Dell XPS vs MacBook

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kootil 25. 11. 2024 23:21

Ahoj, pohrávám si s myšlenkou, že bych si koupil notebook, který by třeba v budoucnu mohl nahradit můj 10 let starý stolní PC, kterému bude končit podpora Win 10. Mám možnost si pořídit Macbook Air M1 bez DPH, což by bylo kolem 17 tisíc, při nějaké BlackFriday akci možná ještě méně. Oproti tomu na druhé straně stojí Dell XPS 13 za nějakých 15 tisíc, né nový ale ve stavu jako novém.

Za podobný peníze je to rozdíl M1/8GB/256 GB vs. i7/32GB/1TB. Procesory asi nemá cenu srovnávat, ten od Applu je určitě lepší, stejně tak optimalizace systému je lepší u Macu, výdrž na baterce, režim hybernace atd.

Dell je prý více poruchový, ale na druhou stranu mi příjde, že ze všech ntb se Macbooku podobá nejvíce. A i když je Mac lépe optimalizovaný tak 32GB RAM a hlavně 1TB uložiště to je 4x větší operační i uložná paměť. A ty paměti to je to, co mě na Macu nejvíce děsí.

Samozřejmě si ještě pohrávám s myšlenkou, že do svého stávajícího PC prostě koupím novou desku, procesor a ramky a zdroj, skříň a disky bych používal dosavadní a potom jako nějakou hračku na konzumaci obsahu bych šel do iPadu třeba. S Mac OS prakticky žádné zkušenosti nemám. S iPad OS a iOS ano.

Díky za rady!
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 26. 11. 2024 08:17

Nějak jsi neuvedl dost podstatnou věc - co vlastně na tom notebooku hodláš dělat.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kootil 26. 11. 2024 15:32

Internet, Kodi, Spofity...občas zřídka Photoshop. Jasně, že by to asi splnilo i nějaký HP za 10k, ale chci aby to bylo tenký, hezký, aby to mělo pěknej displej. No a v případě toho Dellu nebo něčeho podobného, tak se můžu spoléhat na interní paměť, většina těch PC má 1TB nebo aspon 512 GB.

Těch 256 GB u MacBooku mě fakt děsí, to je upřímně největší věc co mě odrazuje. Když už bych si to chtěl koupit, tak bych byl rád, kdyby by to 3-5 let vydrželo, ale 8 GB RAM. Já dával do stolního PC před 10 lety 16GB RAM. A nevím jak je na tom MAC OS, všichni mi tvrdí, že je tam 8 GB v pohodě skrze lepší optimalizaci systému. Ale mně teda 8 GB v roce 2024, nebo případě 2020 kdy ten počítač byl vydanej nepříjde v pohodě ani papírově.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 27. 11. 2024 10:33

Zazrani jablickari ti budou tvrdit ze velky disk nepotrebujes a i 8GB je v pohode. Apple kremik je super na bezne pouziti, ale 16GB pameti bych bral jako minimum dneska. Disk - sam budes vedet nejlepe.

XPS, uprimne, nevim, asi zalezi na generaci. Vzdycky to byla ta "cool" rada, takze to neni odolni korporatni pracant.

Byt tebou tak prihodim do vyberu repas Thinkpad T14s, idealne rovnou s 32GB RAM, ale nevim jestli vzhledove ti to bude sedet :-) Pripadne jeste X13, ale ty se delaji jen se 16GB RAM. Oproti jabku a XPS13 to je nejakych 100g na noseni na vic. SSD upgradnes na neco vykonneho a velkeho kolik chces.

Ale na rovinu, pokud NTB vylozene nepotrebujes, tak upgrade PC bude lepsi vykonem i zivotnosti. Kdyztak ve vedlejsi sekci napis co ted mas, mozna se da neco pouzit.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 11. 2024 11:12

XPS 13 jsou super stroje ... celokov, OLED, Win Hello 3D "face id" ... a treba i manualni regulace (cti: zastaveni a 0dB) ventilatoru (jsou v tom dva), undervolt, manualni nastaveni thermal limitu. Zvlast profil/limity na baterku a zvlast z nabijecky. Nabijeni z powerbanky od 18W PD, moznost (mam v tom) 4TB NM790. 0 coilwhine za provozu i za nabijeni (na to jsem pes), coz se zdaleka neda rict o Lenovech. (Ano, muze u nich jit o kusovou zalezitost, ale kdo se s tim chce testovat a vracet to, ze?)

Jinymi slovy jsem se svym XPSkem nadmiru spokojeny, mam uz treti iteraci, se vsemi velka spokojenost, starou 9365 fanless 2in1 se 3.5k displejem mam dodnes v loznici jako konzumovadlo/forumopsadlo. Celkove nedam na 13" radu dopustit.

Pravda, ty dotykove plosky co tomu v poslednich generacich dali namisto horni rady klaves, to je ... ehmmm ... rekneme, ze to neni pro kazdeho a byt by to tam uplne nemuselo. (holt ne-uplne-vydarene opiceni po touchbaru) Ale in general jde o uzasny kus HW.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 27. 11. 2024 13:06

Dle nadpisu dotazu to vypadalo, jako zajímavé dilema, ale pak se ukázalo, že srovnáváme nesrovnatelné. MacBook v uvedené konfiguraci je pro velmi nenáročné využití. Těch 8 GB RAM je stejných jak pro PC, tak pro MAC - ten to jen trochu kompenzuje SWAPem na rychlý interní disk, ale i tak to není výhra.
Aktuálně je jako základ nejlepší nabídka nový Mac Mini M4 s 16 GB RAM - v základní verzi za 17 490 Kč. K tomu si přikupte nějaký iPad, pokud chcete ležet v posteli, a budete těžit s komunikaci mezi zařízeními.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod lubic 28. 11. 2024 21:30

Za mě jednoznačně Macbook, vykašlat se na parametry a neřešit, jestli je tam 8gb nebo 16gb, pokud není potřeba velkého úložiště. Manželka používá Air v totožné konfiguraci už docela dlouho a nestěžuje si, super displej, baterka vydrží nesmysl, je to tiché, frční na tom prohlížeč, office, Spotify a takové ty běžné věci. XPS jsem historicky měl a nedovolil bych si srovnávat.
lubic
Junior