Sdílení v místní síti - co to zase ........

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod sachlj 5. 7. 2023 17:45

Zdravím.
Roky používám v domácí síti sdílení pomocí mizerného protokolu Samba. Jednak přehrávač s androidem(linux) emuluje tento protokol, NAS Synology ho taky jen emuluje a NAS D-link taky. Jediné zařízení pro které je vlastní je tenhle počítač s windows 10. Měl jsem nasdílené složky z NAS a všechno fungovalo do posledního upgrade windows. Najednou se něco vykurwilo (slušné označení mě nenapadá) a windows najednou nemůže najít nic v síti. Prověřil jsem že všechno je na stejné pracovní skupině. Ve windows vidím ostatní prostředky ve stejné skupině ale i když znám a to na 100% správné uživatele i hesla odpovědí je mi vždy odpovězeno windows, že jsem zadal login a nebo heslo špatně. To jsem u NAS ověřil, že se nepletu. V síti používám router mikrotik rb-4011 a switche firemní D-link s řízením. Síť mám metaliku CAT6.
Do nastavení obou NAS se dostanu i na všechny switche když je volám pomocí IP adresy.
Kde to zase u windovs pokazili? Jak to opravit?
Jo spojení NAS a přehrávač evolveo funguje na 100%.

-- 5. 7. 2023 17:56 --

Nasdílel jsem vše v síti pomocí ip adresy : \\192.168.2.40\video (apod) proč ale nefunguje ve windovs jeho vlastní mizerná samba a nebo prč se svět IT neprobudí a neprosadí něco novějšího lepšího?
sachlj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 5. 7. 2023 20:15

Co odpoví diagnostika?
Jaké hlášky v Admin logu?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milsimr 5. 7. 2023 22:08

SMB 1.0 / CIFS máš nainstalovaný?
2023_07_05_22_07_08_Programy_a_funkce.jpg
2023_07_05_22_07_08_Programy_a_funkce.jpg (70.96 ) Zobrazeno 1815 krát

Z jiného zařízení (např. z mobilu) jsou sdílené složky dostupné?

Zkoušel jsi promazat uložené přihlašovací údaje ve Správci pověření?
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Miroslav Streit 18. 8. 2023 23:00

Původní myšlenka:
"Taky se mi to stalo.
Usuzuji nemožnosti kontaktovat Win Authenticator. Při zapnutém dvojím ověřování.
Já jsem nemohl provést reset systému, zkoušel jsem Hello PIN, Webové heslo, Kod z Authenticatoru. Nic....
Dávám to za vinu "Povolení přihlašování bez hesla" v Authenticatoru.
"
Zde jsem nalezl váš problém s NAS a můj o téma níže.
https://learn.microsoft.com/en-us/troub ... ompression
Miroslav Streit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 19. 8. 2023 19:10

Nic proti, ale co tu píšete za bláboly? Totálně nesouvisející s tématem / dotazem !
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 8. 2023 11:19

Jen tak pro pobavení - mám v kanceláři několik PC s Windows 10. U dvou z nich potřebuji vzájemné sdílení. Na PC 1 mám sdílenou složku, kterou všichni ostatní v síti vidí a přistupují do ní. Na PC 2 nelze do té složky přistoupit (vyžaduje heslo). Vytvořil jsem to sdílenou složku na PC 2, ale *ostatní do ní nemohou přistoupit (opět vyžaduje heslo) a PC 1 ji normálně otevře.
Už jsem si zvykl, že sdílení v síti je u Windows "specifické", ale tohle mne vytáčí. Mimochodem, všechno to jsou stejné poslední aktualizované verze a všechny mají stejná nastavení.

* jsou tam ještě dva další stroje s Windows 7 (kvůli výrobnímu SW) a ty se dostanou na jakékoliv PC do jakékoliv složky :)
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod atti.hombre 20. 8. 2023 17:19

Presne...doma 4PC a len jeden laptop s W7 sa dostane do ostatných W10 ( do dcérinho noťasu sa nedostane nik ) pritom je všetko zdielané v sieti ako predtým. Aj tie 10 tky fičali...do nejakého updatu, ked zrušili domácu sieť ... Kašlať na to... nosíme si veci na usb :-) už sa mi v tom vrtať nechce.
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Junior