Ahoj, pohrávám si s myšlenkou, že bych si koupil notebook, který by třeba v budoucnu mohl nahradit můj 10 let starý stolní PC, kterému bude končit podpora Win 10. Mám možnost si pořídit Macbook Air M1 bez DPH, což by bylo kolem 17 tisíc, při nějaké BlackFriday akci možná ještě méně. Oproti tomu na druhé straně stojí Dell XPS 13 za nějakých 15 tisíc, né nový ale ve stavu jako novém.
Za podobný peníze je to rozdíl M1/8GB/256 GB vs. i7/32GB/1TB. Procesory asi nemá cenu srovnávat, ten od Applu je určitě lepší, stejně tak optimalizace systému je lepší u Macu, výdrž na baterce, režim hybernace atd.
Dell je prý více poruchový, ale na druhou stranu mi příjde, že ze všech ntb se Macbooku podobá nejvíce. A i když je Mac lépe optimalizovaný tak 32GB RAM a hlavně 1TB uložiště to je 4x větší operační i uložná paměť. A ty paměti to je to, co mě na Macu nejvíce děsí.
Samozřejmě si ještě pohrávám s myšlenkou, že do svého stávajícího PC prostě koupím novou desku, procesor a ramky a zdroj, skříň a disky bych používal dosavadní a potom jako nějakou hračku na konzumaci obsahu bych šel do iPadu třeba. S Mac OS prakticky žádné zkušenosti nemám. S iPad OS a iOS ano.
Díky za rady!