DELL Optiplex 755 nevidí HDD

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tomati 31. 8. 2023 13:29

PC po výměně baterie na MB nevidí řádnou jednotku, ani HDD ani DVD. Krom výměny baterie jsem nedělal žádnou změnu.
Disk po připojení k jinému PC je funkční. Kabely jsem zkusil vyměnit za jiné, v kabemech to není.
Máte šajna kde může být chyba?
tomati
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 31. 8. 2023 17:28

Nejspíš v nastavení BIOSu.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomati 31. 8. 2023 21:24

Dík za tip, ale BIOS jsme pochopiitelně zkoušel. Ani tady jsem nedokázal jednotky připojit.
tomati
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 1. 9. 2023 11:06

Pokud se ti vymazaly hodnoty BIOS, vyzkoušej (podle momentálního stavu) enable/disable CSM a po restartu disable/enable SecurityBoot (vždy v opozici).
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod RichardMr 2. 9. 2023 01:02

V Biosu zkus SATA Operation AHCI, default je RAID.
RichardMr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 2. 9. 2023 04:07

Tak na hrátky s AHCI opatrně! To při špatném postupu může vést k nové instalaci systému.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod RichardMr 2. 9. 2023 16:22

Optiplex 755 je jeste starsi nez jsem odhadnul, je z roku 2008. U tohoto modelu je pod SATA Operation default AHCI dalsi moznost je ATA a LEGACY. Jestlize Windows byli instalovany v ATA nebo LEGACY nastaveni, po vynulovani Biosu je nastaven AHCI a Windows nenastartuji. O nejakem CSM a SecureBoot se v te dobe nikomu ani nezdalo.
RichardMr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 9. 2023 20:23

Pokud disky nejsou vidět ani v BIOSu, pak bych čekal nějakou mechanickou neplechu - povolený kabel a podobně.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 2. 9. 2023 22:49

Nabízí se nějaké load default hodnoty BIOS? Potom zkontrolovat, aby nebyl fast boot.
Lze bootovat z live OS flešky?

Našel jsem takové staré rady u Dell: "Hard disk not detected"
1. Power off the computer -> Restart the computer, tap ‘F2’ key on the Dell logo -> This will take you to the BIOS screen -> Use the down arrow key, highlight 'Maintenance' -> 'Load Defaults' -> choose 'Continue' to reset BIOS to defaults.
If the issue persists, I would suggest you swap the hard drive cable with the optical drive and check.
2. ...run the Dell Diagnostics to check the hardware functionality. Power off the computer -> restart the computer, press 'F12' key on the Dell logo -> Select ‘Diagnostics’ from the boot menu.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomati 2. 9. 2023 23:18

Děkuji všem za příspěvky v dosavadní diskuzi. Po víkendu vyzkouším a dám vědět vysledek.
tomati
Junior