HP 250 G8 - downgrade na W10

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dockalacek 11. 4. 2024 17:26

Ahoj,

v létě 2022 jsme mamce koupili nový notebook (Intel Core i3-1115G4, 8 GB RAM, SSD 256 GB). Posledních pár měsíců si mamka stěžuje, že se hrozně dlouho načítaj stránky (vyzkoušeno: klepnete třeba na nějakou zprávu na Novinkách a klidně pět nebo deset vteřin se motá kolečko, než se stránka načte). Občas reaguje i klávesnice se zpožděním. Tenhle týden jsem mamce přikoupil dalších 8 GB RAM v domnění, že to pomůže. Nepomohlo.

Tak jsem jí tam chtěl nahrát Windows 10. Mám tady flashku, na který mám několik druhů Windowsů, všechny ovladače (vytvořeno Ventoy), nikde s ní nebyl problém, leč HP z ní odmítlo nabootovat, protože SecureBoot. Když jsem ho v BIOSu vypl, chtělo to po mně klíč k BitLockeru a to mě vyděsilo, takže už jsem dál radši nepokračoval. To je normální, že se HP tak brání instalaci W10?

Voláno do HPMarketu, tam mi řekli, že to Windowsama není, i3 prý není taková šunka. Když bráchova přítelkyně připojí notebook k jinému routeru, chvilku to jde svižně. Máte radu? Díky moc, Martin.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 11. 4. 2024 17:49

K instalaci použijte standardní nástroj od MS. Windows 10 SecureBoot podporuje, proto bude problém zřejmě v nestandardním zavaděči na dané flash (nepodpora UEFI).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 11. 4. 2024 19:43

Zkoušeli jste jiný prohlížeč? Není zdegradované SSD?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milsimr 11. 4. 2024 19:45

Udělej si jinou flašku přes Rufus, typ GPT / UEFI. Neměl by být jediný problém.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod ja-cz 12. 4. 2024 10:02

zacal bych reinstalaci systemu s vymazem disku, je mozny ze tam je nejaky bordel. W11 vs W10 by urcite takovy rozdil vykonovy byt nemel, takze bych zustal u W11.

Ta i3 neni sice CPU na vypocty, ale je to naprosto v pohode procik pro bezne pouziti. Pripadne bych projel nejaky benchmark a porovnal. Zkontrolovat SSD jak pise kolega vyse je taky dobry napad. S 8GB RAM to asi dost swapovalo, SSD mohlo dostat zabrat.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 12. 4. 2024 11:49

Je to děsně nesvižný ten net, ještě se v tom zkusím pohrabat. Jiný prohlížeč jsme zatím nezkusili, zkusíme. Napadlo mě taky ho na chvíli zkusit připojit k netu kabelem, jestli nemáme slabou wifinu, ale letos v lednu jsem si koupil nový xDSL modem Asus DSL AX82U, takže tam by problém být neměl, na to SSD taky mrknu. Díky všem za rady.

Mně spíš zaujal problém s instalací, já myslím, že ta fleška EFI a v GPT je. Nemá to souvislost i s TPM, který zůstalo v BIOsu zapnutý? Zkuste mi to vysvetlit jako laikovi: TPM je nějaký bezpečnostní čip. Neměl jsem třeba vypnout i TPM, protože TPM i Secure Boot mohly uzamknout ten notebook proti změně operačního systému? A proč mi tam vylítl ten Bitlocker, když jsem aktivně nic nešifroval?

Otestovat disk myslíte mrknout na hodnoty SMART, nebo to projet benchmarkem a zkontrolovat rychlosti?
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod meda2016 12. 4. 2024 11:55

@dockalacek - Já bych před downgrade dal přednost ve W11 zablokování některých aplikací spouštěných při startu, vypnutí šmírování a kontrole podle inspirace ve vedlejším webu https://pc-help.cnews.cz/viewforum.php?f=70

EDIT:
V každém případě si najdi registraci W11 na webu MS (snad jste udělali) a tam po přihlášení a dalším ověření najdeš klíč pro Bitlocker - dobré je ho mít připravený. Druhou možností je použít přiložený "značkový" SW notebooku (HP 250 G8..?), kde obvykle nabízí klíč pro servis také.
Zajímal jsem se podobně o boot USB na Lenovo a odpověď, BIOS nedovolí "bootovat z neznámého média" bez vypnutí secureboot.

Otestovat disk tak jak odkázal r34ktor viewtopic.php?f=940&t=1328612
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 4. 2024 22:10

Rozdíl ve výkonu W10 a W11, zvláště u starší strojů je. Primárně to jde na vrub vrstvě zabezpečení, která ve W11 obsahuje kroky navíc.
Zrovna před týdnem jsem takto vracel u staršího NTB nechtěný upgrade - rozdíl zcela zásadní. Následné vypnutí antiviru (DefenderControl) z toho udělalo zase použitelný stroj.
A to se jednalo o nativní 4 jádra, i3-1115G4 se dvěma jádry je opravdu na hranici minimálních požadavků pro W11.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 13. 4. 2024 10:15

Emile, ty seš chytrej kluk a vyznáš se, tvý názory uznávám vždycky jako velmi relevantní, stejně jako ostatních kluků v týhle diskuzi, já byl stejně rozhodnutej tam ty Desítky hodit. Problém je, že jsem na vozíku, a při tom notebooku potřebuju drobnou asistenci, mamka dopo vaří, brácha s přítelkyní a synovcem je nahoře v patře a tak.

Jako disk je tam WD SN530. Zatím jsem se k aplikování či vyzkoušení vašich rad nedostal, ale mám to v plánu...

Pokud máš pravdu, tak proč výrobci notebooků neosazují ty stroje W11 silnějším hardwarem, aby to běželo dobře? A to nechci vidět, jak by to běželo třeba na N100, které mají často 4 GB RAM a 128 SSD.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 4. 2024 12:47

N100 má sice nižší výkon na jádro, ale těch jader má o dvě více než ta i3. A i přesto, že je ve vícejádrových operacích v hrubém výkonu pomalejší (například renderování), jsou situace, kdy není potřeba výkon, ale odezva.
O důvodu existence strojů s 4 GB RAM nemá moc smysl polemizovat. Je to prostě ošklivý krok ze strany výrobce, pas na zákazníka a zbytečný elektroodpad. Samozřejmě okrajové využití to může mít v podobě nějakého terminálu, kiosku případně lehčí distribuce Linuxu.

Ještě k tomu vypnutí antiviru. Může to působit jako špatná rada. Přeci jen z logiky věci to je vědomé zvýšení rizika. Nicméně jaká je šance, že na daném počítači bude uživatelka stahovat nelegální SW a navštěvovat pochybné stránky, ze kterých bude ukládat a spouštět neznámé soubory, případně si nosit externí USB úložiště a strkat jej do každého PC, které jen po cestě potká?
Tohle jsou totiž z 99 % jediné zdroje nákazy. To zbylé procento je sekundární nákaza v rámci lokální sítě vedlejším počítačem. Riziko posuďte sám. Předpokládám však, že vysoké nebude.
Přínos je pak v nepřímé úměře - je tím vyšší, čím méně výkonný počítač je. Nejvíce jsou ovlivněny diskové operace a spouštění programů. Například čtení internetových stránek spadá pod diskové operace (spousta malých souborů).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 13. 4. 2024 15:12

Klidně mi tykej, vykání mě znervózňuje (Martin, 41). Mamka ten notebook používá pouze na surfování, nestahuje ani neinstaluje žádné programy, jen si občas zahraje hry na Facebooku, toť vše. Obrázek níže ukazuje, co mi napsal Rufus, když jsem mu předhodil Windows 10 1809.

uefi.jpg
uefi.jpg (80.6 ) Zobrazeno 2310 krát

Trošku mě to vyděsilo, tak jsem stáhl Windows 10 přímo ze stránek Microsoftu, a vytvořil flešku přímo jejich nástrojem. Dám vědět.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dockalacek 13. 4. 2024 18:35

Tak vyřešeno, jiné stránky se načítají svižně. Nejvíc motání způsobí Domů a pak kliknutí na nějakou zprávu. Zkusil jsem Datart, CSFD, BMW, Databáziknih, Alzu, vše se načítá v podstatě okamžitě. Co mě ale překvapilo, že byl ve Windows zapnutý Bitlocker, takže už to asi řešit nebudu. Dík všem...
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 4. 2024 21:47

Někdy jsou to podivné záhady. Já například nedávno řešil, kdy se na matčině PC z neznámého důvodu podělala akcelerace videa v prohlížeči. Příčinu jsem neobjevil. Nakonec to skončilo vyexportováním dat z profilu, jeho smazáním a vytvořením nového.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 14. 4. 2024 09:35

Když už jsem si založil tohle téma, budu v něm ještě chvíli pokračovat: překvapil mě ten Bitlocker. Když jsem ho chtěl ve W11 vypnout, napsalo mi to, že dešifrování bude trvat několik hodin, s tímhle jsem se setkal poprvé. A nelíbí se mi to. Nevím, jestli je to tak u všech notebooků s Windows 11, nebo jde o specialitu HP, ale vypadá to, že obsah disku je defaultně šifrován, což trochu komplikuje případnou přeinstalaci systému. Mě to zaskočilo, v korporátu je to asi normální, ale chtít po BFU zadávání Bitlocker kódu, když se s tím nesetkal, je podpásovka. Já čekal, že zasunu flešku, a instaluju.

EDIT:

Tak už mám jasněji:

"BitLocker will be enabled by default on all Windows 11 PCs. Once the drive is encrypted with BitLocker, Windows asks where you'd like to back up the encryption key. The key reduces the odds of the data being tampered with, should your laptop get stolen or lost. It's stored inside of the firmware TPM in the CPU, or in a discrete TPM 2.0 module, where it will be called upon to unseal the drive during the login process."
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 14. 4. 2024 11:10

Windows 11 Pro mají šifrování ve výchozím stavu zapnuto. Právě to "Pro" definuje rozdíl mezi domácím a podnikovým nasazením. Jestli je to šťastné rozhodnutí, to nedokážu posoudit - BFU (běžný Franta uživatel) jsou jak doma, tak i ve firemním prostředí.
Doma bych to určitě nechtě, zvláště v případě, pokusu o obnovení dat z mrtvého stroje. Uživatel nezná klíč, nemá jej ani uložen a k dispozici je jen samotný disk... to je na místě dotaz typu "externí zálohu máte"?
Emil Pastelka
Junior

Další stránka