Windows 11 na nepodporovaných strojích.

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Greefozilla 8. 12. 2023 14:14

Ahoj,
řeším dilema, dát na starý, ale stále dostačující laptop Windows 11 nebo distribuci Linuxu…

Problém je, že vzhledem ke škole a některým hobby potřebuji Windows-only aplikace, které se mi nikdy nepovedlo zprovoznit přes Wine, případně jeho forky.

Na desktopu aktuálně používám Windows 11 také na nepodporovaném hardware, jeho specifikace jsou následující:

- CPU: Intel Core 2 Quad Q8200
- 8GB RAM
- Deska: Asus P5B-VM
- GPU: Ati Radeon HD5450
- SSD: Patriot Burst 256GB
- 3x HDD po 500GB v Sata, 200GB a 80GB IDE disky

Laptop je následující:
- CPU: Intel T3500 2,1GHz, integrovaná GPU
- 4GB RAM
- 128GB Patrot Burst SSD
- Acer Extensa 5235

Laptop pro mě potřeby naprosto dostačuje a není to hlavní stroj, drivery z Windows 7 fungují korektně i na Windows 10, takže hádám, že by s tím problém být neměl. Spíš mě zajímá vás názor, jak by to mohlo vypadat s podporou, případně jak bude w11 vypadat v budoucnu, zda ten systém nebude příliš těžký už.
Greefozilla
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 8. 12. 2023 16:14

... jestli ti na tom běží W10, tak je tam hoď a buď rád. Víc bych to asi fakt nerozebíral. Nebo ideálněji - hoď ten hardware do nejbližšího sběru a z bazoše si kup např. jetej DELL Latitude / HP Elitebook kolem 5-8 tisíc - na těch strojích už ty OS budou podporovány aspoň nativně.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Greefozilla 8. 12. 2023 17:26

Ten laptop mi postačuje na to, co na něm dělám,vyhazovat ho nepotřebuji. Jde mi spíš o to, jestli je instalace Windows 11 dobrý nápad na nepodporovany hw. Ze tvé odpovědi vyplývá, že nejspíše ne, ale proč přesně ne?
Greefozilla
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 12. 2023 17:49

To omezeni je, priznejme si to, ciste umele vytvorene. Nejspise za ucelem "podpory prodeju" noveho HW.

Protoze ale interne jsou jedenactky de facto pouze takovy vetsi servicepack na desitky - neco jako sveho casu XP SP3, tak kdekoliv jedou W10, mas 99% sanci ze pojede i W11. Ano, M$ sice vyhrozuje, ze "nepodporovanym" strojum zakaze updaty. Ale tim by byl zhusta sam proti sobe ... je to jen bohapusty bezzuby strasak.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod tramin 19. 12. 2023 15:31

tmp-1702992323843_1280x720.jpg
tmp-1702992303904_1280x720.jpg
Ahoj, mám problém s upgradem na w11. Pořád mi to píše, je problém se sucure boot, přitom jsem ho v biosu aktivoval (Asrock B450). Co s tím?
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 12. 2023 15:57

Urcite mas CSM off?

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod tramin 19. 12. 2023 17:21

No a v tom je problém. Když dám off, tak mi to bootuje do zpět biosu...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 12. 2023 18:08

Update BIOSu na posledni verzi, Media Creation Tool ... a jedes.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod tramin 11. 1. 2024 14:16

Tak po update biosu nastal problém. Pořád mě to vrací do biosu po restartu. Ať už povolím csm, nebo zakážu. Nevím co s tím, jak normálně nabootovat do Windows.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 1. 2024 14:33

Gratuluji ke zvládnutí první věty. Plynule pokračuj ve čtení mého předešlého příspěvku.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod tramin 11. 1. 2024 14:38

Gratuluji k ironické poznámce. Mě spíš zajímá, proč se to děje po upgrade biosu. Protože u předchozí verze stačilo dát zpět CSM on a normálně jsem do Windows nabootoval...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 1. 2024 15:30

Tak promin, ze Ti neumim cist myslenky a ze jsem se doposud (asi tedy mylne) domnival, ze pointa dotazu vyplyva z nazvu vlakna. Pokud tomu tak neni, nechapu smysl existence teto (v tom pripade zcela zbytecne) debaty.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 11. 1. 2024 19:05

@tramin - Teď už nebudeš provádět upgrade z běžících Win10. Creation Tool jsi použil na vyrobení bootiovací instalační flešky Win11 stejné licence? Nabootuj instalační medium a vol upgrade - lépe zálohovat a čistou.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Krakatoa 12. 1. 2024 13:05

tramin píše:Tak po update biosu nastal problém. Pořád mě to vrací do biosu po restartu. Ať už povolím csm, nebo zakážu. Nevím co s tím, jak normálně nabootovat do Windows.

Kdybys nešaškoval do teď s MBR tak bys nemusel řešit takový problém.
Převeď disk z MBR na GPT a proveď úpravu disku na GPT bootování jestli to bude potřeba.
Pokud toho nejsi schopen tak zálohuj data z disku a proveď čistou instalaci Windows 11 (CSM zakázané) s tím, že při instalaci odstraníš všechny oddíly disku a instaluješ na prázdné místo.
Krakatoa
Junior