Prosím o dopororučení ntb do 25k +/-

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod hexacore 28. 8. 2024 15:59

Zdravím, potřebuji noťas pro manželku.

Práce kancelářská, internet, soc. sítě, občas střih nějakých malých videi z mobilu pro soc sítě, nějaké občasné shlédnutí filmu, hry nehraje.

Ideál s fast charge a alespoň 10+ hodinovou vydrží a num klávesnicí. Skvělé by bylo, pokud by moc nehučel, spíše až v nějaké vyšší zátěži.

Rozpočet ideálně okolo 25k.

Koukám se na něco v kategorií Lenovo ThinkBook 16 G7 Ultra 5 125U, je to OK stroj? Případně bude lepší ASUS Vivobook Pro 15 OLED M3500QC-OLED529W?

Případně nějaký jiný ntb od Lenovo, Asus, Dell?

Přemýšlel jsem nad Snapdragon X Elite, ale 35k je darda podle mne pro tento účel.

Díky za doporučení.
hexacore
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 28. 8. 2024 17:00

Na ty videa by to chtelo 32GB RAM, coz docela omezuje vyber. Dedikovana grafika by taky mohla byt fajn v zavislosti jaky software pouziva pro strih, ale v kombinaci s dlouhou vydrzi na to v tomhle rozpoctu muzes zapomenout.

V tehle cenove dostanes zakladni korporatni stroje - probook 4xx nebo thinkpad E by mohly byt rozumnou volbou.
https://www.alza.cz/hp-probook-465-g11-d12398665.htm
https://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-e16 ... q=12473663

Vivobook je trochu jina trida - sexy telo se sexy displejem, ale asi o neco mene odolny. Preprodejni hodnota jeteho kusu muze byt omezena, a dle zachazeni muze byt za 3-4 roky na odpis. Jak to bude se servisem, buh vi. Kazdopadne by to chtelo verzi s amd

Tajnym tipem je https://www.lenovoshop.cz/lenovo-thinkp ... 13823.html . Displej je bohuzel jen zakladni, vykonove je trosku slabsi ale porad vice nez dostatecne, numpad by bylo potreba koupit externi pokud je fakt potreba, ale za to je to postavene jako tank a za hodne dobrou cenu.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod hexacore 28. 8. 2024 17:13

Ten Lenovo ThinkPad P14s G2 Ryzen 5 PRO 5650U vypada dost nabusene, pravda az na ten display. No, zeptam se ji na nazor, zda se ji bude libit. Vypada jak z praveku prave, ale... :)

Co se tyce strihu videjek tak netusim jaky SW na to pouziva, doted to dela na iPadu nebo v telefonu :D Takze pokud to zvlada upravit v telefonu tak nejaky zaklad na ntb urcite pujde udelat taky, protoze to neni pro zadne filmove studio.

Num pad je spise o pohodli, ale ten vivobook to ma dobre reseno v touchpadu, takz ev podstate ani neni extra podminkou, psie kdyz si bude neco zadavat do excelu tak jde o pohodli.

Dnes ten vyber ntb je dramaticky obtizny, kdy existuje XX modelu jedne znacky s nejakym mirnym odlisenim. :/
hexacore
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 28. 8. 2024 17:21

Co něco od Apple a numeriku externí? Pokud ne, pak ty 16" Lenova jsou dobré stroje se solidním chlazením a podobně Asus. Tam bych ale raději vybíral z řady Zen a klidně i menší úhlopříčky, protože některé mají numeriku jako režim touchpadu.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod hexacore 28. 8. 2024 19:19

Nene od Apple mame jen iPad jinak cely eko system je win/android.
hexacore
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 8. 2024 14:36

ja-cz píše:Tajnym tipem je https://www.lenovoshop.cz/lenovo-thinkp ... 13823.html . Displej je bohuzel jen zakladni, vykonove je trosku slabsi ale porad vice nez dostatecne, numpad by bylo potreba koupit externi pokud je fakt potreba, ale za to je to postavene jako tank a za hodne dobrou cenu.

Koukám na něj a mám cukání si ho sám koupit, ta cena je neskutečná, co tam je za háček? Předpokládám, že na jakoukoliv práci typu - netflix, youtube, jednoduché úpravy fotek v GIMPu, běžné surfování,.. by měl stačit nejméně na 10 let, nebo jsem něco přehlédl?
Ta nepárová RAM nebude to vadit? Předpokládám, že asi nepůjde dvoukanálově, takže bude pomalejší, ale pro mnou zamýšlené použití by to nemuselo vadit.
Ještě štěstí, že zítra letím pryč a vracím se až v půlce září, to už bude pryč a nebude mě zbytečně lákat.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 29. 8. 2024 15:22

Vyprodej starsiho modelu, navic rozbaleny (coz taky snizuje cenu), procesor je 3 roky stary. Ta RAM by podle me mela jet tak, ze prvnich 32GB pojede v dualu a poslednich 16GB v single modu. Na tom tvem pouziti to nepoznas. Jen ta grafika nebude podporovat dekodovani AV1, to bude zatezovat procesor.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 29. 8. 2024 19:42

zivan to popsal naprosto presne - vybehovy model se starsi generaci CPU, navic rozbaleny. Cena za novy se zarukou je tam, kde se bezne vyskytuje repas, takze za me idealni bargain. Pokud bych ted potreboval novy stroj, tak ho beru hned. CPU je sice starsi ale vykonu ma porad dost, a ne moc idealne rozdelenou pamet preziju. VS code, docker a hromadu tabu to zvladne v pohode. Na takove to domaci zvykani to je mozna i overkill.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 29. 8. 2024 19:51

3Y Carry In je potřeba zkontrolovat, jestli už není aktivovaný (s instalací OS, pak na jakou adresu) .Tipuji spíš 16GB na desce a modul 32GB.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 29. 8. 2024 21:07

Ta RAM je tam samozrejme popsana: "16 GB pájených + 32 GB SO-DIMM"

Na jednom kanalu je tedy 16GB, na druhem 32GB, to by mel byt asymetricky dual, tedy 32GB (16GB na kazdem kanalu) pojede v dualu, zbylych 16GB na druhem kanalu single. Alespon tak to fungovalo na starsim HW.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 8. 2024 09:53

No, nasadili jste mi brouka do hlavy, pořád se tak zabývám tím, že si pořídím nový notebook i když ho vlastně akutně nepotřebuji (jen ten současný už je na tom mechanicky zle). Bohužel hlavní vlastnost mého současného už asi nikde nenajdu - absence jakýchkoliv zvuků. Nemá žádný větráček ani jinou pohyblivou část, Na to ticho se strašně snadno zvykne. Má některá řada Lenovo možnost vypnout větráček? I za cenu snížení výkonu?
Kolegu v práci ten hluk taky štve, ale u svého pracovního notebooku Dell přišel na zajímavé řešení. Při připojení neoriginálního napájecího zdroje (no, on je vlastně originální, ale k jinému modelu) notebook sníží výkon a sníží otáčky větráčku.

Další věc, která mě "trápí" je nemožnost pracovat venku, při nedostatečném kontrastu prostě na displeji není moc vidět. Jaký panel doporučíte? IPS, MicroLED nebo OLED? OLED se asi bude dost vypalovat, takže hádám ten MircoLED?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hexacore 30. 8. 2024 11:21

S tim tichem bych se chtel taky zeptat treba nektere ty Asusy neco takoveho maji nebo Lenova? Doma i v praci mame pasiv nebo semi pasiv desktopy. Stare notebooky jsou strasne hlucne. Rad bych tip na neco, kde do 50 % zateze CPU (proste kancelarska prace) je ten vetrak vypnuty nebo treba ma pod 30 dB :)

Jinak vizualne zenste se ten P14s moc prave nelibi. Taz zuzuji vyber na nejake Vivobooky, ZenBooky a ThinkBooky.

Jen se vyznat v tech novych CPU, to je silena rozmanitost. Takze pravdepodobne mam koukat po nejakym U-ckovym nebo HS-kovym AMD, nejlepe Ryzen 7, ze?
hexacore
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 8. 2024 11:49

Já mám právě Asus Zenbook UX305, ale ty nové už větráček mají. Však taky ten můj má Intel Core M se standardním taktem 0,8 MHz a boost asi dvojnásobek. A na to ticho se navykne strašně snadno. U pracovního notebooku v práci mi to tak nevadí, není hlučný a v hluku kanceláře se to ztratí. Ale doma, večer při surfování v posteli by už větráček slyšet byl.

Alternativa je asi jedině nějaký Mac, ale to zase nechci.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 30. 8. 2024 11:59

Vybiral bych neco, co je podle recenzi pri kancelarske praci dostatecne tiche a jeste tomu vypnul Turbo, to zveda spotrebu, tim i teploty a tim i zvysuje otacky ventilatoru. Ale porad to bude o tom, jak dobre je chlazeni udelane.
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 8. 2024 12:05

EliteBook 1040 G10 je při Office zcela tichý. Netrpí ani na coilwhine.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka