Tak som si prisiel opat poplakat ...
Free riesenie od StarWindu z dlhodobejsieho hladiska sposobovalo pady servera v rozsahu cca tyzden az tri tyzdne. Pad bol atypicky v tom, ze server sa zrazu spraval pretazene, vsetky jeho sluzby mali velmi dlhu odozvu a niekedy sa na dialku nedal ani restartovat. Bola tam verzia 5.3. Medzicasom mi prisiel spam s vychvalenim novej verzie (5.5). Dufajuc, ze to pomoze, som klikol na odkaz na stiahnutie, vypytalo si to registracne udaje, ktore som pri registracii zadal a dostal som prstom do oka s tym, ze konto neexistuje. Fajn, tak sa zaregistrujem opat. Pri vyplnani tam bola poziadavka na znamu premennu v podobe mailu, kde ma registracny formular poslal s mojou GMailovou adresou tam, kde ani slnko nesvieti. To uz som sa v tomto chladnom obdoby zohrial pekne do biela a napisal som tetuske obchodnicke zeravy mailik, ktory si za klobuk neda. V zasade obsahoval iba dva dotazi - co sa stalo s free verziou a preco mi nefunguje registracia. Po cca dvoch dnoch mi prislo decentne vyrozumenie (tentokrat len na tri riadky), kde tetuska obchodnicka iba skonstatovala to, co som uz vedel a slusne mi ponukla najlacnejsiu komercnu verziu iba za 999$ (kde na tie batovske ceny chodia?). Myslim, ze nema zmysel ju posielat niekam, kde uz evidentne je, tak som na celu komunikaciu zabudol.
Resume:
- free verzia nemusi byt sustavne free
- free konto naviazane na nejaku free verziu je po zruseni free verzie zrusene tiez
- obchodny manazer spolupracujuci s M$ je v zasade nenazrate prasa
To mi ale situaciu neriesilo, tak som sa zacal pytat pana googla, co s tym. Free riesenie som opat nasiel (netusim, ako dlho bude free). Tentokrat skusim
KernSafe.
Po nainstalovani a nerestartovani (trochu som zacal pochybovat, ked si to v zavere nevypytalo restart) sa spustilo trochu archaicke rozhranie, ktore ale obsahuje vsetky potrebne funkcie. V licencovani je moznost zaskrtnut free verziu a nasledne program ukoncit a opat spustit. Program si dokonca nevypytal ani meno a mail! Vytvoril som teda iSCSI jednotku, pripojil cez iCSCI atendanta a nastavil zalohovanie prave na tento disk. V priebehu konfiguracie zalohovania sice atendant hlasil, ze taky disk uz neexistuje a nepomohlo ani restartovat potrebne sluzby, tak som restartoval rovno cely server. Po restarte sa to spravalo rovnako, tak som z neho zmazal definiciu portalu a zadal na novo - tentokrat uz disk pripojil spravne.
Dnes som kontroloval zalohovanie na tom serveri, vyzera to byt OK, otazkou zostava, ako dlho. Mozno si po mesiaci pridem opat poplakat ...