30 let staré diskety 3,5" 1,44MB - stále čitelné.

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 16. 9. 2023 17:40

Ahoj všichni.
Před nějakou dobou jsem si pořídil 3,5" FDD-USB s odhodláním, že se jednou proberu svojí bohatou disketovou zásobou ležící už desítky let ve sklepě ve skříni (sklep je suchý :) ). Diskety pochází přibližně z let 1988-96. Některé jsou tedy staré dnes už 35 let a pochází ještě z doby před Sametovkou 1989.
Dneska jsem si teda řekl, k čemu jinému se hodí dnešní pěkné slunné odpoledne než k prozkoumání disket ležících přibližně 25 let ve skříni, že? :D
Diskety jsem teda vytáhl a jal se je prozkoumávat. Otestoval jsem obsah přibližně šedesáti kousků a jak jsem záhy zjistil, pouze dvě diskety nebyly čitelné. Přiznám se, že to mě vážně velmi překvapilo. Upřímně řečeno, počítal jsem s tím, že čitelného nebude vůbec nic. Jedná se o diskety Verbatim, ale také i o jakési Noname. Obě nečitelné diskety byly Noname.
Bobanowicz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 17. 9. 2023 09:54

Otazka je, co znamena "citelne". Na to staci zachovala FAT tabulka, ne? A ze pak je v souborech obcas nejaky byte jinak nemusis na prvni pohled poznat.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 17. 9. 2023 10:37

zivan píše:Otazka je, co znamena "citelne". Na to staci zachovala FAT tabulka, ne? A ze pak je v souborech obcas nejaky byte jinak nemusis na prvni pohled poznat.

Ahoj!
Pod pojmem "čítelné" mám na mysli, že obsah těch disket jsem mohl zkopírovat do noťasu a soubory bez problémů otevřít.
FAT šla přečíst, soubory bylo možné překopírovat do noťasu a všechno to šlo v noťasu otevřít aniž by se soubory jevily jakkoliv poškozené. OK, jestli nějaký soubor měl nějaký byte přečtený špatně, to jsem zvlášť v textových souborech mohl přehlédnout. Nijak nadměrně důkladně jsem to nezkoumal.
Přiznám se, že tohle celé "dobrodružství" pro mě představovalo velké překvapení. Před tímhle pokusem bych se klidně vsadil, že nebude čitelné vůbec nic.
Mimochodem, mám také velkou zásobu 5,25" 360KB a 1,2MB. Některé jsou ještě o kus starší než ty 3,5". Tuším, že nejstarší budou tak ročník 1985. Bohužel 5,25" FDD-USB nikdo nenabízí a stavět staré PC se mi nechce. :-P
Bobanowicz
Kolemjdoucí