Dilema – postavit PC NAS nebo koupit hotové řešení?

Hardware, web hosting, server hosting a housing, peering

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod EmKaape 7. 6. 2025 08:12

Dobrý den,

chci si pořídit NAS pro domácnost, kterou budou využívat 4 lidé v domácnosti (tablet, TV, domácí PC, mobily).
Vždy jsem používal jen PC a nemám představu, co bude lepší volba při výběru HW.

Představa použití:
1) Ukládat / zálohovat / sdílet domácí videa a fotky.
2) Stremovat pro 3-4 lidi zároveň v domácí síti někdy až kvalitativně 4K HDR filmy (Plex, Jellyfin), digitální hudbu.
3) Pihole nebo Adguard home (blokování reklam).
4) Automatické zalohy pc, ntb, mobilu (fotky a videa přenést do HDD na NAS).
5) NAS připojím LAN kabelem do MikroTik RouterBOARD RBD53iG-5HacD2HnD, hAP ac3.
6) Použiji 1× HDD (8 TB, již vlastním) na mix + dokoupím 3× HDD na zálohy (WD Red Plus 8TB, 5400 ot = prý tišší do NAS), časem chci jít celkem až na 6x HDD.

Možnosti:

A) Již hotové řešení od výrobce = do 15 000 Kč bez HDD
* Vidím zde výhody, že je malá spotřeba a od výrobce vyladěná sestava a vše nastavené, jen si uživatelsky zvolím služby.
*Myslím si, že do budoucna to bude mít malý výkon.

1) Nechci Synology, protože buď je to drahé nebo u nových NAS musí být pouze Synology HDD a ty jsou mnohem dražší + nemohu využít moje starší disky jiných značek.
2) Přemýšlel jsem nad Ugreen DXP4800 = má to jen 4 šachty a tak budu muset koupit rovnou větší kapacity HDD, má 2,5 GB LAN = https://www.tsbohemia.cz/ugreen-nasync-dxp4800_d553222

B) Postavit si NAS PC = do 15 000 Kč bez HDD
* Vidím zde výhody, že za 15 k to bude mít velký výkon do budoucna a vše si mohu nastavit, více virtualizace a teoreticky na tom můžu hrát i staré hry (RetroPie, 90s hry), více šachet pro HDD.
*Nevýhody = Asi vyšší spotřeba. Dám tam TrueNAS a vše budu muset ručně a odborně nastavovat.

1) Můj návrh sestavy, je OK nebo byste něco upravili? Děkuji. = https://www.tsbohemia.cz/nakupni-kosik# ... 87SsrIFvDb
Přílohy
2025-06-07 08_11_15-TSBOHEMIA.CZ - 30 let s vámi — Mozilla Firefox.png
EmKaape
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 11. 6. 2025 01:47

Tento zajímavý dotaz jsem přehlédl a překvapuje mne, že Vám nikdo neodpovídá. Tedy ve stručnosti viz níže.
Čas na vlastní NAS je obdobím, ke kterému se víceméně dopracuje každý ajťák :) ale ne každý u toho vydrží. Pokud by totiž šlo jen o nějaké drobné sdílení souborů máte celkem rychle vyřešeno. Dnes už ale NAS znamená i vlastní cloud, zmíněnou virtualizaci a napojení na další služby.

1) Ukládat / zálohovat / sdílet domácí videa a fotky.
- naprosto základní funkce
- splní jakékoliv řešení
- minimální časová investice

2) Stremovat pro 3-4 lidi ... 4K HDR filmy (Plex, Jellyfin)
- pokud bude NAS jen předávat obsah, pak se jedná o řešení viz bod 1
- pokud by měl NAS i transkódovat 4K video (přehrávač, třeba TV, nebude umět H.265) pro více uživatelů souběžně, pak potřebujete výrazně vyšší výkon, než má navrhovaná sestava, tedy přidat GPU

Pro představu, 4 transkodované 4K proudy čistě SW cestou, tedy CPU nezvládne ani Ryzen 9 5900X.
Přes grafickou kartu pak například RTX 4060 (nebo žravější RTX 3060) zvládne až 5 × 4K transkodování souběžně.

Navrhovaný Intel i3-12100 s integrovanou grafikou UHD 730 při použití Quick Sync Video zvládne:
- cca 2-3× (s přivřeným okem) 4K na 1080p (Full HD) transkodování souběžně,
- nebo 1× 4K na 4K (například H.265 na H.264),
- teoreticky i 2×, ale nižší bitrate.
A pozor, daná řada grafik nepodporuje AV1.

3) Pihole / Adguard / RetroPie
- může řešit NAS v rámci kontejneru
- nebo samostatná krabička s RPi jen pro tento účel (doporučuji)

4) Automatické zalohy pc, ntb, mobilu (fotky a videa přenést do HDD na NAS)
- tohle je hlavně otázka SW pro jednotlivé platformy
- ošetřeno to má Synology a Qnap, ostatní krabicoví výrobci již méně
- vlastní řešení pak musíte najít pro každou platformu (PC, mobil)
- případně zvolit nějako jako Nextcloud

5) NAS připojím LAN kabelem do MikroTik
- ano
- s požadavky se vlezete do limitu GbE
- i v případě souběžného 4× 4K streamu

6) Použiji 1 + 3 HDD ... časem až 6 HDD
- HDD lze kombinovat jakkoliv, vyberte OS dle možností a požadovaného typu RAID (pokud bude)
- pro scénáře s virtualizací počítejte spíše s SSD

Jako OS bych v případě vlastního HW doporučil Proxmox. Jednotlivé služby spustíte jako virtualizované stroje (například ten TrueNAS) případně ty méně "žravé" můžete pouštět rovnou jako kontejnery (Pihole, RetroPie, Plex).
Výhoda Proxmox spočívá ve snadné záloze celých virtualizovaných prostředí a jejich verzování (snadný návrat po nepodařeném update, nebo experimentální změně nastavení).
Nevýhoda pak v relativně vysokém nároku na nastavení a doučení se základů sítě (zvláště pokud by měl být i přístup z venku).

Jak jsem naznačil výše, doporučuji domácí lab/NAS poskládat z více zařízení. Výhoda je, že oddělíte nekritické služby a konfigurace jednotlivých OS nebude tak moc náročná.
Pokud by to mělo být jen jedno zařízení, pak Proxmox s virtualizací bude fungovat podobně. Jen nečekejte, že to zvládnete nastavit na první dobrou. Nechte si chvíli na testy a zjištění vhodného rozdělení disků.
No a neposledně je tu ten SW pro jednotlivé platformy. Nextcloud má klienta pro mobilní platformy i desktop (Win, Mac, linux). Jedná se ale primárně o synchronizaci, ne zálohu.

U samotných záloh se pak rozlišuje:
- souborové/datové zálohy
- zálohy celého OS
- verze / rozdíly
- možnost čtení zálohy a selektivního obnovení

To samozřejmě řeší vybraný SW pro danou činnost. A zde platí, že s "krabicovým" řešením máte v ceně právě ten SW, který víceméně funguje, ať už Synology nebo Qnap.
Synology má SW o fous lepší, ale je tu ta otázka pro vynucení vlastního HW (jen disky Synology). Zatím to vypadá, že se to dotkne jen letošních (2025) modelů a výše. Rovněž se vyjádřili k tomu, že "nepodporované" disky bude možno použít, jen nepůjdou funkce jako pokročilá kontrola obsahu, varování před selháním, update firmware a podobně.

Chcete-li řešit vlastní HW, napište podrobněji, jaké jsou reální scénáře, co budete streamovat, jak často a za jakých OS budete přistupovat a jaké datové toky očekáváte. Rovněž napište Vaše možnosti a ochotu se učit.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 16. 6. 2025 02:06

Já bych radil sestavit si vlastní nas , Nevím jestli jsem měl já smůlu s výběrem, ale ty lowend army jsou hrozný krámy, je tam nestandardní linux (syntaxe utilit i jádro), náhodně se zasekne, funkce nejsou dopilované aspoň nad úroveň beta verze, při přístupu se vyčerpají prostředky, že vypadá, že kleknul, ale jenom je zahlcený. podpora různých filesystémů je náhodná. Systém "aplikací" je skanzen. často se stane, že se výrobce rozhodne udělat přítrž a ukončí podporu pro aplikaci na sdílení fotek a že bude nové řešení, které ale vyžaduje jiné závislosti. Celé je to pomalé, jsou tam prostoje, UI trpí bugama,. A to hlavní, pokud vám to klekne a zařeknete se , že se tu značku už nikdy nekoupíte, tak si ani nepřečtete data (pokud nepoužijete nejjednoduší způsob tvorby partition) protože tam je "firemní" fork softwarového raidu.

A má někdo zkušenost s tím ugreenem dxp? modelové číslo nemusí být přesně 4800. papírově vypadá jako ideální nas, intel n100.
Da Gony
Junior