Reinstalace Win s bitlockerem

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod FIower Power 9. 11. 2023 15:41

Dobry den,

mam takovy dotazek. Pred 7 lety, kdyz firma krachovala, jsme dostali moznost odkoupit firemni notebooky HP Elitebook 8570. IT z nej odstranilo veskere firemni programky, aplikace, atd a provedli cistou instalaci Windows 10. Pred tydnem se asi poskodil nejaky ze souboru windows, takze pri bootovani vidim logo win a pak jiz pouze cernou obrazovku. Chtel jsem tedy windows preinstalovat.
IT sice odstranilo veskere veci z NTB, ale job udelali tak nejak polovicate, protoze uz ale neodstranili heslo v BIOSu a samozrejme take bitlocker. V BIOSu nejde nastavit nic a jedina moznost na bootovani je HDD. Kvuli tem Win, ktere sice nefunguji, ale maji v sobe stale kodovani bitlockeru jsem zkousel vzit externi HDD a na stolnim PC nainstalovat ciste WIN a ext. HDD pote hodit do notebooku namisto puvodniho s dodrbanymi windows. Samozrejme to pri bootovani hodilo varovnou hlasku, ze at vlozim spravny disk s operacnim systemem.
Chci se zeptat, jestli nevite, jak z toho ven. Disk je chranen bitlockerem, Bios je zaheslovany, klic k bitlockeru nemam, nabootovat z neceho jineho nez HDD nejde. Napadl me jeste reset biosu pomoci vytazeni baterky, ze by se tak z cipu TPM kodovani bitlockeru vymazalo a ja mohl nahodit ty win na druhy HDD. Ten puvodni, zakodovany, s tim se klido rozloucim. Je moje uvaha spravna nebo se mohu rozloucit s celym notasem, ktery me sice vysel jen na dvojku, ale mohl poslouzit jeste nejakou dobu.

Dekuju za odezvu.
FIower Power
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 9. 11. 2023 16:31

Pokud nezafunguje nejaky zpusob samoopravy Windows (spousti se myslim po tretim nepovedenem bootu), tak je to na sberny dvur, obavam se.

Kdysi davno jsem takovyto notebook opravil pres PXE boot (ze site), ale neni to trivialni a pises ze je povoleno pouze HDD (fakt neni povolen boot ze site? Na to firmy obcas zapominaji).
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod milsimr 9. 11. 2023 16:44

Reset CMOS asi bude nejlepší možnost.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 11. 2023 00:13

Možná nemám pravdu, ale HP uvádí na svém webu:
Společnost HP nemůže resetovat zapomenuté heslo systému BIOS. Společnost HP dbá na bezpečnost a soukromí svých zákazníků. Chcete-li vyřešit problém se zapomenutým heslem systému BIOS, je nutná výměna systémové desky a zákazníkovi se účtují dodatečné náklady.
Bývaly tajné servisní manipulace a hesla, ale nevím nevím...
Ještě jsem našel tyto rady: https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook- ... -p/8369277
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milsimr 10. 11. 2023 10:12

V tom případě jedině splašit jednoho z ajťáků té bývalé firmy, jestli si nevzpomene na heslo.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 11. 2023 18:11

Výměna disku a nová instalace OS z USB by to měla vyřešit. Sice se nedostanete do BIOSu, ale to by v principu nemělo ničemu vadit.

Každopádně, až/pokud budete mít funkční OS, vyzkoušejte tuto utilitu přímo do HP.
HP BIOS Configuration Utility

Po instalaci postupujte dle manuálu - zde

Formou příkazů v CMD můžete heslo resetovat či nastavit nové. Z adresáře, kde je provedena instalace použijte tento příkaz pro odstranění hesla
Kód: Vybrat vše
BIOSConfigUtility64.exe /nspwdfile:"new password.bin" /cspwdfile:"current
password.bin"

nebo v 32bit os jen
BIOSConfigUtility.exe /nspwdfile:"new password.bin" /cspwdfile:"current
password.bin"

Měl byste pak vidět
Successfully Modified the Setup Password
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 10. 11. 2023 18:23

"nová instalace OS z USB by to měla vyřešit"

Asi jsi prehledl tu cast "jedina moznost na bootovani je HDD" ;-)
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 11. 2023 21:37

Nepřehlédl. Pokud vloží nový disk, měl by zavaděč procházet dostupná další média. Tedy se chytne USB. Pokud se USB nechytne, pak by měla jít vyvolat nabídka Boot device opakovaným stiskem klávesy F9. Nepodaří-li se, pak opakovaný stisk klávesy ESC pro Startup menu a následný výběr.
Pokud nepomůže ani to, pak bude nutné nainstalovat na HDD Windows v jiném PC a následně jej vložit do notebooku.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 12. 11. 2023 22:13

Ja tedy nevim, ale pokud jsem mel firmou omezeny BIOS a seznam bootovacich zarizeni, tak to obejit neslo (tedy ja to obesel pres PXE boot, na ktery zapomneli.

Ale nic takoveho jako prochazeni vsech medii, nebo Startup menu a vyber se proste nekonalo.

Ale s tou instalaci na disk v jinem zarizeni je to dobry napad.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod meda2016 13. 11. 2023 19:18

FIower Power píše:...Kvuli tem Win, ktere sice nefunguji, ale maji v sobe stale kodovani bitlockeru jsem zkousel vzit externi HDD a na stolnim PC nainstalovat ciste WIN a ext. HDD pote hodit do notebooku namisto puvodniho s dodrbanymi windows. Samozrejme to pri bootovani hodilo varovnou hlasku, ze at vlozim spravny disk s operacnim systemem...

To vypadá, že už vyzkoušel "instalaci na disk v jinem zarizeni je to dobry napad."
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 13. 11. 2023 20:55

No vida, to jsem prehledl ja :/
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý