Potichý zvuk ve sluchátkách - problém windows?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod cross182 6. 3. 2025 11:40

Ahoj,

googlil jsem, zkoušel jsem, ale už mi dochází nervy. Tak ještě zkusím, zda nemá někdo řešení.

WIN 11 a potichý zvuk ve sluchátkách (sluchátka přes uši).
Co jsem se dočetl, tak je to snad nějaká vlastnost a nejsem jediný. Sluchátka připojená přes BT, hlasitost všude na 100 % - zvuk v nich je tak na úrovni 10 %. Zkoušel jsem odinstalovat ovladače a znovu nainstalovat.
Používal jsem nějakou dobu program třetí strany - APO Equalizer, kde se dalo uměle zdvojnásobit DB sluchátek, takže na 100 % hlasitost byla úroveň tak na 20 %. Ale po čase mi to začlo hodně zkreslovat zvuk tak, že jsem např. nerozuměl druhé straně. Odinstaloval jsem to a hned jsem zase s úrovni zvuku na 10 %.

Pokud stejná sluchátka připojím na mobil, hlasitost odpovídá realitě.
Pokud sluchátka připojím k druhému (4,5 let staršímu) NTB, který má také WIN 11, je zvuk taky OK.
NTB mám Lenovo P16s.

EDIT: A ještě doplňující info - pokud přes BT k NTB připojím externí reprák, tak hlasitost se na něm projevuje správně.
Neznáte prosím někdo trvalé funkční řešení, jak tohle vyřešit? Mívám často online hovory a stačí i slabý hluk vedle mě a musím se dost soustředit, abych druhou stranu slyšel.
cross182
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 6. 3. 2025 16:17

Dotazy k HW vždy uvádějte s přesným názvem modelů.

Takhle lze jen hádat. Podívejte se ve vlastnostech sluchátek (ve Windows) zda nejsou aktivována nějaká vylepšení zvuku a pokud ano, vše vypněte.

Můžete aktualizovat ovladače BT zařízení v PC a vyzkoušet Alternative A2DP Driver.

Jako další krok je omezení nativní funkce Absolute Volume - většinou pro sluchátka s vlastními tlačítky pro změnu hlasitosti). Návod v EN zde.
Sekal jsem se i s tím, že sluchátka ovládala vlastní hlasitost pro připojené zařízení mimo instrukce BT - tedy zesilovala příchozí signál interně. Bylo možno nastavit hlasitost jak na zdroji, tak na výstupu nezávisle - ujistěte se proto, že máte na maximum jak sluchátka, tak i PC. Respektive to zkontrolujete snadno - stisk tlačítek (existují-li) hlasitosti na sluchátkách bude/nebude mít vliv na nastavení hlasitosti v PC.

A začal bych tím, že se ujistíte, že nemáte nainstalováno cokoliv, co ovlivňuje zvuk. Jakýkoliv další SW pro ekvalizaci či jiné utility vstupující do zpracování zvuku. Často takový SW rozlišuje nastavení pro jednotlivá výstupní zařízení, proto by sluchátka mohla mít rozdílný projev od BT reproduktoru.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod cross182 7. 3. 2025 09:25

Moc děkuji! Úprava Absolute Volume přes registry problém vyřešilo.
cross182
Junior