NB Programování 20-30 000 Kč

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod itamater 26. 5. 2025 09:18

Ahoj, dohání mě potřeba nového notebooku a nějak se v tom ztrácím...

Potřeboval bych notebook na programování, většinou píšu webové a mobilní aplikace, API a pod. C#, JS, Golang. Potom nějaké to ESP32/Arduino + aplikace pro 3D Tisk, FreeCAD a KiCAD.

Ideálně bych rád 16. Podle mě 15 už se dneska nevyplatí kupovat, když 16 je velikostně téměř stejná. Nevím, jestli vybrat Intel nebo AMD. A taky jestli vybrat něco s dedikovanou GF a obětovat váhu, výdrž a obří nabíječku pro lokální provoz nějakého toho ML modelu nebo to nemá cenu (platím si Copilota).

Vůbec nevím, které značky mají dobrý servis. Asi HP a Lenovo je sázka na jistotu, ale příjde mi, že jsou aktuálně osazené docela starými CPU...

Rád si občas i zahraju, ale většinou nějaké starší hry, které rozjede i integrovaná grafika v mém aktuálním Ryzenu 5 4500U (Minecraft, GraveyardKeepr, Outlast a pod.). Pro hraní bude NB využíván jen okrajově, ale určitě budu raději za CPU, které má lepší integrovanou GF, pokud nebudu brát něco s dedikovanou.

Prosím o rady, případně dotazy, doplním to tady. Díky moc.
itamater
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 26. 5. 2025 09:54

Fajn by bylo asi něco jako např. HP ZBook Power 16 G11 A - na to ale nemáš rozpočet. Zkusil bych přitlačit 5 tisíc na HP EliteBook 865 G11.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod ja-cz 27. 5. 2025 09:47

Zacal bych tim, ze na seriozni praci je minimum 32GB RAM. Takze stroj musi mit tolik, a v kombinaci s pozadavkem na 15-16 displej ten vyber pri urcitem zachovani kvality neni velky.

Dedikovanou grafiku bys dostal maximalne jen nejakou zakladni se 4GB VRAM, do ktere stejne zadny schopnejsi model nenarves. To by bylo treba koupit herni laptop s 8GB 4070 nebo 5060, ale i tak si pomuzes jen malinko. A kvalitou sasi to bude o dost horsi. Pokud chces lokalni LLM, je potreba koupit jabko. Jinak je lepsi zustat u AMD, i kvuli iGPU.

Ve tvem budgetu to bude Probook 465 nebo s primhourenim oka Elitebook 665. U Lenova to vyjde jen na Thinkpad rady E - https://www.lenovoshop.cz/lenovo-thinkp ... 16770.html

Displeje budou u vsech podobne mizerne. Za lepsi displej, novejsi CPU a lepsi sasi je potreba prihodit ke 40k https://www.lenovoshop.cz/lenovo-thinkp ... 20261.html
https://www.lenovoshop.cz/lenovo-thinkp ... 13468.html
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod itamater 10. 6. 2025 08:30

Co tento?
https://www.alza.cz/asus-vivobook-s16-m5606wa-oled022x-neutral-black-celokovovy-d12909948.htm

Bohužel nemám s ASUS vůbec žádné zkušenosti. Nevím, jak je zpracovaný, jak se píše na klávesnici a hlavně, jaký je servis, kdyby ho náhodou byla potřeba. Třeba nedávno jsem dával servisovat monitor od Samsungu (asi jediný monitor, co jsem kdy musel dávat do servisu) a bylo to peklo. Vrátil se zpět s nedotaženými šrouby, z boku se to rozevíralo a vyměněný panel byl na druhé straně mírně vystouplý z rámu...
itamater
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 6. 2025 15:08

Je to OK stroj, ale nižší řady. Pokud nebudete notebook denně tahat jak kočka koťata, a bude většinu času někde na stole, pak vydrží.
Servis má Asus velmi dobrý (předpokládám myslíte pozáruční). Externě notebooky řeší firma ABAX, nebo přímo služba "Bezstarostný servis ASUS", kterou můžete využít při nákupu u Alza.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 6. 2025 09:24

Je to spotrebitelsky stroj. Coz se projevi na konstrukci, a zarucnim servisu. Pokud je to hlavni stroj, ktery te zivi, tak hlavni otazka je - kdyz bude v oprave 2 tydny, je to problem? Pokud to problem neni, tak proc ne, jen bych osobne bral prodlouzenou zaruku, protoze u spotrebitelskych stroju je pravdepodobnejsi ze umrou chvilku po vyprseni zakonne dvoulete zaruky. Jenze to uz jsme pak pres 36 tisic. A jestli koupit ASUS za 36tisic s petiletou normalni zarukou, nebo thinkpad T/P za 41/42 s triletou onsite zarukou...

Mimochodem, v cem nedostacuje soucasny stroj s ryzenem 4500U?
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod itamater 12. 6. 2025 10:48

Nejde o to, že by nedostačoval, ale už má něco za sebou, opravoval jsem panty (otevírám uprostřed a stejně nevydržely), měnil větráček, promazával podpěry na dlouhých klávesách a za chvilku bude potřeba vyměnit i baterku...

Nakonec asi půjdu cestou TP E16 Gen3. Zatím je naskladněná jen verze s Ryzen 5 a já bych raději počkal na 7. Nicméně to asi bude dobrý kompromis mezi výkonem a zpracováním. Taky mi možná bude vyhovovat trackpoint, protože používám neovim. Popravdě si nejsem úplně jistý, jestli jít s AMD nebo Intelem. Kdysi bylo AMD jasná volba.
itamater
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 6. 2025 20:52

Jestli AMD nebo Intel nechám na Vaší preferenci. U notebooku preferuji pokud možno tichý chod, což aktuálně plní spíše AMD (Ryzen AI 9 HX 370 a obecně celá AI řada jsou prima procesory).
Vámi popisované využití bude primárně těžit z vysokého výkonu na jádro a nebude vadit méně jader. Tam by zase byl výhodnější například Core Ultra 9 285H.

A pak je tu, už mimo rozpočet, řada Ryzen AI Max s unifikovanou pamětí UMA (s možností uživatelské konfigurace RAM a vRAM). Tam lze dle potřeby nechat buď vše na RAM, nebo naopak až 75 % kapacity věnovat grafice. V případě konfigurace s 32 GB paměti to pak bude třeba 8 GB RAM a 24 GB vRAM. Což je pro hraní s LLM AI docela dobrá konfigurace.
Emil Pastelka
Junior