Z pohledu linuxového uživatele jsou pro mě win na desktopu nepoužitelné z těchto důvodů
- Schizofrenie Metro/Desktop - mělo být buď naprosto oddělené s možností si na úvodní obrazovce vybrat, do čeho se chci přihlásit (a desktop měl být zachován ve stylu win7), nebo lépe integrované (jako dobrý příklad bych viděl kde plasma desktop/netbook/tablet/mobile - zde jsou jednotlivá prostředí integrována na systémové úrovni, nicméně se jednotlivá gui vzájemně nijak neomezují)
- možnost přenastavit si vzhled a styl ovládání desktopu - chybí jakákoliv možnost modifikace panelu (applety), přidání panelů, desklety, ani není k dispozici možnost vrátit se zpět k ovládání ala win 9x (ergonomicky nejlepší produkt z dílny MS) - toto víceméně souvisí s předchozím problémem
- správa softwaru ve stylu apt (zmatený win store, do kterého nelze přidat další zdroj aplikací je naprostý výsměch)
- standardizace věcí pod pokličkou - z pohledu programátora mi zde prostě chybí Opendesktop standardy s pojmenovanými ikonami, které ve své aplikaci jen použiji a mění se podle zvoleného skinu, dbus a mnoho dalších drobností, které ve výsledku vedou k pocitu konzistentnějšího ovládání celého systému
- virtuální plochy/aktivity - byly by lepším řešením
- inteligentní chování oken - pokud přiblížím okno k okraji obrazovky, mohlo by k němu samo přiskočit, ...
- ovládání widgetů kolečkem myši ve stylu x win - neskutečně zrychluje práci
- jednoduchá a přehledná správa uživatelů - proč Administrator nemá administrátorská práva? UAC - WTF?
- Ribbony - v době širokoúhlých monitorů naprosté neštěstí
- Průvodci nevedoucí k požadovanému cíli - pod linuxem stejně jako ve win 9x otevřu v nastavení okno, ve kterém naklikám, co má jak fungovat a tak to funguje, v současných win na mě po dlouhém hledání v control panelu vybafne průvodce, jehož výsledkem je nefunkční nastavení, které se následně opravuje regeditem - nebo pokud někdo ví, jak se v novývh win připojit ke skryté wpa2 wifi, ať dá vědět (po mě to chtělo zmáčknout jakési konfigurační tlačítko, které na svém routeru nemám a nejel přes to vlak)
- Proč se stále používá zvrhlostí typu zástupce, když nový NTFS plně podporuje symlinky?
- ad win 7 neorganizovanost startu podle kategorií aplikací - toto asi nebude chyba MS, jelikož ve win kategorie typu příslušenství předpřipravil, nicméně mohl se pokusit zamezit zvěrstvům typu start->Programy->Výrobce programu->Složka programu->Program
- velikost sytému - proč mají holé win 16 GB, když jiné systémy se se všemi používanými aplikacemi vejdou do 5 GB?
pokud si vzpomenu ještě na něco dalšího, co mě donutilo k útěku ze světa win, ještě napíšu, nicméně si myslím, že i toto pro začátek stačí
add
feartohell píše:Resenim tveho problemu by bylo KDE4 bohuzel u windows se prostredi nedaji jen tak nahradit

defacto vystihuje podstatu většiny problémů s ovládáním win a bylo by pro designéry MS dobrou inspirací