bluenite:To, že máš vypnutou rezidentní kontrolu Defenderu a pravidelnou kontrolu pomocí Defenderu, ještě neznamená, že máš vypnutý Defender.
Vypnutý Defender máš pokud neběží služba WinDefend a zakázaný jej máš pokud je zabráněno samovolnému spuštění této služby.
Toho můžeš docílit neinvazivně například spuštěním defender_disable_ps.cmd
- Kód: Vybrat vše
pushd "%~dp0"
NSudoLC -U:T -P:E -Wait -ShowWindowMode:Hide powershell -command "& { Stop-Service -Name 'windefend' }"
NSudoLC -U:T -P:E -Wait -ShowWindowMode:Hide sc config windefend start=demand
reg add "HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows Defender" /v "DisableAntiSpyware" /d 1 /t REG_DWORD /f
pause
jako správce, kde NSudoLC.exe je přiložený open source program na elevaci práv na TrustedInstaller. Ke stažení je na githubu tu:
https://github.com/M2Team/NSudo/releasesPokud je Defender takto zakázaný tak nestahuje ani aktualizace přes windows update.
Pokud by bylo potřeba dostat Defender do stavu před zakázáním, tak stačí pouhé spuštění služby WinDefend například ručně ve Správa počítače nebo v cmd jako správce
sc start windefendmilsimr:Názor ti neberu. Ale pokud někdo má jiný antivir (nebo antiviry nepoužívá), Defender nepoužívá a je tedy zbytečné aby neustále stahoval aktualizace a navíc předpokládám i běžel na pozadí (služba WinDefend / MsMpEng.exe), tak nevidím problém to jak jsem popsal pořešit. Prakticky celý letošek jsem jel s takto zakázaným Defenderem, aktualizace Defenderu se mi nestahovaly a nevzniknul mi žádný problém a ani nevidím důvod, proč by měl vzniknout.
Milanr1:Defender se dá vypnout a zakázat i ve Win 10 i Win 11. Ten nejtriviálnější způsob máš uvedený výše.
Defender není součástí jádra Win 10 nebo Win 11.
To sice máš pravdu, že s právy admina Defender nevypneš, ale je snadné elevovat admin práva na TrustedInstaller (svedou to programy jako výše uvedený NSudo nebo to svede i samotný powershell skript) a s právy TrustedInstaller lze snadno vypnout a zakázat Defendera. Tady to je jasné i Microsoftu, proto už detekuje jako hrozbu a nepovolí "sc stop windefend" nebo "net stop windefend", proto mám vypnutí řešené přes Stop-Service v powershell, to detekované zatím není (je to pohodlnější, nemusí se před vypnutím WinDefend vypínat štít Defendera). Co se týče malware, i v současné době s aktualizovaným Defenderem pod Win 10 / 11 a admin účtem s povoleným uac je pro malware snadné jen pomocí Defenderem nedetekovaného powershell skriptu bez interakce uživatele vypnout a zakázat Defendera.