uspávaný NTB každé 3 měsíce se vysype

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Da Gony 8. 5. 2025 21:30

Tak nějak jsem vypozoroval u notebooku (převážně z AC napájen, semtam na baterku), který je provozován stylem suspend to ram only s Windows 7, že zhruba každé 3 měsíce se to celé po****, v eventlogu jenom vidím dvojici předchozí vypnutí sys.bylo neočekávané a systém byl spuštěn a "Systém se znovu restartoval, aniž by se předtím zcela vypnul. Tato chyba mohla být způsobena tím, že systém přestal reagovat, selhal nebo že došlo k neočekávané ztrátě napájení." ... Před záserem v eventlogu není nic, co by avizovalo ten průser.

Stává se tak 2-4 do roka, že prostě přijdu k němu a vidím, že windows je nastartovaný jako kdyby by předím vypnut.

Rád bych odhalil přičinu a napadla mě RAM. HW: 1ks DDR3 SO-DIMM 1.35V 12800 jeden slot v default timingu. , bez ECC. ,, doba mezi probuzení je max 2 dny.

Jak moc daný use-case nevypínání a jen uspávání do RAM netypický a nebo potenciálně problémový? Samozřejmě by se to dalo svalit na Windows jako takové, že se podělá uspávání a probuzení, ale to není ten případ, prostě dá stovky (stovku určitě, například 90dní*3) uspání+probuzení bez problému.

Je možné, že prostě v RAM se data rozpadnou (pak bych ale čekal crash aplikace nebo poškození dat v working memory - obrázky, video), ale ne systém, prototože ten bych řekl, že se musí refreshnout, protože jde o permantentně spouštěný kód. Nejsem expert na RAM, by existovalo něco jako SSD rot, když dělá refresh, i v sleep.

Druhá varianta : kosmické záření, co udělá paseku v obsahu RAM ? (a opět nejsem expert na to, nevím, kolik bitů dokáže jedna částice rozbít , něco mi říká, že naivní přestava, že 1 mion podělá 1 nebo 4 bity(kvůli rozpadu na produkty) je lichá, že to třeba bude desítky)

tak co?
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 9. 5. 2025 02:10

Vlastnost. Problémy s S staty na Windows jsou známy dlouho.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor