toho, co jsem vyčetl v diskuzích... nechci usnout na vavřínech, IT se strašně rychle vyvíjí (když porovnám internet a počítače když mi bylo ~10 (IE 6 a lištička s ActiveX a s památným textem ve stavovém řádku - Na stránce se vyskytla chyba :D ) a teď, když mi je 20).

VŠ si bohužel nemohu dovolit. Bydlím stále u rodičů. Mám kapitál 30K pro zabydlení v nové lokalitě (nejspíš malý byteček v podnájmu na okraji města).

Celkově jsem tedy spíše samouk, ale jsem připraven se dál učit, programování mě baví už odmalička (už jak jsem byl malý mě u her na SNES zajímaly především různé editory :-)) ) - ale upřímně, dost se bojím... bojím se, že když se porovnám s absolventy VŠ, tak budu nicka oproti elitě... mě nikdo nevedl a nenutil... ani střední nemám technického zaměření a toho se bojím nejvíc, nevím, jak vlastně vypadá, když vás někdo učí technickému oboru (z našeho maturitního ročníku na gymplu jsem jediný technicky zaměřený jedinec, který nešel na VŠ) - jasně, na Gymplu jsme měli IT, ale to bylo spíš "IT" jestli víte, jak to myslím.

Občas už jsem měl i pocity úzkosti, že to snad zabalím, protože cítím, jak mi de-facto ujíždí vlak a já s tím nic nemůžu dělat (najít si práci jen s maturitou na Moravě? Ani brigádu v supermarketu nemůžu najít!).

Předem díky za všechny odpovědi (kritiku a doporučení uvítám nejvíce).

S pozdravem
stairn
stairn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bespi_ 7. 1. 2014 07:34

1. Chyba - Gympl, tam se chodi jen kdyz jsi si 100% jisty ze pujdes na VS.
2. Prehodnot svou snahu a jdi na VS nebo na VOS, prividelavat si muzes bokem a ziskas tim aspon i nejake zkusenosti z praxe.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod pucmeloudek 7. 1. 2014 07:44

On je gympl taky dobrej k tomu, ze cloveka nauci cesky. A pak clovek nemusi blbnout s vidlema a muze normalne vydelavat.
pucmeloudek
Junior

Odeslat příspěvekod masarka 7. 1. 2014 07:47

Bez VS nebo nejakeho realneho projektu za sebou nemas narok (v Praze) aby te nekde vzali, samozrejme na javu. Na webovyho patlala pri trose stesti ...
masarka
Junior

Odeslat příspěvekod mracka michal 7. 1. 2014 08:21

Ja to vidim inak.

- pracuje na sebe
- je ochotny sa ucit
- bez praxe (= nebude mat prehnane naroky)

(Ked ukaze, ze vie) Idealny material na juniora... =)
„You don't need a reason to help people.”
~Zidane Tribal, Final Fantasy IX
--
Pouzivam suborovy manazer Nomad.Net.
mracka michal
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dymas 7. 1. 2014 08:24

Masarka nemuzu souhlasit. U nas ve firme pracuje dost lidi, kteri nastupovali za nakejch 16k cistyho s gymplem a rekl bych podobnyma zkusenostma na junior pozice programator/admin/tester. Hodne z nich diky nasazeni a rychlemu uceni udelali pomerne rychle pokroky a behem 1-2 let se jim plat pomerne rapidne posunul nahoru, nemluve o zkusenostech. Samozrejme VS je velke plus a cloveka to hodi o tridu vejs ale jak jsem psal to je mozne i bez VS pouze se clovek musi vypracovat :-)
Dymas
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bespi_ 7. 1. 2014 08:28

No on neni ani tak problem se strednim vzdelanim, to je OK, ale rozhodne to chce technicky zmerenou stredni skolu a ne gymnazium. kde se nauci "vsechno a nic". Cloveka to nauci o problemech premyslet a ne jen prebirat myslenky jinych (teda pokud jen nesedi a neuci se vse jako pohadku, takovych lidi je taky dost).

VS negarantuje ze zni nevyleze nepouzitelnej pitomec s cervenym diplomem.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod satai 7. 1. 2014 08:56

Souhlas s Dymas. Bude to tezke, bude to za malo penez, ale jde to. Pripravil bych si nejakou ukazku toho, co umis (a at je to neco alespon trochu zajimaveho, ne kalkulacka nebo Game of Life a at to ma pekny kod), vystavil bych ji na github. Pri pohovoru na to muze prijit rec a je lepsi bavit se o necem, co jsem udelal, nez o obecnych otazkach.
Understanding is a three edged sword. Your side, their side, and the truth.
satai
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod masarka 7. 1. 2014 09:10

Neznam nikoho kdo se zivi javou a nema VS, mysleno pod 30 let. A ze jsem tech lidi potkal uz docela dost.

Mozna kdyz uz, tak bych videl cestu nezkouset primo javu nebo vyvoj jako takovy, ale jit na jinou pozici, mene specifickou kde ta sance na prijeti bude vetsi a postupne se snazit "transformovat" prave na vyvoj.

Ale porad jsem presvedcenej ze to je v podstate nemozne, aby te nekde vzali na juniora (java) bez vs nebo neceho realne za sebou, uz i nejakem fungujici web je dobrej. Samozrejme mluvim o Praze, nevim jak je to jinde.
masarka
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 7. 1. 2014 09:34

v bývalém zaměstnání v Praze jsem dělal u velké nadnárodní společnosti (miliardové obraty, finanční sektor) a programátorů bez VŠ tam bylo více jak těch s VŠ. Nástupní platy nad 20, po zapracování víc jak dvojnásobek. Já byl "jen" klient-support a nastupoval za necelých 30, taktéž bez VŠ. Pravdou je, že gymplák tam nebyl ani jeden. Vše technické školy (paradoxně jsme se tam sešli tři ze stejné, nepražské).
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Haunter 7. 1. 2014 10:24

Šanci máš... Obepisuj firmy a posílej CV, myslím že by sis měl víc věřit.
Haunter
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sejnt 7. 1. 2014 11:36

Alebo ma napada moznost, investovat do nejako kurzu, az mas aspon nejaky papier:) Zase to zvysi tvoje sance. Videl by som potencial v tej anglictine, mozno by si nasiel nejaku poziciu na support, alebo helpdesk.Aspon na zaciatok, nie vsetci programatori zacinali na svojej pozicii. Ja som tiez mal len maturitu z gymnazia a robil som performance testera v Tiete, sice som bol na VS ale titul som este nemal. A myslim ze mi to dost pomohlo, ked som sa hlasil potom na .NET developera. :) Skusaj skusaj skusaj :)!!!
Lekvár je produkt šialenej myšlienky ako neurobiť zo všetkých sliviek slivovicu.[CZ] Povidla jsou produkt šílený myšlenky jak neudelat ze všech švestek slivovici.
sejnt
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bespi_ 7. 1. 2014 11:49

Nj. papir z kurzu mozna nekde pomuze, ale je to nic nerikajici ..... .
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod coconuttheslayer 7. 1. 2014 13:14

Ahoj, neco bych mel ozvi se mi na mail, nebo do zpravy pokud mas zajem. Jde o praci v praze. Mel bych pro tebe i ubytovani mozna. Zatim
coconuttheslayer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod asasek 7. 1. 2014 14:26

Ceněných programátorů gympláků (bez VŠ) je u nás dnes moře (např. kamarád v Logice vydělá za 2 měsíce to co já v Domažlicích za rok :). Absence VŠ sama o sobě tedy není překážka.
Problém je spíš "bez praxe" - a to zvlášť v Brně, Praze, Plzni; tj. městech, kde mají univerzitu, která každý rok chrlí velké množství absolventů VŠ. Proti těm gymplák bez praxe těžko uspěje (když, tak jedině v nějaké pidi firmičce za symbolický plat).

Doporučil bych proto koukat po nabídkách na práci v menších městech - jsou vzácnější, ale zase tam bývají rádi, když vůbec seženou někoho, kdo programování viděl aspoň z vlaku. S celorepublikovým záběrem by to až takový problém být neměl. A s pár lety praxe pak nebude problém ulovit lepší místo. Krom toho se dá při tom dálkově studovat ta VŠ (což nikdy nebude na škodu).
Míchej bahno sem, míchej ho tam, přece zůstane bahnem. Zhřešil, nezhřešil, co mají z toho v nebi? Za tu dobu, co o tom hloubám, mohu přece navlékat perly, nebi pro radost.
[vyčítání a odpouštění (si); Martin Buber, Cesta člověka podle chasidského učení]
asasek
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků