Instalace Win 11 končí černou obrazovkou.

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod esponer 7. 6. 2025 13:02

Ahoj Všem,
při instalacích Win11 jsem už zažil mnoho problémů a zdržení, ale s tímto si již opravdu nevím rady a tak se obracím na vás.

Pokud budete chtít podrobnosti o sestavě, samozřejmě doplním, ale HW je nadetekovaný v BIOSu v pořádku, stejně jako instalační USB medium, tak si dovolím přeskočit.

Po startu PC vše proběhne bez problémů, hlášení procesů na desce v pořádku. Rozběhne se automaticky i UEFI boot z instalačního media, ale jen do fáze bíleho rotujícího kolečka, které asi po 4 minutách končí černou obrazovkou. Bohužel žádná zpětná vazba, žádné hlášení ani na HW.

Zkoušel jsem poodpojovat zbytečný HW pro instalaci (další disky a řadiče), ale nemá to vliv na výsledek.
Zkoušel jsem i znovu stáhnout instalační balíček z MS a použít novou flešku, žádný rozdíl.
Nezkoušel jsem věci, jako flash biosu nebo podobné věci, taky jsem si říkal, že možná vy budete vědět lépe a pomůžete mi, než budu dělat opět hodiny zbytečné věci, které stejně nepomohou.

Na webu jsem naše různé podivné řešení, které jiný fungovali jako odpojit a připojit datový kabel od monitoru, apod., ale nic takového mi nefunguje.

Děkuji. Erik
esponer
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 6. 2025 13:56

Logicky by mel byt problem v graficke karte, ale to bys musal dat konfiguraci PC, abychom vedeli, zda tam vubec nejaka graficka karta je. :D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod esponer 7. 6. 2025 14:26

Dekuji za radu, to si bohuzel nemyslim.
Instalaci jsem zkousel i s integrovanou GK.

Specifikace:
MSI MAG Z890 TOMAHAWK WIFI
Intel Core Ultra 7 265K
G.SKILL 48GB KIT DDR5 6400MHz CL32 Trident Z5 RGB Black
GK nVidia RTX 3090 TI (nefunguje ani po vytazeni a pouziti integrovane karty)
Kingston KC3000 2TB

Dalsi specifikaci neposilam, protoze i po jeho odpojeni instalace nejede.

Dekuji.
esponer
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 6. 2025 14:47

A monitor? Byl vyzkousen jiny monitor nebo stejny pres jiny port?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod esponer 7. 6. 2025 14:53

Pokud by byl vadny monitor nebo spojeni s GK, nefungovalo by zrejme zadne zobrazeni. Bios, start instalace jede...jak jsem psal.
Monitory byly zkouseny dva a spoje HDMI na desce i GK a DP na GK.
esponer
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 7. 6. 2025 15:34

Jakou verzi BIOS tedy má základní deska?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 7. 6. 2025 19:03

Zvláštní, že to nejede ani přes integrovanou GK. Externí GK vyjmi, pomocí Flash BIOS Button a flešky s BIOSem vsunuté v příslušném portu aktualizuj na poslední dostupnou verzi, načti tovární nastavení, a zkus znovu instalaci W11. Pokud to stále nepůjde, pak je něco vadné, nebo nekompatibilní.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod esponer 7. 6. 2025 23:27

Tak vyreseno, ale bez nejakeho konkretniho zasahu. 150-ty pokus proste probehl do tizene faze startu instalace. Diky vsem za pomoc a bohuzel ceska i zahranicni fora jsou plna podobnych nahodnych vyreseni. Nekterym pomohlo vytahnout a vratit kabel, nekterym opakovane pokusy,...
esponer
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 8. 6. 2025 01:53

Já bych místo 150-ti pokusů raději zkusil automatizovanou instalaci, pro niž jsem tu na foru uvedl návod - viz viewtopic.php?f=1975&t=1338128 .. Pokud by se OS nainstaloval i navzdory "blackscreenu", měl bys de facto vyhráno.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod esponer 8. 6. 2025 09:30

Já jsem si to včera ráno stáhl, upravil instalaci podle návodu a také zkoušel, ale buď jsem to neudělal správně (což je možné) a nebo to také nefungovalo. Skončilo to stejnou černou obrazovkou. Možná o chvilku dříve.
esponer
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 8. 6. 2025 09:34

A zkoušel si chvilku počkat? Teoreticky se to mohlo nainstalovat "na pozadí" - cca do 5 minut by měl proběhnout automaticky restart počítače a pak by ti naběhnul už OS.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod esponer 8. 6. 2025 10:08

Jasně, to jsem si říkal také a čekal jsem myslím si tak půl hodiny i přes černou obrazovku.
Každopádně děkuji za tento samoinstalační balíček, bude se dlouhodobě hodit pro další případy :tleskani
esponer
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 8. 6. 2025 10:15

Mě osobně by takové chování znervózňovalo. Deska má stavový display. Co ukazuje v momentě výskytu "černé obrazovky"?

Také jsi dosud nepotvrdil, že máš v desce aktuální BIOS.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod esponer 8. 6. 2025 10:20

Ano, mě také takové chování znervoznuje. U PC přehrajeme Bios na aktuální, ikdyž se instalace podaříla. Hned v pondělí se tomu pověnuji. Starty byly včera už OK, neumělo si to poradit se spuštěním instalace, což není běžné, ikdyž v této době, kdy vyrobci desek (, ale i jiného HW) klidně vydají desku a druhý den balík záplat...
Dle stavových kódů se jednalo o normální stav (po úspěšném startu stavový display ukazuje teplotu a přesně to také ukazoval). Vše se chovalo, jak kdyby se úspěšně rozjela instalace Win11 nebo kdybych v nich přímo byl přihlášen. Což však nebyla pravda.
esponer
Junior