Stránka 1 z 2

Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 17:43
od venca_68
Celá hláška je:

No active
Any key to reboot

Po stisku Enter (ale reaguje na kteroukoliv klávesu) pak již Win naběhnou normálně.
Problém se objevil po instalaci GK (Sapphire HD7750) do PC. S výměnou jsem zároveň prováděl i klon disku, ale nepředpokládám, že by tato akce s mým problémem souvisela.
Netuší někdo, kde by mohl být problém a jak ho odstranit?
Používám PC i jako TV rekordér a občas nastavuji automatické spuštění v zadaném čase, což s touto hláškou "v cestě" momentálně nejde.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 18:54
od vladimir
Naopak, výměna disku je zřejmě ten problém: zkontroluj v biosu, jestli máš nastavené bootování z toho nového disku.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 19:48
od venca_68
Abych to upřesnil, disk bootuje, ale před spuštěním grafického rozhraní Win 7 (ta animace s nápisem spouštění systému windows) se objeví ta hláška a po odklepnutí klávesou Win 7 v bootování pokračují a v pohodě najedou. Je to klasický start Win - jen se vsuvkou v podobě té hlášky, kterou je nutné odklepnout klávesou.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 19:51
od Bari007
Zkontroloval jsi to nastavení podle rady vladimira?

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 19:56
od venca_68
Ano, disk je nastaven správně. Disk jsem pouze klonoval ale neměnil.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 19:58
od Bari007
No právě tím klonováním se teď bootuje z jiného disku, takže jsi musel upravit i pořadí v BIOS.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 21:35
od venca_68
Tak jsem to prošel ještě jednou a máte pravdu. Ono to je v tom UEFI Biosu trochu jinak než v klasickém. Bootování z HDD mám sice nastaveno jako první, ale pořadí pevných disků se nastavuje na jiném místě a tady ten můj SSD na prvním místě nebyl (i když nevím proč se pořadí změnilo).
Děkuji všem mnohokrát za nakopnutí :-).

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 21:52
od Milanr1
Zapojil jsi SSD zcela chybně.
Systémový disk musí být vždy připojen v primárním SATA portu.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 21:59
od venca_68
Ale já mám systémový SSD disk zapojen na SATA1 výstupu. Jen se v UEFI změnilo po klonování pořadí disků. Možná to bylo tím, že jsem druhý SSD disk zapojil až na poslední pozici SATA6 - to nevím.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 22:00
od Milanr1
Pořadí disků v BIOSu|EFI|UEFI je vždy dáno číslem portu řadiče/ů.
Dtto pořadí různých řadičů.
venca_68 píše:druhý SSD disk zapojil až na poslední pozici SATA6

Znamená to, že jsi původní a naklonovaný SSD připojil do jednoho PC?
Fatální chyba: OS je zničený.
V jednom OS může existovat jen jeden systémový disk.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 1. 2013 22:51
od venca_68
Není žádný důvod k panice, vše již běhá tak jak má, hláška zmizela a funkční jsou oba disky (zdroj i klon) - jinak bych tu s vámi nekomunikoval.
Jediný problém byl v tom, že jsem měl v UEFI nastaven na prvním místě místo SSD disku s operačním systémem disk s daty. Systém sice naběhl i tak, ale vždy vyhodil tu hlášku No Active a vyžadoval stisk klávesy.
Přeji všem dobrou noc a ještě jednou děkuji.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 1. 2013 09:48
od vladimir
Na okraj: Klonoval jsi z plotnového disku na SSD: pro jistotu zkontroluj, jestli ti klonovací nástroj opravil zarovnání oddílu.
Nove verze klonovacích programů to dělají, ale pokud jsi náhodou použil něco staršího...

(s tou chybou to samozřejmě nemá nic společného.)

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 1. 2013 11:10
od venca_68
Ne klonoval jsem pomocí Clonezilla instalované na USB flash z 64GB Kingston SSDNow V+100 na 120GB Kingston SSDNow V+200. Na konci klonování jsem zadal příkaz vypnout PC a cílový disk jsem před opětovným spuštěním odpojil. Vše, až na tu hlášku, proběhlo v pohodě.
Pak jsem disky prohodil a otestoval i cílový disk. Opět, až na tu hlášku, vše OK.
A teď když jsem opravil i to chybné nastavení v Biosu je již v pohodě vše.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 1. 2013 15:51
od Bari007
To ještě ale neříká vůbec nic o správném nebo špatném zarovnání oddílu.

Re: Po spuštění se Win 7 zastaví u hlášky No active

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 1. 2013 16:04
od venca_68
Po pravdě, vůbec netuším, jak se taková kontrola provádí.
A jaký vliv může mít špatné zarovnání oddílu na chod Win7?