Nová sestava - fungovala jen krátce

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Jarmomm 7. 5. 2024 10:23

Ahoj,
sestavil jsem si nové PC z níže uvedených dílů. Po instalaci W11 běžela (pár desítek minut), po restartu ale mrtvo. Černá obrazovka, jen se točí větráky.
Zkusil jsem vypojit a vyndat grafiku a použít pouze interní na desce, zkusil jsem vyndat oba M.2 disky. Nic se nezměnilo.
Na desce svítí debug LED, červená a žlutá zároveň. Podle manuálu by to mělo znamenat CPU a RAM problém. (viz příloha) Ale že by se to stalo současně? Nemůže být problém třeba spíš ve zdroji nebo desce?

Seznam komponent zde: https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=73646D6F7068617E633

Mimochodem, při instalaci jsem zjistil, že ten 2TB SSD WD běží jen v jednom z M.2 slotů, ve druhém ne. Ten primární 1TB SSD Kingston běží v pohodě v obou. Je to normální?

Jinak komponenty jsem nakoupil 27.4. v Alze, teoreticky je teda ještě můžu v rámci 14 dnů vrátit. Jak teď nejlíp postupovat? Nedala by se třeba nějak resetovat deska, jestli jsem něco nezasekl někde v BIOSu? Nebo mám odvézt celou sestavu do Alzy a zkusit reklamovat jako celek?
Přílohy
LED.png
Jarmomm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 5. 2024 10:29

Ujistěte se, že CPU i patice jsou nepoškozeny. Tedy rozeberte vše, vytáhněte CPU a podívejte se pečlivě na všechny "pacičky" v patici. Klidně i několikrát - táhne to oči :)
Pokud bude vše OK, pak desku položte na stůl, zapojte jen CPU s RAM a chladič pouze položte na CPU (aby držel jen gravitací). Pokud PC nenaběhne ani v tomto stavu, resetujte BIOS a zkuste to ještě jednou. Může to trvat déle (detekce a tréning RAM).
Nespustí-li se ani tak, bude problém v MB/CPU.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Jarmomm 7. 5. 2024 13:58

Tak pomohlo zresetování BIOSu do základního nastavení přes jumper na desce.
Jarmomm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 7. 5. 2024 15:11

Jaka je tam verze BIOSu? Treba u beta verze 7E26v191 je popis, ze opravuje nedetekci nekterych M.2 SSD.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Jarmomm 7. 5. 2024 21:05

Byla tam o něco novější verze, ale pro jistotu jsem stejně raději nahrál nejnovější.
Jarmomm
Kolemjdoucí