K: WD9001BKHG

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 4. 2025 21:50

Ahoj,
sháním 2 (ideálně 3, pokud by někdo měl) ks SAS disků WD9001BKHG. Ano, musí to být tyto specifické, je to do RAID pole na serveru.

Předem díky za případné nabídky.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Behemot2077 18. 4. 2025 12:55

To je přece úplně jedno že to je do pola, u větších disků řadič použije jenom poměrnou část, a je spíš dobrý mít v polu jiný modely (nejlíp jinej výrobce), pže se aspoň nestane, že ve stejné šarži zdechne víc kusů najednou, ne? Teď by mohly byt nejaký 1,2TB…
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 18. 4. 2025 13:00

milsimr píše:Ahoj,
sháním 2 (ideálně 3, pokud by někdo měl) ks SAS disků WD9001BKHG. Ano, musí to být tyto specifické, je to do RAID pole na serveru.

Předem díky za případné nabídky.

Pokud byste nesehnal tak ses SAS rozhraním jsou zde:
Kód: Vybrat vše
https://www.ebay.com/itm/285757889309

Chtějí ale dvojku za jeden a Vy chcete 3 kusy. To je 6K za disky 9+ doprava.
Věřím, že by se to dalo sehnat za trojku v ČR...záleží ale na prodejci.

-- 18. 4. 2025 13:03 --

Behemot2077 píše:To je přece úplně jedno že to je do pola, u větších disků řadič použije jenom poměrnou část, a je spíš dobrý mít v polu jiný modely (nejlíp jinej výrobce), pže se aspoň nestane, že ve stejné šarži zdechne víc kusů najednou, ne? Teď by mohly byt nejaký 1,2TB…

V RAIDU pokud se bavíme o tom domácím s vlastím řadičem a BBU tak je pravidlo nekombinovat výrobce HDD. Například pokud máte cenná data a chcete mít dobré zabezpečení tak je dobré koupit stejný model i výrobce pevného disku. Například WD GOLD 2TB varianta.

Určitě nekombinovat enterprise disky s nějakým WD Blue, nebo GREEN...ty serverové disky mají zcela jiná "střeva" a jsou stavěny na vysokou zátěž. Kdežto ty zpravidla levné disky "chcípnou" v tomhle ostrém nasazení velmi rychle. Proto obecně serverové disky jsou zpravidla extrémně drahá. Klidně 12K a více.

Obrázek
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod Behemot2077 18. 4. 2025 13:47

To je pitomost a né pravidlo. Optimální je zkombinovat to tak půl napůl, když už. Já žádný barevný mrtky nepoužívám a ani nic takovýho nikomu nedávám, takže nevím, jak by to mělo byt relevantní, zrovna 2TB enterprise (RE4, ES.2, Ultrastar) jsou plný bazary za pár stokorun a každej takovej disk s nájezdem 80000 hodin je pořád 65276463827568× spolehlivější než jakákoli barevná mrtka, hlavně vod WDčka. Nikdy mi nevodešel žádnej, ani při běhu 24/7, ani když to pouštím kvůli eletrice jednou za čas nepravidelně na půl dne, onehdá pole rozšířený na 8 ks v mixu, (MD)RAID 6.

Tady se bavíme vo 2,5" SAS discích, takže ty 3,5" SATAče už nechápu absolutně vůbec.
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 18. 4. 2025 14:16

Znovu na základě zkušeností a expertů firmy, co mi tvrdili je absolutní blbost kombinovat disky různých značek. Například Seagete + WD. Nejhorší je pak do RAIDu vložit nějaké to WD a Seagate a ještě Toshibu...s různejma parametrama. Pro RAID je to nevhodné a především neefektivní.

Když už RAID a pořádnou zálohu tak jednoho výrobce a stejný počet otáček!

-- 18. 4. 2025 14:24 --

Jinak pokud chcete rýpat tak si taky mohu rýpnout a to je Vámi používaný zdroj z roku 2007 na Vašich stránkách. Ten dávno není doporučovaný... v minulosti to byl fajn zdroj, ale dnes je to horší "prskavka" než některé Coller Master PSU z dneška.

Znovu opakuji, že je mýtus v PC do RAIDU umísťovat jiné pevné disky a jiné značky. Pokud chcete mít kvalitní zálohu vždy volte stejnou značku. Kombinace různých značek a různých vlastností např. otáček disku může RAID akorát ohrozit.
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod Behemot2077 18. 4. 2025 14:30

Ah so, JPP. No tvl…tak jo :DDDD Jdu se radši kouknout na ty 2,5" enterprise disky co zbyly po upgrade serveru, co se mi zrovna testujou, jak to s nima vypadá…to je užitečnější, než se dohadovat s nekým, kdo to viděl na vobrázku :lol: 8-)
Behemot<at>jabber.cz

Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 18. 4. 2025 16:07

Kdyby to bylo do nějakýho DIY NASu, kde bych skladoval relativně nedůležitá data, tak by mi to bylo vcelku jedno a klidně by to mohl bejt mišmaš všeho, co se komu kde válí a rád by se toho zbavil za kód do zásilkovny. Po technické stránce tomu nic nebrání. Bohužel to není úplně tento případ + nemám fakt čas řešit případný neatypický problémy.

Praxe je jasná, kombinují se max. jiné várky STEJNÝCH modelů disků. Neviděl jsem zatím žádnou firmu, která by v jednom enterprise diskovém poli míchala různé výrobce a modely disků. Jestli ano, prosím o příklad - ale ani při dotazu u kolegů, co dělají servis pro HPE už nějakej čas, nikdo nic takového ještě neviděl.

V PE R820 mám těchto disků 16, řadič po dokončení základních operací zjistil, že 2 disky jsou vadné (akorát na hraně pro RAID 6) - tudíž hledám náhradu za tyto dva ks s tím, že třetí kus by byl prostě do foroty. Do takového pole prostě jiné disky cpát již nehodlám... byť za návrhy alternativ děkuji.

Jinak; do tohoto vlákna sem to sice nepsal, ale další disky bych případně nacpal do dalšího serveru, kterej jsem skoro dokončil (chybí interní a externí SAS RAID řadiče a právě disky na připojení k internímu řadiči) kde mám prozatím pouze systémový M.2 NVMe SSD (kterej není valné kvality, takže jestli někde někdy uvidím 970 Pro za dobrou cenu, tak ho budu taky měnit) - nicméně se budu držet modelové konzistence, tzn. nemám zájem vytvářet kočkopsa z různejch disků. A zde jsem už s jednou osobou předběžně domluven na nákupu 18ti ks 1.8 TB SAS disků; problém čistě na mé straně, protože jsem teď prachy pořád cpal do auta a nezbejvá na nic jiného.

Tudíž děkuji za diskuzi - nicméně o nic jiného, než to co jsem specifikoval v prvním postu + odstavci výše, prostě nemám zájem.

Petra2800: Ty disky nemusí být nutně úplně nové (vzhledem k mým financím dát 6k za 3 disky .. meh); nicméně jsem obhlédnul eBay a nějaký nabídky z UK nebo z Polska za relativně dobrej peníz jsem našel. Když to bez problémů poběží aspoň půl roku, tak potom se bez problémů už zaplatí pořízení nových disků - prozatím je cíl ten server odlepit z build fáze do semi-produkce - a to znamená 100% funkčnost všech subsystémů.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Behemot2077 18. 4. 2025 23:30

S ohledem na to, že si to T1 brandy přelepujou vlastníma samolepkama a pod tím je mišmaš HW kde koho, tak jako, ehm. Jedna věc taky je dyž to kupuješ nový pod jejich supportem, je to enterprise HW pro mission critical nasazení, tak ani nedejchám, samozřejmě tam narvou ze stejné krabice a ai na konci supportu ti furt prodajou to stejný. Taky aby né, když za to chcou nesmysl extra proti tomu koupit obdobnej HW v retailu.

Jenže ty to tady cpeš do 12 let starýho HW, co už je enterprise tak jako z nostalgie, žánop :D Čili bazírování na tom, aby tam byl stejnej disk (přičemž stejnej disk s nálepkou HP bude mít úplně jinej FW než totéž s nálepkou Dell, Fujitsu, IBM…yada yada a úplně jinej než origo WD, čili stručně řečeno, ve výsledku to NEJSOU stejný disky), to je fakt chucpe. Mužu poptat týpka co mi to dodává, esli tam nemá ai nejaký vyřazený 9kila, dokonce by to nejspíš byly s Dell/EMC nálepkou, taže tady do PE ideální, ale esli to zrovna bude WDčko, to už fakt řešit nebude.
Behemot<at>jabber.cz

Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 19. 4. 2025 11:47

milsimr píše:Kdyby to bylo do nějakýho DIY NASu, kde bych skladoval relativně nedůležitá data, tak by mi to bylo vcelku jedno a klidně by to mohl bejt mišmaš všeho, co se komu kde válí a rád by se toho zbavil za kód do zásilkovny. Po technické stránce tomu nic nebrání. Bohužel to není úplně tento případ + nemám fakt čas řešit případný neatypický problémy.

Praxe je jasná, kombinují se max. jiné várky STEJNÝCH modelů disků. Neviděl jsem zatím žádnou firmu, která by v jednom enterprise diskovém poli míchala různé výrobce a modely disků. Jestli ano, prosím o příklad - ale ani při dotazu u kolegů, co dělají servis pro HPE už nějakej čas, nikdo nic takového ještě neviděl.

V PE R820 mám těchto disků 16, řadič po dokončení základních operací zjistil, že 2 disky jsou vadné (akorát na hraně pro RAID 6) - tudíž hledám náhradu za tyto dva ks s tím, že třetí kus by byl prostě do foroty. Do takového pole prostě jiné disky cpát již nehodlám... byť za návrhy alternativ děkuji.

Jinak; do tohoto vlákna sem to sice nepsal, ale další disky bych případně nacpal do dalšího serveru, kterej jsem skoro dokončil (chybí interní a externí SAS RAID řadiče a právě disky na připojení k internímu řadiči) kde mám prozatím pouze systémový M.2 NVMe SSD (kterej není valné kvality, takže jestli někde někdy uvidím 970 Pro za dobrou cenu, tak ho budu taky měnit) - nicméně se budu držet modelové konzistence, tzn. nemám zájem vytvářet kočkopsa z různejch disků. A zde jsem už s jednou osobou předběžně domluven na nákupu 18ti ks 1.8 TB SAS disků; problém čistě na mé straně, protože jsem teď prachy pořád cpal do auta a nezbejvá na nic jiného.

Tudíž děkuji za diskuzi - nicméně o nic jiného, než to co jsem specifikoval v prvním postu + odstavci výše, prostě nemám zájem.

Petra2800: Ty disky nemusí být nutně úplně nové (vzhledem k mým financím dát 6k za 3 disky .. meh); nicméně jsem obhlédnul eBay a nějaký nabídky z UK nebo z Polska za relativně dobrej peníz jsem našel. Když to bez problémů poběží aspoň půl roku, tak potom se bez problémů už zaplatí pořízení nových disků - prozatím je cíl ten server odlepit z build fáze do semi-produkce - a to znamená 100% funkčnost všech subsystémů.

Pokud byste chtěl mohu se zeptat v práci na nějaké SAS disky. Firma Š*** A**** jich má velmi mnoho vyřazených. Né na vadné sektory, ale z důvodu přechodu na mnohem modernější disky i pole.
Nicméně prodej by šel přes kolegu. Záleží zda chcete přesný typ. Osobně bych volila stejné disky, co již máte v RAIDu. (Zejména pokud o ty data nechcete přijít)
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 19. 4. 2025 11:57

Do té PE R820tky - kam sháním disky z tohoto inzerátu - ty disky asi koupím z eBay, pokud se mi teda neozve někdo, kdo by měl nějaký kusy, kterých by se chtěl zbavit. Zde sháním bohužel jen ty stejné modely.

Pokud se vám v práci válí nějaké vyřazené ks, dejte mi určitě vědět - minimálně do supermicro buildu bych 16 ks ocenil + nějaký do foroty. Sice mám již nabídku odjinud, ale třeba by to od vás vyšlo levněji?
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Petra2800 19. 4. 2025 13:47

800,-Kč Kus, ale konkrétní nabídku Vám udělám přes SZ po dohodě s hlavním prodejcem. Poskytuje i záruku.
Petra2800
Junior