Stránka 1 z 1

Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 7. 2018 22:43
od hmph
Zdravím,
mám problém s vytvořeným svazkem SSD a HDD.
Před týdnem jsem si koupil notebook Acer Swift 3. Po úvodní instalaci se mi neustále nabízela optimalizace úložného prostoru technologií Intel Rapid. Když jsem dnes klikl na doporučené nastavení, vytvořil se jakýsi svazek disku (RAID) a zmizel mi 1TB HDD a zůstal jen 120GB SSD. Když jsem dal obnovu do továrního nastavení, došlo k reinstalaci systému s vymazáním dat a nastavení, ale 1TB HDD stále chybí. V nastavení Intel Rapid je označen jako záložní, ale nijak se k němu nedá dostat.
Dá se situace nějak vyřešit, nebo mám notebook donést do prodejny kde jsem ho zakoupil?
Dík za radu.

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 7. 2018 07:46
od Milanr1
Už jsi zjistil, že klikat na jakoukoliv ikonku nemusí být vždy moudré! :-D
Co s tím?
Zvládáš BIOS?
A/ ANO:
1) Raid config -> Remove HDD from RAID.
Pak se HDD ukazuje v BIOSu jako Non-raid member.
2) Boot do OS.
3) Vyčištění a zpřístupnění HDD:
Kód: Vybrat vše
diskpart
list disk
sel disk 2
clean
cre part pri
format FS=NTFS quick
assign letter=D:

Písmeno D: musí být volné, jinak zvol jiné.

B/ NE, v BOSu nejsem doma:
Nesdělil jsi verzi OS.
Pokud W10:
1) ujisti se, že je zakázaný FastBoot;
2) vypni NB;
3) vyjmi HDD a připoj do PC jako externí do USB;
4) vyčisti HDD a vytvoř oddíl:
Kód: Vybrat vše
diskpart
list disk
sel disk 2
clean
cre part pri

5) Připoj HDD do NB.
6) Nabootuj OS.
7) Po zobrazení chybové hlášky utilitky RAID Intel potvrď, že nechceš obnovit původní RAID.
7) Přiděl HDD volné písmeno.
8 ) Optimalizuj OS.
Před použitím příkazu clean se znovu ujisti, že pracuješ se správným diskem.
Pokud ani jeden z postupů nezvládáš, svěř to odborníkovi.

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 7. 2018 10:03
od hmph
Dík moc za odpověď. Mám Windows 10.
Do nastavení v Biosu jsem koukal, ale Acer tam nemá nastavení RAID dostupné. Někde jsem i četl, že to tak Acer má.
Ve správci disků mi to ten 1TB disk neukazuje, je tam jen ten SSD 120GB. 1TB HDD se zobrazuje jen v nastavení toho Intel rapid, kde je napsanej jakko záložní, ale nejde tam svazek odstranit a udělat opět 2 nezávislé disky.
Psal jsem na podporu Aceru, tak uvidím, co mi napíšou. NB je týden starý, tak se mi nechce ho rozebírat a odpojovat disk, abych nepřišel o záruku. Navíc v tomhle se fakt neorientuju.


Přiávám print screen správce disků. HDD se tam vůbec nezobrazuje, jen SSD.

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 7. 2018 16:59
od krysta
1. Neignoruj Milanovo řešení B
2. Zkoušel jsi resetovat BIOS do defaultu?

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 7. 2018 18:59
od hmph
Neignoruju Milanovo řešení. Jsem za něj vděčnej. Jen čekám na vyjádření technický podpory Aceru, než začnu odpojovat disk a další věci, aby mě pak neprudili kvůli záruce. NB je úplně novej.
Bios jsem do defaultu resetoval.

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 7. 2018 09:45
od milsimr
Ten disk by mělo stačit vyčistit přes GParted bez nutnosti vyjmout disk.

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 7. 2018 11:51
od Milanr1
Milsimr:
Samozřejmě.
Jen pro velmi pokročilé BFU se základní znalostí Linuxu.
Jinak si může smazat systémový SSD.
Obávám se, že tazatel do této kategorie nepatří. ;-)

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 7. 2018 16:23
od milsimr
Znalosti Linuxu netřeba, stačí umět číst a dávat si pozor. Předpokládám, že HDD bude mít větší kapacitu než SSD, což v GParted (který má i České GUI) bude krásně vidět.

Přinejhorším udělá novou čistou instalaci OS...

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 7. 2018 07:46
od hmph
Acer má nastavení disků v Biosu nevim proč skrytý. Podpora Aceru psala, že je možný to vrátit zpět jen za pomoci nabootování disku se speciální utilitou a zadáním specifických příkazů k vyčištění a opravě disku + bude nutné přeinstalovat celý systém. Vzhledem ke zjištění přesný verze utility, kterou bude třeba použít musim NB poslat do servisu do Brna. Takže počítám, že budu tejden bez noťasu. Za blbost se holt platí. Až se vrátí ten Intel Rapid hned zakážu.