Stránka 1 z 3

Nový notebook - Vista nebo Xp

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 18:04
od dider
Zdravím všechny,

řeším doma docela zásadní problém. Potřebuji koupit druhý notebook a nevím se rozhodnout. Na stávajicím noteboku(HP) mám Xp home a používám ho jen pro domáci účely. Zaměstnavatel mi dal 30K CZk abych si koupil další čistě pracovní notebook(+Office). Všechny nové řady mají Vistu a vůbec jsou líp vybavené a tak se nějak nemůžu rozhodnout. Bojím se totiž kompatibility v síti a podobných problémů.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 19:14
od CeCo
30000 Kc -Office Basic OEM = 25000 na notas. Na Vistu treba aspon 1GB (lepsie 2) a to sa v tejto cene neda...

Je vsak riesenie - hladaj notas s Vista Business. Tam mas totiz pravo na downgrade na XP Pro bez akehokolvek poplatku s tym, ze potom tam mozes znova nahodit Vistu (vsetko v ramci jednej licencie).

C

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 19:36
od petmal
Problem by byt nemel... Pokud ma ten stroj aspon 1GB RAM tak ani s praci (pocitam beznou kancelarskou praci, internet etc).
V pripade ze by se snad vyskytl nejaky neresitelny problem s kompatibilitou duleziteho SW tak jak jiz bylo doporuceno existuje moznost nainstalovat XP.
Rozhodne bych ale nevolil ciste koupi XP, kdyz muzete mit Vistu a stroj je na to uzpusoben. XP je 7 let stary OS s 7 let starou architekturou (neverte lidem co vam rikaji, ze Vista jsou jen premalovane XP, neni to pravda). Ten notebook vam muze slouzit klidne pet let nebo i vice, to uz bude XP pres deset let a to je na OS hodne...

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 19:41
od polda
Souhlas - pořídit noťas s 1GB RAM a VISTU pokud to bude k využití a stačit na 30 kolíků.Na doma XP určitě stačit budou ale do práce časem už ne.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 23:00
od dider
Diky za rady. 1GB RAM je podminka pro me. Asi koupim notas s Vistou. Na praci potrebuji vlastne jenom Operu, Excel, Word a Power Point. Zase ale nechci nejaky levny Acer. Doma mam HP a jsem spokojenej. Tak to vidim na nejake CoreDuo s 1GB RAM a Vistou. Bal jsem se jenom kompatibilty s XP v ramci site. Doma mam WIFI sit a potrebuji, aby mi to vsechno fungovalo. Jdu hledat.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 23:17
od P800
Půjdu na to od lesa: ať už Windows XP nebo Windows Vista, určitě NE Acer, ať už jsou nabídky na tuto značku jakkoliv lákavé.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 23:25
od petmal
Uz kvuli multicore procesoru bych do XP nechodil... Precejen v dobe jejich vzniku nebyly vicejadrove procesory "bezne" a tak neni jejich prace pri rozdelovani procesu nejlepsi...

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 23:26
od dider
No Acer urcite ne. Bude to asi FS Amilo 1505

http://www.alza.cz/notebook-fujitsu-sie ... d71714.htm

Ted mam HP a jsem spokojenej. mozna display mohl byt lepsi.
Bohuzel, ale HP v cene do cca 25k, me zadny nezaujal

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 23:29
od dider
I kdyz tohle by mozna taky slo. Akorat bych musel dokoupit pamet.

http://hewlettpackard.mironet.cz/hp-nx7 ... t+dp70658/

Ale vrazet penize do XP...nevim,nevim.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 00:00
od divotvorca
neber vistu.....to ti za to nestoji...naco ti bude? co tam budes riesit ze to treba?...ku 1gb ram je xp akurat...k nb s vistou min. 2gb....mal som v nb vistu a sla bleskovo prec

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 00:14
od [SK]peter
v dell-y mam 1gb s vistou a beži svižnejšie než xp takže sa toho neboj :)

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 00:18
od S-Tony
Ale vista je speciálně určené pro PC s RAM minimálně 2 Giga.
Pokud máš 1 Giga a míň, tak XP.

Vícejídrové procesory zvládá XP SP2 úplně v pohodě. XP má dokonce vestavěnou podporu dokonce až pro 31 jader :-)

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 00:23
od petmal
S-Tony píše:Ale vista je speciálně určené pro PC s RAM minimálně 2 Giga.
Pokud máš 1 Giga a míň, tak XP.

Vícejídrové procesory zvládá XP SP2 úplně v pohodě.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 00:27
od petmal
divotvorca píše:neber vistu.....to ti za to nestoji...naco ti bude? co tam budes riesit ze to treba?...ku 1gb ram je xp akurat...k nb s vistou min. 2gb....mal som v nb vistu a sla bleskovo prec


Jak uz jsem vicekrat psal...

Sprava pameti je lepe resena s ohledem na dnesni dobu. Uz neni rok 2001 kdy bylo pameti (v porovnani s dneskem) nedostatek a tak sly Win XP cestou uspory kazdeho MB. Dnes je u novych stroju bezne 1GB a vice takze nic nebrani pamet naplno vyuzit a to je jen dobre. K cemu mi bylo v XP 2GB pameti kdyz jsem mel neustale 1.7GB volnych...
Navic Vista si ji "nespapa" naporad, ona si tam pouze cachuje a v pripade potreby ji zase uvolni.

Jinak:

GUI je venku z kernelu, to u XP tezko nejak dosahnete
GUI se renderuje na GPU
Modularitu (Vista je slozena z modulu coz umoznuje jednoduse menit a aktualizovat cele casti systemu, treba pridat WinFS) budete asi do XP tezko pridavat nejakym patchem
Novy network stack se asi taky bude shanet dost spatne
Novy asynchroni IO system se vam tam bude patrne spatne implementovat
Vrstvu ovladacu v user modu udelate v XP jak?
Randomizaci adresniho prostoru - ochrana proti buffer owerflow utoku pujde asi do XP nacpat take dost spatne
Jednoznacne oddeleni user prostoru od andmin zony take v XP dost chybelo a moc nefungovalo (vzpomenme na Standard User v XP...)
Novy scheduler ktery je pripraven pro multicore procesory se do XP bude dostavat take asi tezko
Na indexovani budete potrebovat v XP nejaky externi program, stejne tak nebudete mit nativne IPv6...
Protected Mode IE budete muset v XP suplovat nejakym sandboxem a stejne to nebude ono...

To jen tak namatkou...

Podle me, kupovat v dnesni dobe 7 let stare XP, na novy stroj, ktery Vistu bez problemu zvladne, s tim, ze ho budu pouzivat treba 5 a vice let je blbost.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 00:29
od S-Tony
No jde o to, že Vista je lepší hlavně ve správě pamětí. Ale tato přednost je v praxi uplatněna na maximum jen s 2 giga RAM.
Pokud máš pod 1 Giga tak Vista v tomto ohledu není o moc lepší než XP .-)