Pokud někdo hledá inspiraci tak bych mu doporučil sledovat různé internetové počítačové poradny, tam se najde hromada toho co by šlo vylepšit přidat, upravit.
Z užitečných vlastností co mě jen tak z patra napadají:
1)Každý program co umí otevřít daný typ souboru umí vytvořit jeho thumbnail neboli ikonu s náhledem obsahu souboru. U videa několik snímku "snapshot" rovnoměrně z videa které začnou cyklovat po najetí kurzoru nad ikonu, jinak jeden z nich bez cyklování. Zvukový soubor by zobrazil v ikoně křivku daného zvuku, vizuální soubory obsahující grafiku jsou jasné ty už fungují ale přidaly by se vektory a 3D modely, ty by po najetí na jejich ikonu zobrazily daný model jako rotující.
Nevím jestli je ideál nechávat to na programech třetích stran, možná by bylo lepší mít v systému adresář kam by stačilo nahrát plugin (stylem copy/paste) pro danou koncovku typu souboru a systém už by se postaral o zbytek.
2)Jak je volba typu pohledu na složku ikony...podrobnosti... tak by tam mohla přibejt další, jmenovala by se COMMNADER, nemusím to doufám dál nějak vysvětlovat.
3)Odebírání USB mass storage by mohlo umět ukončit blokaci programem aby se dalo zařízení KDYKOLIV odpojit
4)Microsoft store i pro desktopové aplikace, programy by prošly kontrolou microsoftu takže by byly bezpečné bez malware, dokázaly by se přez něj updatovat. Programy zdarma by měly registrace u MS zdarma, placené za poplatek (% z prodeje (či pronájmu?)).
5)Další typ systémových aplikací - pluginy, lišily by se od běžných programů tím že by jim bylo dovoleno měnit vzhled a chování systému (bez hackování)(obdoba pluginu pro např. firefox). Podléhaly by schválení a nabízel by je microsoft ve svém storu.
A pak už mě napadají takové blbosti jako spřažení výkonu několika PC v režii systému, to by umožnilo např. použít několik PC pro výpočet nějakého renderu videa aniž by to program sám o sobě umožňoval, použít výkonný hlučný PC ve sklepě jako výpočetní server pro notebook v ložnici...
Pak jsou tu různá vylepšení aplikací, třeba skype by mohl umět co se týče textu ukládat historii do souboru pro zálohu a vyhledávat v ní, volitelné skrývání před kontakry a pod. prostě by mohli obšlehnout třeba takovou mirandu. Videohovor by mohl jít ukládat a pod. ale to bych sem nemusel psát kdyby někdo sledoval diskuze ke skype na živě, to se tam všechno probíralo.
Navymejšlet se toho dají hory, otázka je koho to bude zajímat a když už se toho někdo ujme tak to stejně zesloní svým naprosto originálním způsobem, jako jsem si přál ovládání systému jako ze startreku a je z toho metro. No doufám že to není podle toho co jsem psal na živě

Je těžké být Mamlasos, konkurence je obrovská.